Borówka amerykańska - 7 cz
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Witam.
Nie jestem przekonana czy mogę tutaj umieścić takie zapytanie jeżeli nie proszę o usunięcie.
Dwa lata temu zakupiłam kilka rodzajów borówek amerykańskich. W ubiegłym roku żadna nie zakwitnęła ale w tym zabrały się i są już kwiaty, niektóre nawet zawiązują owoce. Jest tylko jeden problem. Jeden z tych krzaczków jest calkowicie nieaktywny pod względem kwitnienia i zastanawiam się czy to jest w ogóle borówka. Szukałam wszędzie ale nie potrafię zidentyfikować podobnego krzaczka. Może Państwo pomożecie mi w rozwiązaniu zagadki czy ten krzak to w ogóle borówka jeżeli tak to co to za rodzaj. Zastanawiają mnie liście, które są zupełnie inne od całej reszty. Będę wdzięczna za wszelką pomoc
Nie jestem przekonana czy mogę tutaj umieścić takie zapytanie jeżeli nie proszę o usunięcie.
Dwa lata temu zakupiłam kilka rodzajów borówek amerykańskich. W ubiegłym roku żadna nie zakwitnęła ale w tym zabrały się i są już kwiaty, niektóre nawet zawiązują owoce. Jest tylko jeden problem. Jeden z tych krzaczków jest calkowicie nieaktywny pod względem kwitnienia i zastanawiam się czy to jest w ogóle borówka. Szukałam wszędzie ale nie potrafię zidentyfikować podobnego krzaczka. Może Państwo pomożecie mi w rozwiązaniu zagadki czy ten krzak to w ogóle borówka jeżeli tak to co to za rodzaj. Zastanawiają mnie liście, które są zupełnie inne od całej reszty. Będę wdzięczna za wszelką pomoc
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się że to borówka pink lemonade, popatrz w necie zdjęcia tej borówki i porównaj listki ze swoją
właśnie też tak domniemałam, bo pamiętam że ją zamawiałam ale pink lemonade ma na zdjęciach w necie moim zdaniem bardziej "mięsiste liście"... Nie ukrywam jednak, że bardzo bym chciała żeby te przypuszczenia okazały się słuszne... zastanawiam się jeszcze nad tym dlaczego tylko ten krzaczek z moich 10ciu nie ma kwiatów, czy ta potrzebuje więcej czasu na rozruch???patryk10015 pisze:Wydaje mi się że to borówka pink lemonade, popatrz w necie zdjęcia tej borówki i porównaj listki ze swoją
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Tego nie wiem bo nie mam jeszcze jej w swojej kolekcji może na przyszły rok dopiero się znajdzie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
W starym poradniku domowym z '56 podają , że w miejscach nawiedzanych przez mrówki należy rozkładać kawałki węgla drzewnego. Jutro to wypróbuję , tylko rozetrę na proszek i posypię.Też mam z nimi kłopot.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Behaviour ja bym powiedziała (a może błędnie, bo entomologiem nie jestem), że niemal wszystkie mrówki są jadowite prócz tych malutkich domowych prawie każdy krajowy gatunek broni się i atakuje kwasem mrówkowym i każda ma gruczoł jadowy To jakie owady są jadowite tak naprawdę?
akacjowa ja znam naturalną metodę tępienia mrówek z kaszką kukurydzianą (od jej pęcznienia po zjedzeniu mają ponoć pękać) i niedawno testowaną metodę: boraks z cukrem i wodą, wypróbowałam w przedziurkowanej butelce, w samej butelce mrówek nie znalazłam ale mam szczerą nadzieję, że tam gdzie poszły długo nie pożyły.
akacjowa ja znam naturalną metodę tępienia mrówek z kaszką kukurydzianą (od jej pęcznienia po zjedzeniu mają ponoć pękać) i niedawno testowaną metodę: boraks z cukrem i wodą, wypróbowałam w przedziurkowanej butelce, w samej butelce mrówek nie znalazłam ale mam szczerą nadzieję, że tam gdzie poszły długo nie pożyły.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Ktoś chyba nie oglądał jak wygląda mrówka przed i po wydojeniu kolonii mszyc ;)od jej pęcznienia po zjedzeniu mają ponoć pękać)
Co do jadowitości - to nie są klasyfikowane jako jadowite, w przeciwieństwie do wielu żmii, pająków, pszczół czy os. Co jest trochę dziwne biorąc pod uwagę, że mają gruczoł jadowy i woreczek jadowy (a nawet niefunkcjonalne, zdegenerowane żądło) tyle, że produkujące kwas mrówkowy (mocno żrący w środowisku niskiego pH). Borówkom aż tak bardzo mrówki nie przeszkadzają, co najwyżej przez budowanie kopców i przewietrzanie bryły korzeniowej na wiosnę mogą paskudzić (mogą też wycinać korzenie by robić miejsce!). W późniejszym okresie mogą delikatnie próbować zakładać kolonie mszyc, ale nigdy nie spotkałem się z taką skalą zjawiska jak na drzewach owocowych. I wreszcie przy owocowaniu mogą uszkadzać owoce. Nie najlepsi sąsiedzi niestety więc nie ma co im pozwalać tam zostać.
Ta fajna nie? cysterna..
http://farm8.static.flickr.com/7415/896 ... d81db0.jpg
Niestety trzeba gonić, bo krzewy mogą uschnąć.
http://farm8.static.flickr.com/7415/896 ... d81db0.jpg
Niestety trzeba gonić, bo krzewy mogą uschnąć.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2015, o 11:43
Witam
Mam problem z borówka spartan. Zasadzona w tamtym roku przetrwałą zimę. Miesiąc temu użyłem środka zakwaszającego glebę. Teraz chyba zaczyna usychać bo młode listki jakie wypuściła są suche - staram się ją codziennie podlewać. Sprawdzałem pH podłoża i wyszlo mi ponad 5. Wilgoptnosc jest na srodku skali. Co z nią może być - jak ją ratować?
Mam problem z borówka spartan. Zasadzona w tamtym roku przetrwałą zimę. Miesiąc temu użyłem środka zakwaszającego glebę. Teraz chyba zaczyna usychać bo młode listki jakie wypuściła są suche - staram się ją codziennie podlewać. Sprawdzałem pH podłoża i wyszlo mi ponad 5. Wilgoptnosc jest na srodku skali. Co z nią może być - jak ją ratować?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Ja bym kupił nową sztukę, nie wielki koszt a ta twoja to strasznie mizerna i bym jej nie próbował ratować.
Choroba korzeni borówki amerykańskiej
W korzeniach borówki amerykańskiej znalazłem gniazda żółtych kuleczek, kwitnące zaczęły schnąć, i tak pod każdym krzakiem.
Wszystkie krzewy oczyściłem i przesadziłem do czystego torfu. Co to takiego ?
Wszystkie krzewy oczyściłem i przesadziłem do czystego torfu. Co to takiego ?
Re: Choroba korzeni borówki amerykańskiej
Nawóz długodziałający, który dają poczas produkcji w szkółkach. Teraz prawdopodobnie kulki były puste i nie od tego krzaki schły. Jeśli rozluźniłeś przy okazji korzenie, to powinno być ok.AndJan pisze:gniazda żółtych kuleczek,
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
SCSX a może za dużo tego środka było? I dlatego ci borówka zamiera.
AndJan już ci Pelikano co prawda odpowiedział ale zauważyłam, że dużo ludzi nie wie, że te kuleczki to nawóz często uzywany w szkólkach do wielu roślin i myśli, że to jakieś robactwo.
AndJan już ci Pelikano co prawda odpowiedział ale zauważyłam, że dużo ludzi nie wie, że te kuleczki to nawóz często uzywany w szkólkach do wielu roślin i myśli, że to jakieś robactwo.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"