Kawon ( arbuz ) - część 6
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Ogrodnica niszczylistka. Jak nazwa wskazuje może wyrzdzić spore szkody. U mnie też się pojawiła kilka dni temu. Ale jest jej niewiele więc nie zwalczam. Po za tym ptaki mają dodatkową wyżerkę Przedwczoraj sadząc dynie obserwowałam jak szpak chodzący w pobliżu po trawie łapał do dzioba, te które podleciały zbyt blisko.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam to dziadostwo w zeszłym roku na brzoskwince, te które udawało mi się dopaść katrupiłam i wrzucałam kurom (jeśli nie jadły to wróble może korzystały).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Witam . Nie da się ukryć że na południu polski pogada sprzyja wyrostowi arbuza. Jestem pod wrażeniem ich zwrostu i mam nadzieję ze tendencje nie ulegną zmianie. Jak się uda to poniżej załączę zajęcia moich arbuzów z prowizorycznego mini tunelu z 28.05.2016 r. i z dnia dzisiejszego. Pozdrawiam wielbicieli arbuzów.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Wlkp od niedzieli nie pada a leje. Arbuzy dają radę ale ślimaki mnożą się na potęgę i obsiadają biedne dyniowate a potem to już tylko strzępy liści. Mam nadzieję, że się to jakimiś chorobami grzybowymi nie zakończy.
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Łał, piękne arbuzy! Rozwalają systemsysiorek pisze:Witam . Nie da się ukryć że na południu polski pogada sprzyja wyrostowi arbuza. Jestem pod wrażeniem ich zwrostu i mam nadzieję ze tendencje nie ulegną zmianie. Jak się uda to poniżej załączę zajęcia moich arbuzów z prowizorycznego mini tunelu z 28.05.2016 r. i z dnia dzisiejszego. Pozdrawiam wielbicieli arbuzów.
Fakt, południe Polski arbuzy lubią
Albo ślimaki, bo one bardzo lubią chować się pod włókniną - cieplutko, wilgotno i blisko koryta - dla nich wymarzone środowisko.Wiciu pisze: Nie wiem czemu padło chyba załatwiły je ptaki....
Tak mi podgryzły kilka melonów.
Poza tym szczególnie na początku rozwoju arbuza dobrze jest go trzymać pod osłoną - wtedy szybko rośnie. Później już nie jest to aż tak istotne.
Mam kilka arbuzów na próbę wsadzonych do gruntu bez osłony i rosną dwa razy wolniej...
Niestety nie mam z czego zrobić im osłonek ... Wszystkie materiały użyłem chyba że jeszcze coś spróbuję poszukać .
wokan A to w gruncie też masz takiej wielkości jak nasze? Bo w foliaku widziałem Ci bardzo ładnie i szybko rosną.
wokan A to w gruncie też masz takiej wielkości jak nasze? Bo w foliaku widziałem Ci bardzo ładnie i szybko rosną.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Te w gruncie mam mniej więcej takie jak na zdjęciach seba1999
Co prawda to są nadliczbowe rozsady, które mi zostały i je poupychałem bo nie chciałem wyrzucać i były wsadzone do gruntu tydzień po foliakowych, ale widać, że rosną wolniej. Rok temu tak wsadzone i jeszcze później niż teraz nie zdążyły się rozpędzić, zawiązały kilka owoców które urosły do rozmiarów piłki tenisowej i skończyło się lato...
Co prawda to są nadliczbowe rozsady, które mi zostały i je poupychałem bo nie chciałem wyrzucać i były wsadzone do gruntu tydzień po foliakowych, ale widać, że rosną wolniej. Rok temu tak wsadzone i jeszcze później niż teraz nie zdążyły się rozpędzić, zawiązały kilka owoców które urosły do rozmiarów piłki tenisowej i skończyło się lato...
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja swoje pierwsze żeńskie kwiaty oberwałam .Stwierdziłam , że roślina jeszcze nie jest w pełni gotowa do wykarmienia
potomstwa .Ile zawiązków pozostawiacie na roślinie ?
potomstwa .Ile zawiązków pozostawiacie na roślinie ?
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Ja w zależności czy rok ciepły, i od siły rośliny 2-3
Pozdrawiam, Tomek
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij