Wszystko o pomidorach cz. 12
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Jeśli wierzchołki więdną za dnia w upał i wieczorem wracają do normy, to pół biedy. Gorzej jak wieczorem nie wracają do normalności, to może świadczyć o zasoleniu pomidorów. Obserwuj je wieczorem jak zrobi się troszke chłodniej.
wieczorem też podwiętnięte, ogółem 5 krzaków na 40
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Teraz to już nie wiem czy Tobie chodzi o zwiędnięte liście czy podwinęte/skręcone. Może zrób jakieś fotki pod wieczór jak nie będzie takiego skwaru.
To by się mogło zgadzać gdyby te kilka krzaczków to była 1 odmiana. Rosną w różnych miejscach szklarni i ni z gruszki ni z pietruszki maja male liście. Odmiany które wchodzą w grę to betalux lub poranek.Drako pisze:Niektóre odmiany mają taki "zdechły" wygląd, napisz jakie masz to może sprawa się rozwiąże.
A jak z ilością gron na krzaczku? Usuwać powyżej jakiejś wartości czy niech rosną?
Jeszcze jedno pytanie czy każdy duży pączek jest Staśmiony? Czy zdarzają się poprawne pączki giganty? Bo popękanego słupka czy co to tam jest z czego powstaje pomidor nie zauważyłem.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Czy ktoś już hodował pomidorki odmiany chrobry ,chciałem zapytać, wiem ze to są karłowate i samokączące ale nie wiem czy puścić ich na żywioł czy na jeden pęd.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam w tunelu ponad 70 pomidorów. Kilka z nich ma pozwijane liście. Co mam zrobić aby liście się nie zwijały ? 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
kwapi, Masz mocno przenawożone pomidory.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Sebba, jeżeli to są liście niepozwijane w dól jak "baranie rogi " to objaw przewożenia, Sam wiesz, ile im dałeś jeść? jeżeli tak ,to nie obrywaj wilków ,niech idą w masę ,niech to przerobią...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Przez to że jest obecnie ciepło, to pomidory intensywniej pobierają wodę wraz z nawozem, przez to między innymi dlatego bardziej występuje przenawożenie.
pozdrawiam Ludwik
Rufles - Poranek ma normalnej wielkości liście (przynajmniej powinien mieć), może tylko odrobinę węższe od innych.
Ja nie reguluję mu gron - to pomidor samokończący, ma sporo owoców jak na taki mały krzaczek. Betaluxa nie znam.
Ja nie reguluję mu gron - to pomidor samokończący, ma sporo owoców jak na taki mały krzaczek. Betaluxa nie znam.
Pozdrawiam Asia
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Stosowałem nawożenie rzędowe i tydzień temu podlewałem nawozem. Głównie to rosyjskie odmiany
Innym to nie przeszkadza 

ok.dziękuję za poradę , ale co dalej mam czynic? Pod sadzonkami był obornik, pozniej po tygodniu saletrzak, no i kilka razy magiczna siła...jak to dalej pielęgnowac? ps.do tego opryski OW i HTekopom pisze:kwapi, Masz mocno przenawożone pomidory.
parę dni temu na podobna przypadłość udzielono mi rady - nie nawozić, sporo podlewać, nie urywać wilków i będzie dobrze.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
A dlaczego nie urywać wilków , a o sporym podlewaniu nie wspomnę ?