Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Post »

Ups... Do podlewania hibiskusa potrzebujesz niewiele wody, wiec mysle, ze kropla na litr to juz duzo. Sprobuj powiedzmy raz w tygodniu kropelke do wody, oprocz tego jakis rozsadny wieloskladnikowy i obserwuj liscie. Pojawienie sie brazowych "przepalen" na brzegach lisci, swiadczy o przenawozeniu. Wtedy trzeba odpuscic nawozenie na jakis czas i wrocic do niego stosujac mniejsze stezenia. Pamietaj, ze hibiskusy sa wrazliwe na zbyt duza ilosc fosforu, w wieloskladnikowym nawozie dla nich nie powinno byc wiecej niz 5% tego pierwiastka.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Wielkie dzięki. Swoje hibiskusy dokarmiam ale ciągle nie jestem zadowolona z efektu. Myślę, że to wina podłoża. W mojej okolicy w sklepach wszędzie to samo, najtańsza ziemia już na dzień dobry cuchnąca pleśnią. Na szczęście mam działkę i mąż zbudował kompostownik. Wrzucam tam wszystkie odpadki roślinne i skoszoną trawę. Dwukrotnie kupiłam po przyczepie zrębków z gałęzi wierzby i lipy a w zeszłym roku udało mi się dostać na wsi niezłą ilość końskiego obornika. Patyczki wierzbowe i lipowe potrzebowały dwa lata aby się rozłożyć ale już teraz mam dostęp do wspaniałej próchnicznej ziemi. Powoli przesadzam hibiskusy zobaczymy czy im się spodoba.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Witajcie :wit Mam mojego hibiscusa parę lat i (wstyd się przyznać), ale nigdy go nie ciełam. Teraz jest trochę łysawy, już bardzo duży, czy powinnam zacząć go obcinac w lutym tak jak radzą w poradnikach, czy teraz juz za późno i dać sobie spokój? Jeżeli tak, to jak zrobic to ten pierwszy raz?

Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawa dosc prosta. Mozesz go ciac teraz, ale w takim razie stracisz troche sezonu kwiatowego, bo roslina zakwitnie znow, dopiero jak odbije. Swojego zwykle gole nawet w styczniu... Ja bym ciela. Jak? Musisz go obejrzec, kazda galazke z osobna. jeśli dobrze mi sie wydaje, roslina ma tendencje do otwartego pokroju, czyli cielabym dosc mocno pozostawiajac jako ostatnie, oczko skierowane do gory / do srodka korony. I tak sie "rozlezie". Z reszta hibiskusy zwykle odbijaja gesto i silne ciecie jest metoda na zageszczenie krzaka. Patrze na to zdjecie... Chyba bym usunela zupelnie te lezace galezie po lewej i probowala wyprowadzic krzak z reszty. jeśli tam jest kilka pedow...
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Kingo, mając na myśli ostatnie oczko skierowane do gory, w przypadku tych łysych gałązek, będą to dopiero te miejsca, gdzie jest pierwszy liść?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejsca, skad moze wyrosnac ped. U hibiskusow to katy lisci / miejsca gdzie byly liscie, niekoniecznie jeszcze sa. U tych galazak zupelnie po lewej:
Na najnizszej nie widze oczek zupelnie, nie na zdjeciu.
Na dwoch wyzszych, chyba wlasnie z takich oczek roslina odbija. Blizej doniczki nie widze co sie dzieje, ale majac rosline przed soba poogladaj co tam ma. Zdjecie to tylko zdjecie. jeśli przytniesz te pedy poza odrostami, uzyskasz idace wgore galazki, ale - moim zdaniem - bedzie to niefajnie wygladalo sterczac poza doniczke. Poza tym obciazy "lezace" galazki, powodujac silniejsze ich przewieszenie.
Podobnie, choc nie az tak, galazka z paczkiem.

Przystepujac do strzyzenia, zastanow sie co chcesz uzyskac, jaka forme ma przyjac roslina. W pewnym zakresie - zaleznym od tendencji rosliny bo z plozacego krzaczka nie uzyskasz kolumny - wlasnie nadasz swojemu chwastkowi ksztalt. Zamykasz oczy, wyobrazasz sobie jak ma wygladac, potem ogladasz kazda galazke i tniesz kierujac sie przyszla forma. Bedziesz widziala skad moga wyrosnac nowe pedy. Jak pisalam - zanim roslina nie poodbija, nie bedzie kwiatow, ale ciecie da w przyszlosci ladniejszy wyglad i gesty buszyk. A gesty buszyk to wiecej kwiatow.
Kinga
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, hibiskusy ślicznie Wam kwitną ;:138
Ja jeszcze się kwiatów nie doczekałam :( Bardziej jednak niepokoją mnie
zmiany na liściach niż brak kwiatów :roll: .
Może ktoś wie co dolega moim hibiskusom? Mam trzy i wszystkim zrobiły się takie liście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Mi to wygląda na przelanie, ale może ktoś to jeszcze potwierdzi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To może być przenawożenie, Kinga w pierwszym poście na tej stronie pisała, że hibiskusy nie znoszą nadmiaru fosforu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O właśnie - albo efekt przenawożenia. Co dwie głowy to nie jedna. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam je jak mają lekko zwiędnięte liście,przeważnie co dzień.
Może daje zbyt dużo wody naraz :roll:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te kropki... Przenawozenie wyglada jakby brzeg liscia centralnie wysechl na brazowo. Jest suchy jak wior. Te kropki... Podobny efekt daje atak robali, kiedy w miejscu naklucia lisci pojawiaja sie grzybki. Przelany chyba nie... Przelane wiedna. Ale ja nie ekspert.
Kinga
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że mogłam je przenawozić. Co drugi dzień podlewam balkonowce magiczną siłą do pelargonii
i przy okazji hibiskusy też tak podkarmiałam :oops: .Wygląda na to,że przedobrzyłam a chciałam tylko,
żeby kwitły tak obficie jak pelargonie :roll: .

Co teraz z nimi zrobić? Wymienić ziemię, przestać całkiem nawozić, może zmienić nawóz? Co radzicie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwie opcje:
Zmienić ziemię i na razie nie nawozić, albo przepłukać dużą ilością wody i też tymczasowo nie nawozić. Ja bym wybrał opcję pierwszą.

Na przyszłość stosować nawóz wg informacji na opakowaniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09

Post »

Kinga jak nie jesteś ekspertem od hibiskusów to jestem święta ;:306
Ten najjaśniejszy jak się nazywa?
Pięknie Ci kwitną ;:167 ;:215
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”