Młode przyrosty czerwienieją, a stare przyrosty mają jasno zielony odcień liści.agnes030 pisze:Jak mogę wnioskować po liściach ze borowkom brak azotu?
Borówka amerykańska - 7 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli dałam w połowie maja drugą dawkę nawozu do borówek to powinnam dać tego siarczanu amonu,nie zauważyłam objawów braku azotu tutaj opisanych.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
Rozumiem. A co może być powodem braku kwiatów na jednej z odmian borówki prawdopodobnie Pink lemonade posadzonej rok temu wraz z innymi borówkami,które teraz wszystkie owocują...
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Też mam taki problem z odmianą Spartan, inne zawiązały owoce a ta nie.
- patryk10015
- 500p
Przyczyn może być wiele: nieodpowiednie pH gleby, zbyt młode krzewy, może po prostu ta sadzonka była młodsza od innych?agnes030 pisze:Rozumiem. A co może być powodem braku kwiatów na jednej z odmian borówki prawdopodobnie Pink lemonade posadzonej rok temu wraz z innymi borówkami,które teraz wszystkie owocują...
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Macie może zdjęcia dwu trzy i 3 letnej borówki, chciał bym je poruwnać ze swoimi
-- 2 cze 2016, o 13:14 --
I cztero letniej
-- 2 cze 2016, o 13:14 --
I cztero letniej
Witam, po trzech dniach nieobecności w ogrodzie dzisiaj zauważyłem takie zmiany na liściach. Są to borówki zakupione w tym roku. Chciałem powiększyć swoją mini plantację złożoną z dwunatsu kilkuletnich krzewów. Powyższe objawy są tylko na tych nowych. Czy to wirus czy choroba grzybowa? Plamy są tylko na górnej części liści. Jeśli wirus to czy wyrzucić sadzonki, jakie jest ryzyko przeniesienia na inne duże borówki? Jeśli grzyb to czy pryskać i czym pryskać? Podłoże pH 4,5 plus igliwie i kora sosnowa. Prosze o pomoc w diagnozie.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- patryk10015
- 500p
Wygląda mi to na antraknozę borówki oprysk switchem lub signum powinien pomócbedani pisze:
Witam, po trzech dniach nieobecności w ogrodzie dzisiaj zauważyłem takie zmiany na liściach. Są to borówki zakupione w tym roku. Chciałem powiększyć swoją mini plantację złożoną z dwunatsu kilkuletnich krzewów. Powyższe objawy są tylko na tych nowych. Czy to wirus czy choroba grzybowa? Plamy są tylko na górnej części liści. Jeśli wirus to czy wyrzucić sadzonki, jakie jest ryzyko przeniesienia na inne duże borówki? Jeśli grzyb to czy pryskać i czym pryskać? Podłoże pH 4,5 plus igliwie i kora sosnowa. Prosze o pomoc w diagnozie.
Dzięki za odpowiedź. Jeżeli pogoda pozwoli to jutro opryskam. Z drugiej strony niepokoi mnie fakt że coraz trudniej kupić zdrowe sadzonki. Człowiek się narobi , a potem jest jak widać na załączonych obrazkach. Pozdrawiam.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kaLo
Przy okazji, prócz tego że można się pozachwycać, widzę po tym zdjęciu że z moją borówką jest coś nie w porządku. Jedyna z trzech, która zakwitła- bluecorp, w ogóle nie buduje tego owocu. Okwiat usechł i spadł, a ten ogonek został taki mały, nie utworzyła się żadna kuleczka. Ciekawa jestem czy mimo okrycia w czasie przymrozku obmarzły, czy może jakiś grzyb albo coś całkiem innego nie dało im urosnąć.
Przy okazji, prócz tego że można się pozachwycać, widzę po tym zdjęciu że z moją borówką jest coś nie w porządku. Jedyna z trzech, która zakwitła- bluecorp, w ogóle nie buduje tego owocu. Okwiat usechł i spadł, a ten ogonek został taki mały, nie utworzyła się żadna kuleczka. Ciekawa jestem czy mimo okrycia w czasie przymrozku obmarzły, czy może jakiś grzyb albo coś całkiem innego nie dało im urosnąć.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- patryk10015
- 500p