Truskawki - jaką odmianę polecacie?
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - jaką odmianę polecacie?
Maryann chętnie przejrzę ten wątek, sporo tego o odmianach Tylko (popraw mnie, jeśli się mylę) czy nie oceniacie tam odmian deserowych? Oczywiście też chętnie się dowiem, jakie są najlepsze, ale najbardziej chciałabym dokupić taką na przetwory.
EDIT// Widzę, że są też opisane odmiany na przetwory, dzięki za link , zaraz sobie coś wybiorę
EDIT// Widzę, że są też opisane odmiany na przetwory, dzięki za link , zaraz sobie coś wybiorę
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Poszukuję odmian truskawek dojrzewających w lipcu, do przydomowego ogródka. W sieci znalazłem odmiany: Pandora, Vikat, Vicoda, Pavana, Florence i Sophie, opisane jako późne i bardzo późne. Tylko co to znaczy? Jestem laikiem w tych sprawach i potrzebuję pomocy z tłumaczeniem z polskiego na nasze Na tej stronie:( http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1913 ) podane jest porównanie terminów dojrzewania niektórych odmian, ale też nic mi to nie mówi. Pomóżcie i doradźcie Pozdrawiam, Krasny.
Tu masz tabelę dojrzewania http://www.sadowniczy.pl/Truskawki-Upra ... l-155.html
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z tego co się orientuję to chyba Malwina jest najpóźniejsza ,ale ciężko ją znaleźć.Jak ktoś na nią trafi w detalu ,to proszę
o info.Z póżnych mam Pandorę ,Alfa Centaurii ,Paladyna .Z wczesnych mam Vibranta ,Honeoye i Ariadnę .Poszukuję Malwiny,
Sibilli i Linosy .
o info.Z póżnych mam Pandorę ,Alfa Centaurii ,Paladyna .Z wczesnych mam Vibranta ,Honeoye i Ariadnę .Poszukuję Malwiny,
Sibilli i Linosy .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2016, o 12:57
Jak ci smakuje vibrant, paladyn i pandora napisz o nich coś więcej, (jak z szara plesnia)
Co do malwiny to na 99% w sadowniczy.pl w zakładce truskawki - truskawka o nazwie M do niej pasuje, wyślij zapytanie. Na forum sadownictwo.com.pl piszą o niej ze w porównaniu do florence jest kwaśna i lepiej sprzedaje się florence, tylko ze ma ciemne owoce.
Co do powtarzających te odmiany wymienione przez ciebie są dostępne ale w minimalnym zamówieniu 500 szt, może w przyszłym roku ktoś je wpuści w mniejszej wielkosci - o odmianie linosa piszą ze dobra do gruntu i bardzo smaczna
Co do malwiny to na 99% w sadowniczy.pl w zakładce truskawki - truskawka o nazwie M do niej pasuje, wyślij zapytanie. Na forum sadownictwo.com.pl piszą o niej ze w porównaniu do florence jest kwaśna i lepiej sprzedaje się florence, tylko ze ma ciemne owoce.
Co do powtarzających te odmiany wymienione przez ciebie są dostępne ale w minimalnym zamówieniu 500 szt, może w przyszłym roku ktoś je wpuści w mniejszej wielkosci - o odmianie linosa piszą ze dobra do gruntu i bardzo smaczna
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
anulab, w jakich terminach owocują u Ciebie te późne odmiany: Pandora, Alfa Centaurii, Paladyn?
-
- 50p
- Od: 2 sty 2012, o 16:12
Ja w tym roku kupiłam 3 rodzaje truskawek:Ostara,Elsanta i Senga.Mam nadzieję że dobry wybór.
-
Paladyn ,Vibrant i Pandora to smaczne truskawki .Vibrant powtórzył na jesieni owocowanie .Paladyn ma fajny wydłużony kształt.Te
póżne owocują koniec czerwca .Alfa Centaurii ma średni smak owoców ,ale duże owoce ,trzeba je zbierać przed pełną dojrzałościa
bo robią się wodniste.
W ubiegłym roku kupowałam w sadowniczym powtarzające Albion ,San Andreas i Vina Rima i mam pewną wątpliwość co do
zgodności odmianowej . Zastanawia mnie dlaczego tylko m a nie pełna nazwa ? Pewnie kilka zaryzykuję do sprawdzenia .
póżne owocują koniec czerwca .Alfa Centaurii ma średni smak owoców ,ale duże owoce ,trzeba je zbierać przed pełną dojrzałościa
bo robią się wodniste.
W ubiegłym roku kupowałam w sadowniczym powtarzające Albion ,San Andreas i Vina Rima i mam pewną wątpliwość co do
zgodności odmianowej . Zastanawia mnie dlaczego tylko m a nie pełna nazwa ? Pewnie kilka zaryzykuję do sprawdzenia .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2016, o 12:57
Z powtarzających wymienionych przez ciebie miałem wszystkie trzy, pozostała jedna - Albion. Vima Rina moim zdaniem jest nie smaczna ( bardzo dziwny posmak, niby słodka, mało kwasów taka nijaka(u mnie ja plesn bradzo polubiła). SAN ADREAS charakterystyczne kwiatostany i owoce mocno wniesione ku niebu, smaczna i owoc jedrny, ALBION najsmaczniejsze z nich ( choć we wszystkich brakuje aromatu), dwie ostatnio próbowałem w gruncie ale to nie to.
-
Ja mam jeszcze kilkuletnie Evie 2 i zastanawiam się czy ich po sezonie nie zlikwidować definitywnie ,czy pobrać kilka sadzonek ?
Smak dobry ,zaczynają wcześnie owocować .Jednak jakość pożno letnich owoców jak dla mnie kiepska .U mnie wszystkie rosną w
gruncie i może dlatego są gorszej jakości niż w uprawie w pojemnikach .Linosa ponoć lepsza ,ale nie ma jej w detalu .
Smak dobry ,zaczynają wcześnie owocować .Jednak jakość pożno letnich owoców jak dla mnie kiepska .U mnie wszystkie rosną w
gruncie i może dlatego są gorszej jakości niż w uprawie w pojemnikach .Linosa ponoć lepsza ,ale nie ma jej w detalu .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2015, o 09:58
Witam ponownie,
Mogę polecić kolejną smaczną i aromatyczną odmianę tzn. elegance.
Zakupiłem kilka odmian truskwek w sadowniczy.pl i nie polecam gorąco. Czekałem na reazliacje przesyłki 3 tyg i do tego jeszcze sadzonki bardzo marne, z czego już padło 15 na 30 (tak marnych i przesuszonych sadzonek nigdy nie widziałem za te pieniążki). W zeszłym roku kupowałem u Państwa Markiewiczów i może 3 na 70 sadzonek nie wyrosły i przynajmniej miały prawdziwie rozwinięty system korzeniowy.
Chciałbym jeszcze wypróbować w tym roku posadzic odmianę flair, thuchampiuon i thuchief - miał może ktoś z nimi doczynienia, o tych dwóch ostatnich są tylko szczątkowe informacje.
Jestem mile zaskoczony faktem że w tym roku Darselect jest wcześniejszy niż odmiana Clery, która dopiero zaczyna dopiero dojrzewać.
Mogę polecić kolejną smaczną i aromatyczną odmianę tzn. elegance.
Zakupiłem kilka odmian truskwek w sadowniczy.pl i nie polecam gorąco. Czekałem na reazliacje przesyłki 3 tyg i do tego jeszcze sadzonki bardzo marne, z czego już padło 15 na 30 (tak marnych i przesuszonych sadzonek nigdy nie widziałem za te pieniążki). W zeszłym roku kupowałem u Państwa Markiewiczów i może 3 na 70 sadzonek nie wyrosły i przynajmniej miały prawdziwie rozwinięty system korzeniowy.
Chciałbym jeszcze wypróbować w tym roku posadzic odmianę flair, thuchampiuon i thuchief - miał może ktoś z nimi doczynienia, o tych dwóch ostatnich są tylko szczątkowe informacje.
Jestem mile zaskoczony faktem że w tym roku Darselect jest wcześniejszy niż odmiana Clery, która dopiero zaczyna dopiero dojrzewać.
-
U mnie przyspieszona pora dojrzewania odmiany Bogota Maj wynikła z tego , że sadzonki miałam spod osłon i dodatkowo
okrywane były włókniną .Tak normalnie najwcześniejsza okazała się Ariadna i smak ma dobry w przeciwieństwie do
Honeoye .Z Vibranta , który też ponoć wczesny zjadłam dopiero jedną truskawkę .Bardzo byłam ciekawa smaku ,bo krzak
piękny ,okazały .W ubiegłym roku co prawda próbowałam pierwsze pod koniec lata ,ale to nie to samo .Z opinią na temat
smaku jednak się wstrzymam , niech zacznie porządnie dojrzewać . Dodam ,że nie polecam sklepu dom i sad .
Znalazłam u nich poszukiwane odmiany , ale radość była krótka , nie wiem czy cokolwiek przeżyje.
okrywane były włókniną .Tak normalnie najwcześniejsza okazała się Ariadna i smak ma dobry w przeciwieństwie do
Honeoye .Z Vibranta , który też ponoć wczesny zjadłam dopiero jedną truskawkę .Bardzo byłam ciekawa smaku ,bo krzak
piękny ,okazały .W ubiegłym roku co prawda próbowałam pierwsze pod koniec lata ,ale to nie to samo .Z opinią na temat
smaku jednak się wstrzymam , niech zacznie porządnie dojrzewać . Dodam ,że nie polecam sklepu dom i sad .
Znalazłam u nich poszukiwane odmiany , ale radość była krótka , nie wiem czy cokolwiek przeżyje.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Zobacz tuanulab pisze:Z tego co się orientuję to chyba Malwina jest najpóźniejsza ,ale ciężko ją znaleźć.Jak ktoś na nią trafi w detalu ,to proszę
Sibilli i Linosy .
http://agroskaner.pl/exchange/exchange/ ... ruskawki-A