Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Marchew
Hodowcy marchewek gigantów, przesadzają swoje marchewki po 3-4razy. Więc na pewno idze.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak zabezpieczacie przed połyśnicą ? Zaplanowałam w tym roku, że w czasie jej pierwszego wylotu / orientacyjnie kwitnienie akacji/ swoje "pole" marchewkowe schowam pod włókniną. Ale taki upał, marchew ruszyła ostro w nać. Przerwałam solidnie, z małych marchewek dodatek do obiadu wyszedł, a konstrukcję rozebrałam. Może miałam jakąś włókninę grubą?
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Re: Wczesna marchew i inne
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Ta marchew wyrosła w gruncie czy w tunelu foliowym?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Tereniu korzeń wygląda idealnie, nic a nic jej to podkiełkowanie nie zaszkodziło!
Mi się udało sporo marchewek, ale część ma korzenie-potworki (mają nóżki, rączki i ogonki ), pewnie nierówno podany nawóz i trafiło im się go za wiele. Niektóre zaś poszły w kwiat. Ciekawa jestem, czemu. Szukałam przyczyn jarowizacji ale dalej nie jestem pewna, może posiałam za szybko, a może późny przymrozek jej zaszkodził, może to też kwestia odmiany (Nantes i Amsterdam). Koleżanka mówi, że sieje marchew jesienią na uporządkowaną grządkę i jej jakoś nie kwitnie.
Mi się udało sporo marchewek, ale część ma korzenie-potworki (mają nóżki, rączki i ogonki ), pewnie nierówno podany nawóz i trafiło im się go za wiele. Niektóre zaś poszły w kwiat. Ciekawa jestem, czemu. Szukałam przyczyn jarowizacji ale dalej nie jestem pewna, może posiałam za szybko, a może późny przymrozek jej zaszkodził, może to też kwestia odmiany (Nantes i Amsterdam). Koleżanka mówi, że sieje marchew jesienią na uporządkowaną grządkę i jej jakoś nie kwitnie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Agnieszko - wiosną szukałam sposobu na przyśpieszenie wschodów marchwi i wyczytałam, że kiedyś nasionka zawijano w szmatkę i zakopywano w ziemi na 3 tygodnie. Wówczas wpadłam na pomysł, żeby zrobić wersję w słoiku z piaskiem, a zamiast zakopać postawiłam po prostu w ciemnym miejscu w pokoju . Eksperyment uważam za udany i wart powtórzenia . To jest odmiana Nantes. Żeby były proste i długie marchewki należy rzadko podlewać (aż ziemia przeschnie) ale obficie . Częste i powierzchowne podlewanie sprzyja wyrastaniu bocznych korzonków i w efekcie powstają potworki.
W tym roku chyba żadna nie poszła w kwiat .Czasami w poprzednich latach zdarzało się , że niektóre zakwitły.Takie traktuję jak chwast ,ale nie było ich jakoś dużo, aby miały wpływ na ogół plonu.Aguss85 pisze: Niektóre zaś poszły w kwiat. Ciekawa jestem, czemu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mnie też część wczesnej marchwi poszła w kwiat i to ta siana wiosną a nie jesienią .Nie zapisałam co
siałam jesienią .Wiosną siałam kolorową .
siałam jesienią .Wiosną siałam kolorową .
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
U mnie na marchwi jakieś białe mszyce sie pojawiły, czym je zwalczyc? Mospilan da radę?
Pozdrawiam ;)
Marchew wypuszcza kwiatostany
Witam. Mam pytanie do państwa jestem wieloletnim działkowcem, ale nigdy jeszcze nie spotkałem się z tym aby prawie cała grzadka marchwi zakwitła, (nasiona kupione w ogrodniczym sklepie i bardzo wczesnie były wysiane) co to za przyczyna i czy ktoś z państwa miał juz miał taki przypadek. Z góry serdeczne Dzięki za odpowież i pozdrawiam
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Re: Marchew wypuszcza kwiatostany
Mi też zakwitła część marchwi, też szukałam przyczyn (w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=224 ) i mogę się podzielić tylko przypuszczeniami, mianowicie już wiem, że te marchewki do siania jesienią to są specjalne odmiany. Może po prostu posiałam za wcześnie i późny kwietniowy przymrozek sprawił, że wybiła w kwiat.
A może ktoś wie na pewno czemu tak się stało i Ci odpowie i ja też skorzystam
A może ktoś wie na pewno czemu tak się stało i Ci odpowie i ja też skorzystam
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Re: Marchew wypuszcza kwiatostany
U mnie w zeszłym roku tak się stało z całym zagonem (zostałam praktycznie bez marchewki), ale to na własne życzenie. Posiałam na stanowisku gdzie jesienią dałam obficie obornika. Wiadomo, że korzeniowych nie powinno się siać na tak świeży obornik.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim