Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
A WORLD GRL 530S HW LONCIN?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co sądzicie o Viking MB 253 z silnikiem Kohler XT-6,75 OHV SC?
- KoloSolo
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 mar 2015, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilka dni temu kupiłem kosiarkę elektryczną JakMet 1300 CR.
W pełni jestem zadowolony i naprawdę polecam.
W pełni jestem zadowolony i naprawdę polecam.
- Pan_Wiesio
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2016, o 13:31
- Kontakt:
B&S seria 450, 500 swego czasu była seria wadliwych silników mających problemy ze smarowaniem.
Ja się własnie naciąłem na serie 500, genrlanie ten silnik jest dosyć lichawo wykonany.
Kosiarka MTD z B&S 500 wytzymała 3 lata, w tym czasie była 2x na naprawie gwarancyjnej, w tym 2x wymieniali pierścienie.
W 3 sezonie już po gwarancji nie wytrzymała, zaczęła żygać olejem jak głupia. Na tym się moja przygoda z B&S skończyła.
Aktualnie drugi sezon mam NAC-a ls46-475.
Niby chińskie ale silnik solidny, jest moc, niskie spalanie, wszytsko działa aż miło a koszenia mam sporo.
Być może trafiłem na dobry egzemplarz ...
Ja się własnie naciąłem na serie 500, genrlanie ten silnik jest dosyć lichawo wykonany.
Kosiarka MTD z B&S 500 wytzymała 3 lata, w tym czasie była 2x na naprawie gwarancyjnej, w tym 2x wymieniali pierścienie.
W 3 sezonie już po gwarancji nie wytrzymała, zaczęła żygać olejem jak głupia. Na tym się moja przygoda z B&S skończyła.
Aktualnie drugi sezon mam NAC-a ls46-475.
Niby chińskie ale silnik solidny, jest moc, niskie spalanie, wszytsko działa aż miło a koszenia mam sporo.
Być może trafiłem na dobry egzemplarz ...
U siebie robię jak u siebie. A u obcego - na odpi****l xD
- Pan_Wiesio
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2016, o 13:31
- Kontakt:
Kosa - 2suw, 4suw - Stiga/Makita/Nac(Honda) ?
Witam.
Mam dylemat co wybrać.
Do tej pory używałem kosy Ryobi RBC42SB. Kosa już swoje przeszła, ma 10 lat, siedzi juz w niej 3 gaźnik (aktualnie uszkodzony), 2 silnik, nie wspominając o łożyskach, zapłonie (na świecy samochodowej ) z ori pozostał w sumie tłumnik xD
Tak więc czas chyba na zakup nowej.
Mam w zasadzie 4 typy.
Stiga SBC232 - 650zł
Ursus jeden jest to nie pisze modelu - 780zł
Makita EBH253 - 1150
NAC RU435 - 1150
Dwie pierwsze - 2suwy , 2 ostatnie 4suwy.
Do koszenia mam sporo areału w tym dosć spore trawsko poza ogrodem (ogród też spory i to x2)
jeśli chodzi o 2suwa skłaniam się do Stigi. Ursus to w sumie NAC z dodatkami firmowymi Ursusa w innym opakowaniu. Bajery typu dzielony wał i uchwyt antywibracyjny nie przemawiają do mnie jakoś bardzo- jak będzie to będzie jak nie to nie.
2suw przy pojemności 50ccm to już może sobie sporo popalić - to mnie martwi. Fakt moc wyższa ale moja Ryobi w oryginale miała coś 1.1KM i dawała radę. Tak w ogóle to te podawane moce traktuje z przymróżeniem oka - nie do końca ma to przełożenie na rzeczywistosć.
jeśli chodzi o 4suwa to Makita zapewne oferuje lepsze wykonanie, ale interesujący w Nacu jest silnik Hondy.
Czy ktoś ma jakieś doświdczenie z tymi modelami, może coś doradzić
Mam dylemat co wybrać.
Do tej pory używałem kosy Ryobi RBC42SB. Kosa już swoje przeszła, ma 10 lat, siedzi juz w niej 3 gaźnik (aktualnie uszkodzony), 2 silnik, nie wspominając o łożyskach, zapłonie (na świecy samochodowej ) z ori pozostał w sumie tłumnik xD
Tak więc czas chyba na zakup nowej.
Mam w zasadzie 4 typy.
Stiga SBC232 - 650zł
Ursus jeden jest to nie pisze modelu - 780zł
Makita EBH253 - 1150
NAC RU435 - 1150
Dwie pierwsze - 2suwy , 2 ostatnie 4suwy.
Do koszenia mam sporo areału w tym dosć spore trawsko poza ogrodem (ogród też spory i to x2)
jeśli chodzi o 2suwa skłaniam się do Stigi. Ursus to w sumie NAC z dodatkami firmowymi Ursusa w innym opakowaniu. Bajery typu dzielony wał i uchwyt antywibracyjny nie przemawiają do mnie jakoś bardzo- jak będzie to będzie jak nie to nie.
2suw przy pojemności 50ccm to już może sobie sporo popalić - to mnie martwi. Fakt moc wyższa ale moja Ryobi w oryginale miała coś 1.1KM i dawała radę. Tak w ogóle to te podawane moce traktuje z przymróżeniem oka - nie do końca ma to przełożenie na rzeczywistosć.
jeśli chodzi o 4suwa to Makita zapewne oferuje lepsze wykonanie, ale interesujący w Nacu jest silnik Hondy.
Czy ktoś ma jakieś doświdczenie z tymi modelami, może coś doradzić
U siebie robię jak u siebie. A u obcego - na odpi****l xD
A co sądzicie o tej? Faworyt B&S 625E
Witam
Panowie mam zamiar kupić kosiarkę spalinową, miałem elektryczną ale zwiększył mi się obszar koszenia i chciałbym coś spalinowego. Powierzchnia będzie miał około 1000 m2. Budżet jakim dysponuję to około 1300 zł. Może być z napędem ale nie koniecznie. Coś tam podpytałem coś zobaczyłem:
1. http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-wo ... 15401.html
2. http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-6- ... 24805.html
3.http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-li ... 27986.html
Czy coś z tych trzech się nada? może ktoś poleci coś innego wartego uwagi w tym przedziale cenowym?
W kilku serwisach przy sklepach chwalili silnik Briggs&Stratton 750EX DOV ale nie wiem co jest warta reszta kosiarki Ramiz Garden
Panowie mam zamiar kupić kosiarkę spalinową, miałem elektryczną ale zwiększył mi się obszar koszenia i chciałbym coś spalinowego. Powierzchnia będzie miał około 1000 m2. Budżet jakim dysponuję to około 1300 zł. Może być z napędem ale nie koniecznie. Coś tam podpytałem coś zobaczyłem:
1. http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-wo ... 15401.html
2. http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-6- ... 24805.html
3.http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-li ... 27986.html
Czy coś z tych trzech się nada? może ktoś poleci coś innego wartego uwagi w tym przedziale cenowym?
W kilku serwisach przy sklepach chwalili silnik Briggs&Stratton 750EX DOV ale nie wiem co jest warta reszta kosiarki Ramiz Garden
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2016, o 10:56
Ja chyba się zdecyduję na Jakmet 1900cr tylko ta cena prawie 710 z przesyłką (od producenta wraz z zestawem naprawczym)a miało być 500
Może ktoś coś gdzieś taniej...
Ta kosiarka ma podaną szerokość koszenia 39 cm a nóż do niej ma 38 cm długości..??
Może ktoś coś gdzieś taniej...
Ta kosiarka ma podaną szerokość koszenia 39 cm a nóż do niej ma 38 cm długości..??
Z tej trójki weź Worlda.lotos2002 pisze:Witam
1. http://allegrooo.pl/kosiarka-spalinowa- ... 15401.html
2. http://allegrooo.pl/kosiarka-spalinowa- ... 24805.html
3.http://allegrooo.pl/kosiarka-spalinowa- ... 27986.html
AmaPoland
Prawie się zdecydowałem na Worlda tylko pytanie WORLD GRL 530S HW LONCIN czy może dołożyć 60 zł WORLD GTM 530S HW
Pierwsza z silnikiem Loncin LC1P70FA a druga z b&s 675 EX, i jeszcze jedno pytanie czy kosiarką z napędem można kosić bez napędu normalnie pchając? Sory za głupie pytania ale nigdy nie miałem z napędem.
Prawie się zdecydowałem na Worlda tylko pytanie WORLD GRL 530S HW LONCIN czy może dołożyć 60 zł WORLD GTM 530S HW
Pierwsza z silnikiem Loncin LC1P70FA a druga z b&s 675 EX, i jeszcze jedno pytanie czy kosiarką z napędem można kosić bez napędu normalnie pchając? Sory za głupie pytania ale nigdy nie miałem z napędem.
Możesz dołożyć tylko czy Ci się to opłaca? Silniki Loncina są dobre i nie powinieneś mieć powodów do narzekań, tak samo jak z tym silnikiem B&S. Czy warto dokładać? Sam musisz sobie odpowiedzieć Sprawdź dokładnie parametry i wybierz ten, który jest lepszy na papierze. W końcu 60 zł to też nie jest jakaś wielka różnica w cenie.
Jeśli przekładnia się rozkraczy a nie chce jej klient naprawiać to wypina sobie zębatki z kółek i ma maszynę bez napędu. Jednak tego nie robi się w 5 min.
Będziesz mógł pchać ale będzie stawiała opór. Co prawdę mówiąc zamyka temat takiej pracy. Pasek z silnika idzie na koło pasowe na przekładni. Tam napęd poprzez przekładnię wychodzi w prawo i lewo, ośką w stronę kółek. Ośka zakończona jest zębatkami, które na sztywno stykają się z zębatym wyżłobieniem w kółkach. Włączenie napędu jest między silnikiem a przekładnią więc gdy masz rozłączony napęd i tak musisz (idąc w drugą stronę) kółkami popchnąć zębatki na ośce, ośka wprawi w ruch przekładnię i koło pasowe z luźnym (chwilowo) paskiem. To tak jakbyś jeździł samochodem z zaciągniętym ręcznym Nie jest to szczególnie wielki opór ale pracowanie w ten sposób byłoby naprawdę świetnym ćwiczeniem jakbyś się przygotowywał do jakiegoś ciężkiego wydarzenia sportowego.lotos2002 pisze:[...] czy kosiarką z napędem można kosić bez napędu normalnie pchając? [...]
Jeśli przekładnia się rozkraczy a nie chce jej klient naprawiać to wypina sobie zębatki z kółek i ma maszynę bez napędu. Jednak tego nie robi się w 5 min.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A masz gdzieś dobry materiał jak sie konserwuje taka kosiarke z napedem? Czy lepiej oddawać do serwisu ?
Materiału nie mam. Jako człowiek związany z serwisem zawsze odpowiem, że lepiej oddać na konserwację do serwisu. Jednak konserwacja kosiarki nie jest jakoś szczególnie wymagająca. Trzeba przeczyścić wszystko, dek od spodu warto zabezpieczyć prze korozją i wypalić/zlać paliwo. Jeśli ktoś to w ogóle robi to super - maszyna mu się odwdzięczy pewnie szarpiąc za kieszeń trochę mniej. Jeśli ktoś to robi sumiennie to jeszcze lepiej! Sam jednak napęd nie wymaga szczególnie konserwacji. Dużo bardziej awariogenny jest nie brak konserwacji a złe użytkowanie.