Zioła na działce cz. 2
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zioła na działce cz. 2
Zakupiłam dziś ziele oliwne (Santolina viridis) K., bardzo go jestem ciekawa. Z czym to jeść?
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dziś na targu znalazłam kocankę-curry
dla mnie to nowość. Już siedzi w gruncie. Pięknie pachnie i fajnie wygląda.
Kupiłam też miętę ananasową, nietypowy wygląd liści i nie zimuje w naszym klimacie, trzeba zabierać na zimę do domu.
Były też mięta jabłkowa, truskawkowa i pomarańczowa, ale nie brałam, bo za bardzo przypominały mi pieprzowe, a już brak miejsca w zielniku
Chciałabym jednak zapytać o inne zioło. Na targu kupiłam też coś co nazywało się 'naturalna sól' i podobno może zastąpić zwykłą sól. Ktoś wie co to za zioło? Na razie dość liche, ma cieniutkie listeczki. W smaku nie jest słone hmm.

Kupiłam też miętę ananasową, nietypowy wygląd liści i nie zimuje w naszym klimacie, trzeba zabierać na zimę do domu.
Były też mięta jabłkowa, truskawkowa i pomarańczowa, ale nie brałam, bo za bardzo przypominały mi pieprzowe, a już brak miejsca w zielniku

Chciałabym jednak zapytać o inne zioło. Na targu kupiłam też coś co nazywało się 'naturalna sól' i podobno może zastąpić zwykłą sól. Ktoś wie co to za zioło? Na razie dość liche, ma cieniutkie listeczki. W smaku nie jest słone hmm.

- Shire
Nigdy takiego zioła nie widziałam
Daj znać czy faktycznie "soli" potrawy.
To mój już zapchany a strach pomyśleć, co będzie w pełni sezonu, słoneczny zielnik. Jest tu kilkadziesiąt gatunków ziół wielo i jednorocznych. I flance sałat, jarmużu, selera.

I czekające jeszcze na wsadzenie siane bazylie, w sumie nie wiem jakie, najmocniej rosła cynamonowa, więc pewnie tu jest, oprócz tego siałam tajską i cytrynową.

To mój już zapchany a strach pomyśleć, co będzie w pełni sezonu, słoneczny zielnik. Jest tu kilkadziesiąt gatunków ziół wielo i jednorocznych. I flance sałat, jarmużu, selera.

I czekające jeszcze na wsadzenie siane bazylie, w sumie nie wiem jakie, najmocniej rosła cynamonowa, więc pewnie tu jest, oprócz tego siałam tajską i cytrynową.

- ipako
- 200p
Mi w zeszłym sezonie też najlepiej rosła bazylia cynamonowa, a w tym posiałam tylko zwykłą zieloną
najbardziej mi przypasowała smakowo. Wow, a ja myślałam, że mam ciasno w zielniku
Musze przyznać Shire, że faktycznie będziesz miała niezły busz w pełni sezonie, hehe, już widzę oczami wyobraźni te przeplatające się zioła. Fajny klimat 

- Shire
Jak się okaże, że będzie za ciasno, będę powiększać w przyszłym sezonie. Marzą mi się skrzynie angielskie... Jak się ogarniemy z budową tarasu i zrobi się miejsce z boku altany, to obok planowanej huśtawki (takiej do położenia się) zrobię sobie właśnie taką skrzynię. I może dam w niej część ziół, żeby mi pachniało. A w tym sezonie będę ciąć i suszyć na potęgę.
- ipako
- 200p
Polecam poza suszeniem zrobić z ziół kostki lodowe czyli zamrozić. Dla mnie dużo lepsze do sosów czy zup. Biore na koniec gotowania, duszenia czy smażenia wrzucam taką kostkę, chwile sie rozmraża, a smak lepszy itd. Robię kostki z samej bazylii czy oregano oraz mieszane tzn zbieram np tymianek, majeranek, estragon, cząber, rozmaryn myje, siekam i umieszczam w gumowych pojemnikach na kostki, zalewam wodą, a potem do zamrażarki. Jak się już zamrozi, to z tych gumowych pojemników wyjmuję i przekładam do torebek (ja mam takie z Ikea, fajnie sie zamykają) lub do plastikowych pojemników, ale wiecej one miejsca zajmują. Polecam mrożenie, ale i suszę również, ale to głównie na herbatki Np mięty, melisy, rumianku, nagietki, szałwię, ale i liście lawendy także. Obok na działce rosną pokrzywy i skrzyp polny - również zbieram i suszę, ale innych dzikich ziół się boję spożywać 

- Shire
- Shire
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Curry?
Mam estragon i chyba posadzę go w donicy bez dna do gruntu, może dzięki temu nie będzie się rozrastał rozłogami? W tym roku polubiłam go tak jak i trubulę, których do tej pory nie doceniałam. Obie bardzo wzbogacają smak potraw. W suszu chyba nie występują (w sklepach), ale i tak susz nie ma szans w smaku ze świeżymi ziołami
Mam estragon i chyba posadzę go w donicy bez dna do gruntu, może dzięki temu nie będzie się rozrastał rozłogami? W tym roku polubiłam go tak jak i trubulę, których do tej pory nie doceniałam. Obie bardzo wzbogacają smak potraw. W suszu chyba nie występują (w sklepach), ale i tak susz nie ma szans w smaku ze świeżymi ziołami

- Shire
To kocanka włoska (curry). To estragon jest taki ekspansywny? Oj to też będę musiała go ujarzmić. W ogóle dziś byłam przelotem z podróży na działce podlać po 5 dniach i w ziołowym ogródku busz, znów trzeba ciąć. Na zdjęcia nie było czasu.
Dziękuję, to chyba faktycznie kocanka włoska. Dziwi mnie ylko, że na razie armatu nie wydaje za bardzo... Ale może musi podrosnąć.
- Shire
A ja teraz kupiłam coś innego co się nazywa curry i ma cieńsze, bardziej igiełkowate niż kocanka listki i troszkę inaczej pachnie. Pokażę fotki w weekend jak pojadę na działkę.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Może Solanka sodowa (Salsola soda)? To roślina jednoroczna.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Curry ma wyraźny zapach (liście zbliżone do rozmarynu, ale cieńsze i sino-niebieskie), nie do pomylenia z innym ziółkiem. Zimowałam ją na parapecie w domu, miała się znacznie lepiej niż rozmaryn z wcześniejszych doświadczeń. Tak, estragon to bylica, jak mu pozwolić to zajmie kawałek, ale bez szału, nie jest panoszącym się zielskiem