MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

DaniM pisze:
Obrazek

Obrazek
To nie był zarzut, tylko sposób przypomnienia :wink: Pytałem się wtedy o te w formatkach. Wyglądają na zakończone i wyschnięte, a są bez farfocli murarkowych. No chyba , że tak zakończyły , albo zniknęły przed dodaniem tych "tynków strukturalnych" .
Kokony rogatej są jaśniejsze, tak przynajmniej wyglądają na zdjęciach w necie. Na żywca nie widziałem.
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

klik zrobiłem zdjęcie temu bystremu złodziejowi zaprawy murarskiej

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4a47c449b5594dc2
http://www.fotosik.pl/zdjecie/00440788e86a4084

niestety zaobserwowałem również, że wchodzi do rurek zajętych przez murarki, śmierdzi mi to parazytoidem.

Co ciekawe u siebie też znalazłem (aż jedną) rurkę z gładką zaprawą, zaprawa jest prawie biała (bzyka dodała chyba wapna :) )
http://www.fotosik.pl/zdjecie/93aaaec222570269

Zakwitła pierwsza facelia
http://www.fotosik.pl/zdjecie/fc94178d1df15743
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
klik
1000p
1000p

Post »

anz_anz Może to Auplopus carbonarius? Podobno zdarza mu się masowo wykorzystywać trzcinki w chatkach dla pszczół. Kiedyś już ktoś tutaj pisał , że jakiś owad podkrada ziemię z zamurowanych rurek. Ktoś też pisał o glinianych dzbaneczkach w rurkach. Nie mam jakoś zapału dzisiaj na szukanie tych wpisów. Może jak Tobie przyjdzie ochota to znajdziesz je :wink:
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam u mnie rurki z papieru w stosunku do styroduru chętniej murowane.

Obrazek

A co to tych formatek murarki prują w nich aż wióra lecą ;:oj wgryzają się w ten materiał ciekawe ile wytrzyma sezonów po rozbiórce.

Obrazek

Zakupiłem dla porównania Płytki siedliskowe z biodaru trochę późno bo 12 maja dopiero wystawiłem cena robi wrażenie :;230

Ale już 10 dziurek zamurowanych.

Obrazek

A mają w chacie do wyboru rurki papierowe, styrodur, trochę trzciny (w pierwszej kolejności zalepiona)
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ile takie płytki siedliskowe?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

anz_anz
50p
50p

Post »

klik to ja pisałem już kiedyś o tym podkradaczu zaprawy i ja też pisałem przy podsumowaniu poprzedniego sezonu o dzbaneczkach w rurkach trzcinowych. Owad którego nazwę podałeś pasuje do tych moich. Dzbanki jakie robi pasują do tych które znajdowałem w rurkach.
Z tego co zdążyłem rozczytać, poluje na pająki, odcina im nogi, składa w nich swoje jajka, po czym umieszcza pająki w glinianych dzbanuszkach.
Otwarłem jeden dzbanuszek - w nim larwa barwy żółtej, w delikatnej, białej osnowie.
Dlaczego podkrada jednak materiał na gniazdo ze stwardniałych już zatyczek rurek murarki? Czyżby z łatwego dostępu tego materiału? Z braku gliny w okolicy, albo z tego, że materiał z zaprawy murarki jest związany i może zastąpić glinę?
Jeżeli to faktycznie on, to jest raczej niegroźny dla kolonii. Osłabia wprawdzie zatyczki w rurkach, ale czy to może być poważniejsze zagrożenie?

Obserwowałem 4 sztuki tych owadów. Jednego widziałem pod słońce, okazało się, że przednia część jest czarna, a kawałek odwłoka i tylne nogi są brązowe. Nie twierdzę, że wszystkie miały tak samo lecz mogą to być dwa różne gatunki.
Zauważyłem, że nie ma już skakunów, czyżby na nie mógł też polować? <dodam, że naszych owocówek Cacoxenus indagator też jest znacznie mniej niż na początku sezonu, co może sugerować, że skakuny opuściły moje domki w sposób naturalny... no za chlebem ;:oj >

Brytyjska Wiki twierdzi, że jednak polują na rodzinę Salticidae - skakunowate.

Mam więc dwa minusy :
- osłabianie zatyczek gniazd murarki
- prawdopodobnie likwidowanie (sprzyjających w walce z pasożytami Cacoxenus indagator) skakunów

Co mam robić z Auplopus carbonarius? Na odstrzał?

comandos21 styrodur 780 gniazd na 21 płytkach - 123 zł.
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2016, o 10:35

Post »

A jak to jest z mrówkami? W jednym hoteliku sporo mi ich biega po rurkach, mogą murarkom wyjadać pyłek? Co mam z nimi zrobić, zostawić czy próbować się ich pozbyć?
I jeszcze jeden stwór moje pszczółki odwiedził, nie wygląda niby na groźnego, wiecie może co to może być?

Obrazek
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

anz_anz pisze:
comandos21 styrodur 780 gniazd na 21 płytkach - 123 zł.
Jakiś namiar?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p

Post »

anz_anz Tak mi się wydaje , że czasami za bardzo chcemy pomagać murarkom. Ten sezon murarkowy dobiega końca , czyli Twoje wątpliwości dotyczą już przyszłego. Zawsze możesz zimą wywieźć niechcianych gości gdzieś daleko przy okazji.

szaman76 Ten potwór ze zdjęcia to jakaś komarnica (koziułkowte) . Delikatny i całkowicie nieszkodliwy. Mrówki mogą zrobić kipisz. Najlepiej wybudować, wykleić, wysmarować , wylać im jakąś barierę nie do przejścia , tak żeby nie właziły do chaty.
anz_anz
50p
50p

Post »

comandos21 wklep sobie w googla : sad.agro.pl

klik te dzbanuszki z poprzedniego sezonu zostały u mnie, więc zwiększyłem populację u siebie tych owadów. Dzięki za radę, jak znajdę coś w rurkach z tego sezonu po prostu je oddeleguję. Niech sobie żyją, przyroda nie generuje niepotrzebnych organizmów. U mnie akurat będą trochę szkodzić, gdzie indziej mogą być niezbędne dla zachowania równowagi.
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

MarcinP87 Chcę Ci doradzić abyś te płytki siedliskowe z Biodaru obudował (zasłonił)czymś po bokach. Kiedyś te płytki były z czarnego, nieprzezroczystego materiału (ale mniej trwałego). Od kilku lat używają materiału przezroczystego(ale trwalszego)co mniej odpowiada murarkom. Można też po bokach tego gniazda między płytki powkładać cieńsze trzciny lub rurki z papieru, to zaciemni resztę gniazda a nowi lokatorzy najczęściej na początek zasiedlą te rurki po bokach. Fajnie wygląda te gniazdo z kolorowych papierowych rurek i pewnie murarki nie mają kłopotów z błądzeniem, odszukaniem swojej rurki. Tylko na zdjęciach tych murarek nie widzę. :roll:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Dziś znalazłem około 10 szt pszczółek które już praktycznie nie mogły latać , brałem je na ręce i leciały max 1 metr i koniec - widać że ich koniec jest już bliski ;:145

widuję również szerszenia , który systematycznie podlatuje do ulika , ale póki co jego na rękę nie wezmę ;:306
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”