Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Wiolu,czy ty kiedyś odmładzałaś rugosy?
Pojawił się u mnie pewien problem,chyba popełniłam duży błąd tej wiosny :(
Róża zbudowała już potężny krzew,parę m2 i wysokości dochodzącej do 2m.
W marcu ta koło niej chodziłam i się zastanawiałam czy jej nie odmłodzić,bo od momentu posadzenia była samoobsługowa.Najpierw był problem żeby się przyjęła, a jak już się zadomowiła po zrobieniu niecki z gliny,to się cieszyłam, że z sezonu na sezon jest coraz większa i ładniejsza.I tak czas upływał a róża rosła.Teraz się okazuje że chyba przesadziłam,mogła iść do fryzjera na wiosnę.W środę przyszła nawałnica,deszcz i grad który ją przygwoździł do ziemi i tak leży na tej ziemi :roll: Szkoda mi jej teraz obcinać,bo cała jest w kwiatach i pąkach :( Zostawić ją czy poświęcić i odmłodzić.Kurczaki jedne,chyba trochę jest późno na takie zabiegi,chyba nie będzie już kwitła w tym roku jak ją tak nisko ciachnę.Jak myślisz?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolu ano takie mam przeboje z Blue Light. Może jednak stwierdził, że wylezie i będzie grzeczny, bo miał okazję się przekonać, że przy cięciu to były jedyne łzy jakie przez niego uroniłam. Więcej nie będę. Nie to nie. Mam tyle innych powojników. Może więc przestanie gwiazdorzyć..? :lol:
Bardzo ładnie wygląda to drewniane obrzeże. Podoba mi się. Ile czasu je masz? Sypie się czy daje radę? Było impregnowane?
Rosy już lada moment. ;:65 Na widok takich pąków mam motyle w brzuchu. Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Łubiny - przecudne W tym roku zakupiłam ich kilka i ... nic, nic nie wzeszło , nic nie wyszło :( , a takie są piękne. Róże nawet w pączku nas cieszą, prawda? U mnie Othello jeszcze mocno zamknięty, za to LO - otwartymi kwiatami już nęci wszystko co bzyczy.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jest pięknie. Ogród co chwila zaskakuje czymś nowym. Zdjęcia robione wczoraj, dziś są nieaktualne. Uwielbiam tą porę roku. Piwonie i róże już zaczynają i rozpoczyna się chwila na którą z utęsknieniem czekałam cały rok.

Basiu, łubinów długo nie mogłam się dochować, ale w końcu udało się. Te są z siewu. Siałam je w ubiegłym roku i to jest ich pierwsze kwitnienie.
L O mimo nabrzmiałych pąków, o dziwo oddała prym pierwszego kwiatu. :D

Bernadetko, spacery po ogrodzie to teraz moje ulubione zajęcie w każdej wolnej chwili. Wczoraj dużo się napracowałam (odchwaszczałam), ale dziś mam w planach pełen luz i napawać się pięknem chwili.

Tolinko, rugosa rośnie na skraju ogrodu więc zbytnio zapachu nie czuć, ale jak podejdę bliżej to czuję :D Teraz powoli dochodzą kolejne róże i równie pachnące piwonie.
Łubiny i ja bardzo lubię i chciała bym mieć ich jeszcze więcej. :D

Magda, ja też uwielbiam łubiny. Ogólnie ciągnie mnie bardzo to takich dawnych roślin z babcinych ogródków. Po prostu kocham ostróżki, naparstnice czy dzwonki ;:167 Nie muszą to być jakieś wyszukane odmiany. Najbardziej powszechne, sprawdzone i niekłopotliwe to jest to co kocham.
I co z tą różą ? Podniosła się ?

Aneczko ja już od czwartku latam po ogrodzie z motylami w brzuchu. Tego dnia przeszła u nas burza, porządnie podlało i wszystko zaczęło rosnąć w oczach.
Ty masz focha na Blue Light a ja na Solinę :evil: No, nie zobaczę jego kwiatów w tym roku. Jak będzie tak gwiazdorzyć (fajne określenie) to wykopię go i posadzę innego mniej kłopotliwego. Nie mam miejsca na takie 'gwiazdy'
A, to obrzeże jest z podkładów kolejowych. Trwałe jak nie wiem co. Mam go już z 7 lat i nic się nie dzieje.

Ewuś, a nie myślałaś o tym aby posiać łubiny ? Możesz to jeszcze zrobic w tym roku. Co prawda już Ci nie zakwitną, ale za rok o tej porze będziesz miała takie jak ja.
U mnie z sadzenia też nic nie wyszło. Wszystkie które mam, wyhodowałam sama z nasion.

Kolkwicja chińska - kolejny wspaniały krzew w moim ogrodzie. Jeden z tych, które najbardziej lubię

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajna kompaktowa kalina. Zapomniałam co to za odmiana, ale jej owoce są koloru żółtego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje ulubione bodziszki też już zaczynają

Obrazek

Ładnie pachnący liliowiec

Obrazek

Żywokost

Obrazek

Piwonie ;:167

Coral Sunset
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tych nazw nie pamiętam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku po raz pierwszy (nie licząc rugos) sezonu nie otworzyła Louice Odier. Zrobiła to angielka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ja też uwielbiam tę porę roku... jest świeżo, szczególnie po deszczu i pachnąco...
Wiolu a nie pomyliłaś się czasem ?... to chyba nie jest Żywokost, a Czyściec wielkokwiatowy... a ta Kalina przypomina mi moją, której już nie mam... też miała takie żółto-pomarańczowe owoce...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu ale u Ciebie kwitnie wszystko:) Róże mają kwiaty ;:oj Olivia Rose ;:167 LO u mnie w podobnym stadium.
Piwonie czarują kwiatami,a lada chwila róże wszystkie pokażą swoje piękno :heja Coral Sunset spodobała mi się bardzo :uszy
Miłej niedzieli....ja czekam na deszczyk...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Gabi, oczywiście masz rację z tym Czyśćcem. Jakieś otępienie mnie dopadło, chyba z gorąca :D
Jeśli da się edytować to zaraz poprawię.
Kalinę mogła bym szybko zidentyfikować, o wiem gdzie szukać jej nazwy, ale jakoś nie czuję presji. Nawet jak znajdę nazwę to i tak zaraz zapomnę.
Pamiętam jedynie odmiany swoich hortensji, róż i powojników. Reszta leży ... :D

Aniu u nas duchota niesamowita i też czekam na deszcz. Coś wisi w powietrzu. Oby tylko nie jakaś gwałtowna burza.
Wszelka roślinność dostała niesamowitego przyśpieszenia. Na jutro pewnie będą kolejne piwonie i róże. :D
Również miłej niedzieli :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiolu, nie ma się czym przejmować... ja też nie wszystko pamiętam, szczególnie po zimie... potem powoli pamięć wraca i jesienią śpiewająco mogę nazywać rośliny... ;:306 u mnie lało dość solidnie wczoraj i dzisiaj... teraz dopiero wychodzi słoneczko, a na działce wszystko takie soczyste i świeże.. to lubię... :heja
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu, jakże cudne widoczki nam przekazujesz ;:138 Nadrobiłam zaległość zacznę od wcześniejszych fotek. Duet różowego orlika z białą serduszką rewelacyjny, muszę odgapić od Ciebie konieczni. Piwonia, aaaaaaa boska, nie dość, że krzewiasta, to jeszcze żółta, miodzio ;:167 Jak długo ja posiadasz? No i jeszcze pozostałe odmiany, te takie nietypowe, to gdzie kupowałaś (w necie, czy stacjonarnie) i w jakiej postaci (kłącze, sadzonka)? Bo ładnie urosły i zakwitły. Dobrą ziemię chyba dla nich posiadasz.
A teraz róże, WC otwiera sezon, któż by pomyślał. Kiedyś miałam jakieś dziwne mniemanie, że ta odmiana jest delikatna i zbyt słaba na nasz klimat :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne łubiny i piwonie. ;:215
Chociaż widzę, że róże już też w blokach startowych.
Przymierzałam się też swego czasu do WC, ale potem mi jakoś umknęła.
A poza tym nie można mieć przecież wszystkiego. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu,nie mogę jeszcze ochłonąć po widokach u Gabi, a ty tu takie widoki serwujesz ;:138
Musiałam wrócić i napatrzeć się na łubiny,a tam poniżej kolejne cuda.Przepiękne piwonie i różyce takie uśmiechnięte.
Siedzę i sama do siebie się śmieję ;:306

Po wczorajsze nawałnicy z rugosy zrobiła się marmolada z dzikiej róży :;230
Dopijam kawę,biorę sekator i piłę...Decyzja zapadła
Odbije w tym roku,to na przyszły sezon będzie już sporym krzewem.
To samo czeka pnącą białą NN,tylko czekam jak przekwitnie i w lipcu idzie pod kozik :;230
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wiola, ale ty masz piękne powojniki ;:oj przyznam, że zaczęłam chorować na te wczesne odmiany. Przynajmniej nie zdąży ich dopaść uwiąd i pięknie kwitną. Blue Light CUDO ;:167
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wiola, jak u Ciebie wszystko pędzi z kwitnieniem ;:oj
Piwonie jak cudownie pootwierane, u mnie wczoraj dopiero pierwsza nieśmiało rozchyliła pączusia :)
Powojniki to u mnie lipa, pokazujesz przecudne Blue Light i Kaisera. Pierwszy u mnie ma mini pędzik, a drugi miał dwa, ale już oba zdążyły paść ;:222 Nie jest mi dane oglądać takie widoki jak u Ciebie ;:185
Łubiny w takiej kupie robią wrażenie ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wioluś sezon już rozpoczęty na całego ;:215
Różyce cudne, a i piwonie dotrzymują im kroku ;:333

Kolkwicja rzeczywiście cudny krzew, ja niestety już na krzewy miejsca nie mam :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, ale u Ciebie wszystko wystrzeliło kwiatami ;:oj Piwonie, łubiny w całej gamie barw - po prostu same śliczności ;:215
Olivia Rose utworzyła piękny, zgrabny krzaczek. Ja na kwiaty swojej jeszcze muszę poczekać, a tymczasem popatrzę na Twoją. Pozostałe róże też pokazują, że to ich najlepszy czas. Oby teraz pogoda nam sprzyjała, to będziemy się cieszyć kwitnieniem przez całe lato.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”