Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
gikor masz to samo co ja w tym roku ,nadmiar potasu i niedobór fosforu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zwijanie się liści pomidora - przyczyny w niewłaściwej pielęgnacji i nawożeniu
Zwijanie się liści pomidora najczęściej jest objawem niedoboru wody, zbyt gwałtownych zmian temperatury i wilgotności powietrza lub błędów w nawożeniu.
Katarzyna Matuszak
http://poradnikogrodniczy.pl/zwijanie-s ... czanie.php
Zwijanie się liści pomidora najczęściej jest objawem niedoboru wody, zbyt gwałtownych zmian temperatury i wilgotności powietrza lub błędów w nawożeniu.
Katarzyna Matuszak
http://poradnikogrodniczy.pl/zwijanie-s ... czanie.php
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Digger87 Czy doniczka ma dziurki do odpływu wody i czy nie przesadzasz z podlewaniem?
Miałam podobne objawy jak moje były jeszcze w doniczkach... i lałam im za dużo wody, robiłam błoto.
Co to za pomidor? Nie za mało ma ziemi?
Miałam podobne objawy jak moje były jeszcze w doniczkach... i lałam im za dużo wody, robiłam błoto.
Co to za pomidor? Nie za mało ma ziemi?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Ma dziury, warstwę keramzytu, ziemia wprawdzie uniwersalna z marketu, ale dość dobrze przepuszcza.
Wydaje mi się, że nie przesadzam z wodą , staram sie rzadziej lać, ale więcej w zależności od suchości podloza.
Co do ilości ziemi to nie jest idealnie, ale miałem już pomidory w mniejszych skrzynkach i było w porządku. Błota nie ma.
Odmiana to Radana inne odmiany w sąsiedztwie jak na razie mają się dobrze.
Wydaje mi się, że nie przesadzam z wodą , staram sie rzadziej lać, ale więcej w zależności od suchości podloza.
Co do ilości ziemi to nie jest idealnie, ale miałem już pomidory w mniejszych skrzynkach i było w porządku. Błota nie ma.
Odmiana to Radana inne odmiany w sąsiedztwie jak na razie mają się dobrze.
-
Sprawdź czy w Twojej lokalizacji jest już zaraza ziemniaczana. https://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Po drugie ,nawozisz jakoś te swoje pomidorki? Podobnie też zasychają brzegi liści przy braku potasu.
Po trzecie dosyp ziemi do pełna.
Po drugie ,nawozisz jakoś te swoje pomidorki? Podobnie też zasychają brzegi liści przy braku potasu.
Po trzecie dosyp ziemi do pełna.
Hej dzięki za odpowiedź,
jeśli dobrze rozumiem powyższą stronę, to wg komunikatów już jest zaraz ziemniaczana w Krakowie,
nawiozłem niedawno długodziałającym dedykowanym do pomidorów, ilość wg zaleceń producenta,
dosypię ziemi.
jeśli dobrze rozumiem powyższą stronę, to wg komunikatów już jest zaraz ziemniaczana w Krakowie,
nawiozłem niedawno długodziałającym dedykowanym do pomidorów, ilość wg zaleceń producenta,
dosypię ziemi.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2016, o 21:03 przez ekopom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto niepotrzebny cytat
Powód: usunięto niepotrzebny cytat
-
Gdyby była, to byłby napis "komunikat aktywny"
Ok rozumiem, czyli na razie nie ma.
Tak czy inaczej ten krzak dzisiaj w jeszcze gorszym stanie, podejrzewam, że trzeba go usunąć, bo nawet jak nie ma pewności co to jest - to szansa, że to bakteria/wirus istnieje, a co za tym idzie zarażenie sąsiadów jest możliwe.
Dobrze myślę?
Tak czy inaczej ten krzak dzisiaj w jeszcze gorszym stanie, podejrzewam, że trzeba go usunąć, bo nawet jak nie ma pewności co to jest - to szansa, że to bakteria/wirus istnieje, a co za tym idzie zarażenie sąsiadów jest możliwe.
Dobrze myślę?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Miałam kilka podobnych liści w pomidorach trzymanych cały czas w niskim tuneliku pod włókniną w dzień i przed 22 maja pod folią w nocy. Zerwałam chore liście i na razie nie widać dalszego rozprzestrzeniania.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Digger87
To grzyb, tam gdzie je trzymasz musi być strasznie wilgotno i tym nie zarazisz innych , problem w tym tylko, że jak trzymasz je w tym samym miejscu to znaczy, że mają te same warunki i mogą chorowac. rozsadę masz własna czy kupną?
To grzyb, tam gdzie je trzymasz musi być strasznie wilgotno i tym nie zarazisz innych , problem w tym tylko, że jak trzymasz je w tym samym miejscu to znaczy, że mają te same warunki i mogą chorowac. rozsadę masz własna czy kupną?
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Witam
Ratujcie czy to ZZ? 3 dni temu pryskałam miedzianem nawet jeszcze na 2 zdjęciu widać ślady na liściu po opryskach
Dziś na pomidorze "Opal Essence" zobaczyłam takie liście: Co robić? Urwać chore i pryskać jeszcze raz miedzianem?
Ten liść urwałam dziś rano:
A to cały pomidor, który objawy ma tylko przy dolnych liściach:
Ratujcie czy to ZZ? 3 dni temu pryskałam miedzianem nawet jeszcze na 2 zdjęciu widać ślady na liściu po opryskach
Dziś na pomidorze "Opal Essence" zobaczyłam takie liście: Co robić? Urwać chore i pryskać jeszcze raz miedzianem?
Ten liść urwałam dziś rano:
A to cały pomidor, który objawy ma tylko przy dolnych liściach:
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Nic tym biedakom nie obrywaj, mają raptem parę listków, zakażone są już całe krzaki i nic to nie da, zastosuj środki przeciwko ZZ.