CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Więc się pewnie w skalpel zaopatrzę. Dzięki za porady.
x0Rysiu0x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2014, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnio rozglądałem się za środkiem na szkodniki Bi 58 400 sc, ale gdzie bym nie pytał, nigdzie takiego nie mają, a nawet otrzymałem informację, że ten środek nie jest już sprzedawany w małych pojemnikach, nawet w sieci ciężko znaleźć mniejszy niż 150 ml. Dzisiaj w ogrodniczym dowiedziałem się od sprzedawcy, że podobny w składzie jest Danadim 400 EC, jednak akurat nie był dostępny. tu mam pytanie, czy ktoś miał styczność z tym środkiem, czy może zastąpić bi 58? Chciałbym prysnąć roślinki zapobiegawczo po zimowaniu, a w okolicy bi 58 jest niedostępny, a o Danadim dopiero co się dowiedziałem, chociaż mam wątpliwości, czy takowy uda mi się kupić w ilości mniejszej jak 100 ml.
dolarek90pro
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 12:22

Palma Madagaskaru - czarna choroba

Post »

Dzień dobry.

Na samym czubku rośliny pojawiły się czarne zaschnięte i twarde elementy, które uniemożliwiają pojawienie się nowych liści.
Raz udało mi się zeskrobać "to coś" i przez parę dni było widać jak nowe liście rosną. Urosły na max. 5 mm i uschły... Próbowałem patyczkiem zeskrobać - niestety trzyma się zawzięcie jakby było przyklejone na stałe.

Co to może być? Jak się tego pozbyć? Czy może odciąć górę rośliny?

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Proszę o porady.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak dla mnie Twoje Pachypodium jest przede wszystkim posadzone w niewłaściwą ziemię. Jest zbita w jedną bryłę. Prawidłowa ziemia to przepuszczalna mieszanka ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku. Natomiast w Twoim wypadku, ziemia prawdopodobnie jest zbyt ciężka i jak napisałem wcześniej zbyt zbita. Po podlaniu dłużej przesycha i może dojść do przelania i gnicia korzeni. Innym objawem w przypadku Pachypodium, jest czernienie liści - szczególnie młodych.
Przesadź do nowej mieszanki, na dno doniczki nasyp warstwę keramzytu. Nie podlewaj przez okres około jednego tygodnia, półtora i zrób oprysk preparatem grzybobójczym, np. Previcurem. Po tym obserwuj roślinę przez okres dwóch, trzech tygodni - jeśli te czarne narośla będą dalej się rozprzestrzeniać, możesz uciąć jej czubek.
Jakie ma stanowisko?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dolarek90pro
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 12:22

Post »

Ok dzięki za porady :).
Stanowisko południowe.
:)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Witam
Proszę o pomoc.Mój kaktusior chyba choruje lub ma lokatora.Co to/kto to?

Obrazek
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Grzyb. Wyciąć do zdrowej tkanki potem np węglem drzewnym posypać i trzymać jakiś czas w pomieszczeniu o suchym powietrzu żeby rana dobrze się wygoiła.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz mi podrzucić link w temacie z fotkami? ;:180

Jak się do tego zabrać?jakim narzędziem,żeby nie zniszczyć ...właśnie zaczyna kwitnąć...tak ładnie i unikatowo sobie rósł bez problemów....
Rana się "odrestauruje"?Wróci do "normy"

Obrazek

Jak mu pomóc ,aby się nie przewracał?Dać większą ,cięższą doniczkę?Czy dać mu podpórki?Czasami jakby"więdnie"i się przechyla na różne strony .
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc ;:4
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Może jakimś skalpelem, albo ostrym nożem, spróbuj nie ciąć zbyt głęboko, ale tak abyś wycięła do zdrowej tkanki, inaczej nie ma to sensu. Co do przewracania to chyba najlepiej podpórki, większa doniczka nie wiem czy tu pomoże. Wtedy gdy więdnie to zapewne gdy zaczyna wykorzystywać zapasy wody, kaktusy tak mają. Jeśli już będziesz przesadzać to zapewnij mu mocno przepuszczalne podłoże, chyba, że takowe ma. Ogólnie mammillarie mają często tę skłonność, że ich korpusy są zbyt duże w stosunku do korzeni, korzenie nie są w stanie utrzymać ich w pionowej pozycji i wtedy właśnie się przechylają. No i gdy już rana się zagoi, gdy ewentualnie go przesadzisz, gdy już odczekasz tydzień- dwa po przesadzeniu aż korzenie zagoją rany po przenosinach, można go podlać jakimś grzybobójem, np. Previcurem tak, aby jeszcze wybić ewentualne zalążki grzybów :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki!Przesadzałam go wiosną więc teraz nie będę go ruszać.W necie na fotkach podpatrzyłam podpórki z drutu podobne jak do ogrodowych,ale malutkie.Może M zrobi :roll:

Skalpel kupię w medycznym i .... ;:213 oprószę lekko cynamonem bo tak robię z innymi roślinkami po cięciach i się sprawdza ;:173
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Moje epi choruje
:(
wydaje mi się ,że to jakiś grzyb ,nie pobiera wody wygląda fatalnie.O kwitnięciu w tym roku mogę zapomnieć :((.Czym to popryskać ,chyba muszę też wywalić z podłoża....pomocy!!!!!
:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

To jest efekt przelania.
Jeśli nie pobiera wody, to mogło dojść do uszkodzenia korzeni. Wyjmij z doniczki, sprawdź korzenie. Zgniłe usuń, posyp sproszkowanym węglem, odczekaj dzień, dwa i posadź do nowej mieszanki.
Popryskaj, a po tygodniu dodatkowo podlej Previcurem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Dzięki :D będę działać ;:180
Zablokowany