Cytrusy - porady ogólne
Re: Cytrusy - porady ogólne
Dziękuje za odpowiedź. A możesz mi napisać bardziej szczegółowo? Te żółkniejące i brzydkie liście obciąć? I od góry wszystkie gałązki przyciąć o pół cm (nawet jeśli na samej górze jest liść :P)?
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adrian77 jeżeli pędy są zielone i zapewnisz dobre warunki to roślinka odżyje, samo cięcie może nic nie dać, dużo słońca, ciepła i odpowiednie warunki, regularne nawożenie, podłoże o dobrym pH, przepuszczalne. Nawet jak tracą liście a są warunki to szybko się regenerują
Pozdrawiam, Piotrek
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
Nawożenie słabej, chorej rośliny mija się z celem. Roślina w takim stanie musi w swoim tempie odchorować i odbudować materiał zielony. Dawanie nawozu żeby sztucznie ją pobudzić do wzrostu może tylko przyspieszyć obumieranie rośliny.
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Pędy są zielone, nowe liście ok. Problemem jest tylko to, że na dole nie ma żadnych liści i chodzi mi o to, żeby w tym miejscu wypuściła nowe.
-
- 50p
Możesz spróbować użyć Tera Sorb doliar jest to aktywny stymulator wzrostu:) Dostarcza białka do budowy tkanek,roślina nie zużywa energii do produkcji aminokwasów tylko do dystrybucji budulcowej:) Pozdrawiam
Witam! Mam drzewko pomarańczowe z nasionka. Wypuściło mi brzydki boczny odrost, czy mogę go teraz odciąć i zasypać miejsce cięcia sproszkowanym węglem drzewnym? Chcę, żeby drzewko dodatkowo wypuściło więcej bocznych pędów, które może będą lepiej wyglądać.
Czy da się tę odciętą część ukorzenić?
Czy da się tę odciętą część ukorzenić?
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 50p
Odciąć pęd możesz spokojnie. Przy upalnych dniach takich jak teraz nie ma potrzeby smarowania rany niczym. Szybko się zasklepi;) Nie wiem jak z ukorzenianiem. Możesz posmarować ukorzeniaczem i w perlit wsadzić:)
Odciąć możesz ale nie musisz niczym smarować. Cytrusy bardzo lubią cięcie, które pobudza je do dalszego wzrostu i mocniejszego krzewienia się. Jeżeli chodzi o ukorzenianie, to nie ma szans na ukorzenienie gałązki pomarańczy. Pozdrawiam
One chyba z cytryną są bardzo podobne prawda? Tacie udało się pod zwykłą szklanką ukorzenić gałązkę cytryny.
Cytrynę jak najbardziej można ukorzenić. Pomarańczę trzeba szczepić. Ukorzenić się nie da. Mimo że to też cytrus. Pozdrawiam
A, to nie wiedziałam. Dzięki za sprostowanie!
Czy do szczepienia potrzebna jest jakaś konkretne podkładka?
Czy do szczepienia potrzebna jest jakaś konkretne podkładka?
Najlepsza będzie pomarańcza trójlistna