Kawon ( arbuz ) - część 6
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
rolnik90 dolne listki obsychają, ponieważ arbuz ma za małą doniczkę i za mało jedzonka U mnie też usychają
rolnik90 Liście usychaja bo nie są wieczne XD nie bój się nic nie będzie sadzonka. A co do Twoich nawozów jeśli masz miejsc zrób sobie gnojówkę z pokrzywy lub mlecza tylko ma bardzo nie przyjemny zapach a jeśli chcesz z sklepu to Substal do Roślin startowych 52% fosforu na szybszy wzrost oraz zakorzenione a jeśli nie możesz kupić sobie coś z firmy Biohumus
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Liścienie żółkną, bo rośliny nie mają pokarmu i biorą zapas właśnie z nich. W normalnych warunkach utrzymują sie one długo. Musisz ustalić przyczyne. Czy to faktyczny brak jedzonka w ziemi, czy przerośnięta bryła korzeniowa w zbyt małym pojemniku, a może noe mogą się dobrać z powodu przelania.
Przecież tonie liście tylko liścienie i u każdej rośliny robią się żółte i usychają. Nie ma się czego bać to całkowicie naturalne.
I znowu pogoda nie dopisuje... Arbuzy jak ruszyły teraz znowu stana w miejscu....Ah ta nasza dziwna pogoda...
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Kupiłem dzisiaj Florovit uniwersalny - wieloskładnikowy, chciałem substral ale nie bylo. Mogę nim podlać arbuzy? Wysadziłem je do gruntu 2 dni temu
Piotr
Witam, zawsze bylem przekonany, ze obcinanie lisci za zawiazka owocu bedzie sprawialo szybsze dojrzewanie. A na amerykanskiej stronie znalazlem informacje, iz jest to blad i pozbawiamy sie w ten sposob slodszych owocow bo liscie produkuja cukier przez co arbuz jest slodszy.
A ponizej orginal na potwierdzenie.
" Some believe that pinching off a vine?s growing shoots as watermelons start to ripen will cause the plant to divert all its energies to fruit ripening. Recent research has shown this to be false. It?s a vine?s leaves that produce the sugars that sweeten fruit, so anything that reduces the total number of leaves available for sugar production actually lessens the sweetness of the melon."
A ponizej orginal na potwierdzenie.
" Some believe that pinching off a vine?s growing shoots as watermelons start to ripen will cause the plant to divert all its energies to fruit ripening. Recent research has shown this to be false. It?s a vine?s leaves that produce the sugars that sweeten fruit, so anything that reduces the total number of leaves available for sugar production actually lessens the sweetness of the melon."
rolnik90 Jasne podlewaj nic złego się nie stanie. Substal dostaniesz tylko w dużych sklepach np w Brico Marshe albo Merlinie XD
Kamiru Nie sadze żeby to wpływało na słodkość owocu ja ucinam i owoce zawsze są mega słodkie to zależy od wielu czynników a nie od tego czy obetniesz XD . Ja raz w miesiącu podlewam arbuzy wodą z cukrem co doradził mi starszy dziadek hodujacy arbuzy od lat i zawsze są bardzo slodkie.
Kamiru Nie sadze żeby to wpływało na słodkość owocu ja ucinam i owoce zawsze są mega słodkie to zależy od wielu czynników a nie od tego czy obetniesz XD . Ja raz w miesiącu podlewam arbuzy wodą z cukrem co doradził mi starszy dziadek hodujacy arbuzy od lat i zawsze są bardzo slodkie.
Nie wiwm ile w tym prawdy , bo nie sprawdzalem. Ale ponoc byly robione badania , i liscie wytwarzaja cukier. Moze nie sa to znaczne ilosci i mocno zauwazalne, ale ponoc jakis tam maja wplyw na slodkosc. Tak tylko chcialem sie podzielic informacja ktora znalazlem. Aczkolwiek nie moge byc w 100 pewny czy to prawda xd
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
rolnik90 Tylko tyle, że uniwersalny nie zawiera w składzie fosforu.
Co do liści, to sam nie wiem do końca ale jak dla mnie im więcej liści, tym więcej jedzonka jest przerabiane dla wzrostu arbuza.
Co do liści, to sam nie wiem do końca ale jak dla mnie im więcej liści, tym więcej jedzonka jest przerabiane dla wzrostu arbuza.
- seba1999
Moje arbuzy, które miały ucięte pędy za arbuzem w tamtym roku spowolniły ze wzrostem. W tym roku takiego błędu nie zrobię
Jutro sadzę 5 sztuk Arbuzów, małe są, największe dwa mają około 10cm to Organgeglo, Rattle snake 2 sztuki mają około 5cm i jeden malutki 3cm Ukraiński. Dzisiaj dołki przygotowałam, nasypałam im kompostu, podlałam gnojówką z pokrzyw rozrobioną z wodą 1:10. Jutro jeszcze dosypię ziemi z worka uniwersalnej. To mój pierwszy raz z arbuzami, poprzedni rok miałam dwa owoce melonów, ale nie lubię ich. Co innego arbuz
Czy posadzić je pod same liścienie czy na takim samym poziomie jak rosną w doniczce?
Czy posadzić je pod same liścienie czy na takim samym poziomie jak rosną w doniczce?
- seba1999
msk83 ten arbuz nazywa się Orangeglo Lepiej posadź głębiej, będą stabilniejsze
U mnie większość arbuzów posadzona Nadwyżki rozdałem znajomym
U mnie większość arbuzów posadzona Nadwyżki rozdałem znajomym