MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

Tak na poprawę humoru ;)
Moje są po przejściach ;:124

Obrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

klik tego gąsienicznika (albo jego kuzynów) to widywałem parę razy, ale nigdy nie widziałem jeszcze ich w pobliżu chatki pszczelej, a tym bardziej na rurkach, mam nadzieję, że nie zdziesiątkują mi nożycówki.
A tak a propos tych brzydali, które zidentyfikowałeś z tymi żółtymi paskami. Widziałem bitwę, bo jedna z nożycówek nakryła tego pasożyta na gorącym uczynku, jak siedział u niej w gniazdku. Gryzła go, że aż się kotłowało ;:oj . I parę razy widziałem jak murarka gryzie zbyt blisko podchodzącego pod jej rurkę Cacoxenus indagator.
Czasem nad wodą jak ścinałem trzcinkę to widziałem łodygi dwuletnie, z wywierconymi otworami, wielkości +/- 2 mm. Po rozcięciu takiej trzcinki, widać czarne wnętrze a przy kolanku pozostałości czegoś co w tym lokum kiedyś żyło i wyszło. Tą dziurkę robi albo mieszkająca w trzcinie larwa/imago albo jego rodzic. I stawiałbym na rodzica, bo przecież jajko jakoś musiało się tam dostać. Trzcina jest bardzo twarda więc owady muszą mieć sporo siły aby zrobić tę dziurkę. Niewykluczone, że też robią ją pokładełkiem.

Na tym betonie jaki robią nożycówki (na świeżym) widuję często mrówki. One chyba to liżą, musi być w tym coś słodkiego. Wiem, że wałczatka wykorzystuje żywice do budowy zatyczki, a nożycówka dokłada ziarenka piasku. Ale co jest oprócz piasku w tej zaprawie?

DaniM myślałem nad tym MDFem w tym roku. Jednak wybrałem styrodur. W przyszłym roku zrobię eksperyment i część kokonów położę bezpośrednio w domku ze styrodurem i oddalę oba domki od siebie.
MDF też mam zamiar wypróbować, powiedz jak Ci się udało wywiercić prosto otwory 20 cm w płycie? Jak ustabilizowałeś wiertarkę? Jaka grubość płyty?
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
anz_anz
50p
50p

Post »

Ktoś się zastanawiał tu na forum, co za stwór zrobił taką płaską i równą zatyczkę. Niemce uważają, że to Osmia cornuta.

http://www.naturgartenfreude.de/blog/na ... lkon-blog/
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anz_anz nożycówki mieszają zaprawę z nektarem , dlatego taka twarda , dlatego słodka i ściąga mrówki. Ja kiedyś zagadnąłem DaniM co mu takie gładkie zamknięcia robi , ale nie odpowiedział jakoś. Kiedyś też jactoy wstawił zdjęcie jasnych kokonów i napisał , że ma ich 600. Pisał , że to "pszczolinka ruda" . Nie wiem może nie chcą się chwalić , że mają rogatą ? Jeżeli to rogate oczywiście.
Jozek45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 wrz 2012, o 09:38

Post »

Witam!
Ciekawi mnie stosowanie papierowych rurek. Ponieważ do tej pory stosowałem tylko rurki trzcinowe (około3000 szt.) i zostały one całkowicie zaklejone, podałem rurki papierowe. I tu zaczyna się kłopot. Pomimo zróżnicowania materiału jak i średnicy rurek murarki zastrajkowały. Zaglądają co prawda do rurek papierowych ale szybko odlatują.
Być może nie odpowiada im zapach kleju jaki zastosowałem? (Klej sztyft Hinol).
Prosiłbym o informację , jaki klej najlepszy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

A poco klejem wystarczy bezbarwna taśma klejąca.

Ja do tej pory mam ze 3tys papierowych już zamurowanych.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

klik pisze:Ja kiedyś zagadnąłem DaniM co mu takie gładkie zamknięcia robi , ale nie odpowiedział jakoś. ... Nie wiem może nie chcą się chwalić , że mają rogatą ? Jeżeli to rogate oczywiście.
A może tak zwyczajnie zapomniał.
Nie za bardzo wiedziałem o co pytasz, a później zeszliśmy na jakieś inne tematy i zapomiałem. Chociaż dalej nie bardzo wiem o które pytasz.
Obrazek
Ale spróbuję.
Obrazek
Jeśli o to, to nie rurki a zwykłe gałązki leszczyny. Potrzebowałem czegoś jako stabilizatora, więc wcisnąłem między wiązki.

Natomiast jęśli o te
Obrazek
Obrazek
To zwykłe zalepienie przez murarke, ta pierwsza ścianka gładka. Tak mi się wydaje. A może nie ?

Swoją drogą mam pytanie kokony rogatej albo innych murarek róznią się miedzy sobą ? Ma ktoś z was rogatą ? Bo większość moich kokonów w tym roku pochodziła z innych lokolaizacji, gdzie zbytnio nie widziałem co tam lata.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
klik
1000p
1000p

Post »

DaniM pisze:
Obrazek

Obrazek
To nie był zarzut, tylko sposób przypomnienia :wink: Pytałem się wtedy o te w formatkach. Wyglądają na zakończone i wyschnięte, a są bez farfocli murarkowych. No chyba , że tak zakończyły , albo zniknęły przed dodaniem tych "tynków strukturalnych" .
Kokony rogatej są jaśniejsze, tak przynajmniej wyglądają na zdjęciach w necie. Na żywca nie widziałem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anz_anz
50p
50p

Post »

klik zrobiłem zdjęcie temu bystremu złodziejowi zaprawy murarskiej

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4a47c449b5594dc2
http://www.fotosik.pl/zdjecie/00440788e86a4084

niestety zaobserwowałem również, że wchodzi do rurek zajętych przez murarki, śmierdzi mi to parazytoidem.

Co ciekawe u siebie też znalazłem (aż jedną) rurkę z gładką zaprawą, zaprawa jest prawie biała (bzyka dodała chyba wapna :) )
http://www.fotosik.pl/zdjecie/93aaaec222570269

Zakwitła pierwsza facelia
http://www.fotosik.pl/zdjecie/fc94178d1df15743
klik
1000p
1000p

Post »

anz_anz Może to Auplopus carbonarius? Podobno zdarza mu się masowo wykorzystywać trzcinki w chatkach dla pszczół. Kiedyś już ktoś tutaj pisał , że jakiś owad podkrada ziemię z zamurowanych rurek. Ktoś też pisał o glinianych dzbaneczkach w rurkach. Nie mam jakoś zapału dzisiaj na szukanie tych wpisów. Może jak Tobie przyjdzie ochota to znajdziesz je :wink:
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p

Post »

Witam u mnie rurki z papieru w stosunku do styroduru chętniej murowane.

Obrazek

A co to tych formatek murarki prują w nich aż wióra lecą ;:oj wgryzają się w ten materiał ciekawe ile wytrzyma sezonów po rozbiórce.

Obrazek

Zakupiłem dla porównania Płytki siedliskowe z biodaru trochę późno bo 12 maja dopiero wystawiłem cena robi wrażenie :;230

Ale już 10 dziurek zamurowanych.

Obrazek

A mają w chacie do wyboru rurki papierowe, styrodur, trochę trzciny (w pierwszej kolejności zalepiona)
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ile takie płytki siedliskowe?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p

Post »

anz_anz
50p
50p

Post »

klik to ja pisałem już kiedyś o tym podkradaczu zaprawy i ja też pisałem przy podsumowaniu poprzedniego sezonu o dzbaneczkach w rurkach trzcinowych. Owad którego nazwę podałeś pasuje do tych moich. Dzbanki jakie robi pasują do tych które znajdowałem w rurkach.
Z tego co zdążyłem rozczytać, poluje na pająki, odcina im nogi, składa w nich swoje jajka, po czym umieszcza pająki w glinianych dzbanuszkach.
Otwarłem jeden dzbanuszek - w nim larwa barwy żółtej, w delikatnej, białej osnowie.
Dlaczego podkrada jednak materiał na gniazdo ze stwardniałych już zatyczek rurek murarki? Czyżby z łatwego dostępu tego materiału? Z braku gliny w okolicy, albo z tego, że materiał z zaprawy murarki jest związany i może zastąpić glinę?
Jeżeli to faktycznie on, to jest raczej niegroźny dla kolonii. Osłabia wprawdzie zatyczki w rurkach, ale czy to może być poważniejsze zagrożenie?

Obserwowałem 4 sztuki tych owadów. Jednego widziałem pod słońce, okazało się, że przednia część jest czarna, a kawałek odwłoka i tylne nogi są brązowe. Nie twierdzę, że wszystkie miały tak samo lecz mogą to być dwa różne gatunki.
Zauważyłem, że nie ma już skakunów, czyżby na nie mógł też polować? <dodam, że naszych owocówek Cacoxenus indagator też jest znacznie mniej niż na początku sezonu, co może sugerować, że skakuny opuściły moje domki w sposób naturalny... no za chlebem ;:oj >

Brytyjska Wiki twierdzi, że jednak polują na rodzinę Salticidae - skakunowate.

Mam więc dwa minusy :
- osłabianie zatyczek gniazd murarki
- prawdopodobnie likwidowanie (sprzyjających w walce z pasożytami Cacoxenus indagator) skakunów

Co mam robić z Auplopus carbonarius? Na odstrzał?

comandos21 styrodur 780 gniazd na 21 płytkach - 123 zł.
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2016, o 10:35

Post »

A jak to jest z mrówkami? W jednym hoteliku sporo mi ich biega po rurkach, mogą murarkom wyjadać pyłek? Co mam z nimi zrobić, zostawić czy próbować się ich pozbyć?
I jeszcze jeden stwór moje pszczółki odwiedził, nie wygląda niby na groźnego, wiecie może co to może być?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”