Storczyki Storczykowej
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
O... , tez bym chetnie zobaczył , tylko że Duski nie ma...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dlaczego ma się nie rozwinąć ? , przeciez rosnie baaardzo wolno jak mówisz , ale przeciez powinien podrosnąć i zakwitnąć..... Ten pęd moze uschnąć.... ?!
oczywiście, że może uschnąć! w tym roku już 2 pędy jej uschły, ten na 99% też uschnie. normalny pęd rośnie szybciej i po 3 miesiącach od wyrośnięcia już kwitnie. pęd rózowej Vandy rósł bardzo szybko w porównaniu z tym. coś z nim nie tak. niby jest zielony, ale rośnie dużo wolniej niż przeciętny pędzik Vandy. wyrósł chyba na początku października, to już powinien mieć conajmniej 10 cm, a on ma 2 lub 3.
bellina przekwitła, ale ze środka chyba jej zaczyna rosnąć nowy listek. ale ogólnie ma się raczej dobrze. stoi sobie nad kaloryferem (obecnie nie mogłaby być nigdzie indziej, bo w moim pokoju mimo gorącego kaloryfera jest tylko 20 stopni. dla mnie to jest bardzo dobrze, ale dla belliny za zimno). ale listki ma wciąż sztywne, nie wygląda źle. nic się nie zmieniła nie licząc tego, że nie ma już pędzika, a ze środka zaczyna wyrastać listek, jeszcze bardzo maleńki.DUSIU czy mogłabyś powiedzieć jak zaaklimatyzowała się Twoja Belina ?
Może masz jej nowe zdjęcie?
a poza tym dzisiaj biały Phalaenopsis rozwinął pierwszego kwiatka. jest śliczny, biały, ale niestety nieduży. ma tylko niecałe 7 cm, ale dopiero się rozwinął i mam nadzieję, że się powiększy. ale jest bielusieńki. na pewno będzie wyglądał cudnie, gdy rozwinie pozostałe pąki. mam nadzieję, że rozwiną się wszystkie. to będzie moje pierwsze, w pełni moje tak obfite kwitnienie (on ma ponad 20 pąków na 1 pędzie).
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
O rany ! , nie miałem pojęcia że one tak łatwo usychaja... . To ja teraz tak sie boje uprawy vand , że nie wiem czy z nich na dobre nie zrezygnuje..... ., chyba nie.... , ale jak na razie z daleka...
- Storczykowa
- Tulipan998
- Kontakt:
7 pędów zrzuciła.... , ale raz na rok przynajmniej kwitnie prawda ?
- Storczykowa
- EWA K
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
bellina
Te co widziałam na wystawie miały żywo-zielone pędy i poinformowano mnie, że należy je zostawić, bo storczyk może na nich kwitnąć miesiącami. Podobno tylko jednym - dwoma kwiatkami, ale sukcesywnie.
ciekawi mnie to, bo na codzień nie mam kontaktu z kimś kto ma u siebie te roślinki.
Rób czasem zdjęcie belliny- bo to bardzo ciekawy storczyk
? czy już jej usechł?nie ma już pędzika
Te co widziałam na wystawie miały żywo-zielone pędy i poinformowano mnie, że należy je zostawić, bo storczyk może na nich kwitnąć miesiącami. Podobno tylko jednym - dwoma kwiatkami, ale sukcesywnie.
ciekawi mnie to, bo na codzień nie mam kontaktu z kimś kto ma u siebie te roślinki.
Rób czasem zdjęcie belliny- bo to bardzo ciekawy storczyk
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Storczykowa
pędzik usechł jej sam. prawdopodobnie to było jej pierwsze kwitnienie i dlatego zrzuciła pęd. drugie powinno już być bardziej obfite. a bellina podobno musi mieć cieplej niż inne Phal. w lato to jej powinno odpowiadać... bo latem w moim pokoju często jest tak gorąco, że nie idzie wytrzymać (ponad 30 stopni), a zimą jest znowu zimno, gdzieś 19-22 w pokoju, a na wschodnim oknie jeszcze zimniej, bo tam nie ma kaloryfera. bellinie może zrobię fotkę jak listek podrośnie.
- Tulipan998
- Kontakt:
To skoro na wschodnim jest chlodniej , to dziwne ze paphopedilum ci umieraja.... , przeciez one lubia chlod , chyba ze latem to co innego....
- Storczykowa
Paphiopedilum nie stoi na oknie. na oknach trzymam tylko te storczyki, na których mi najbardziej zalezy, czyli Phal. i Vandy. na Paph. mi niezbyt zależy, to stoi na stole pod wsch. oknem, i tak uschnie prędzej czy później. stoją tam też Dendrobia i Zygopetalum, a pod stołem Cattleye, bo nie ma na nich miejsca gdzie indziej. na stole jest też olbrzymi Phal. bo już się nie mieścił na oknie. jest baaardzo duży. a co do Paph. im nie odpowiada ogólnie wszystko. woda, stanowisko, ciągle takie same warunki (brak okresu spoczynku itp). ale mi nie zalezy. i tak najbardziej lubię Phal. i Vandy i to one się dla mnie najbadziej liczą.Tulipan998 pisze:To skoro na wschodnim jest chlodniej , to dziwne ze paphopedilum ci umieraja.... , przeciez one lubia chlod , chyba ze latem to co innego....
a dzisiaj biały Phalaenopsis otworzył drugi kwiatek. już ma 2 kwiatki. na pewno będzie cudny gdy zakwitnie cały.