Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

sawka pisze:
sawka pisze:Chciałabym ukorzenić wilka. Wystarczy go oberwać i wsadzić do ziemi czy cały ten proces ma jakieś tajemnice?
Następne pójdą na pewno do wody ;:199 . Zdecydowanie nie należę do ludzi którzy wsadzą patyka i mają roślinę.
Jak bardzo Ci zależy, to na jakiś czas przykryj delikwenta doniczką . Ja tak właśnie robię. Próbowałem plastikową butelką, ale sposób z doniczką okazał się lepszy.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agula Ad1. Są dosyć spore i mają swoją wagę i dlatego się uginają. To normalne.
Ad2. Jak dla mnie nie jest tam za gęsto. Sobie oberwiesz pierwsze jak będą spore pomidory na 1 gronie od dołu.
Ad3. Możesz oberwać cały ten czarny mikro pomidorek. Nie zapylił się dobrze i opadnie albo zaschnie. Na pewno nie urośnie.
Ad4. Na regulowaniu się nie znam.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agula1985m ;:7
ad4.
regulowanie gron polega na usuwaniu kwiatów nieprawidłowo wykształconych,najczęściej staśmionych,zwykle pierwszych w kwiatostanach,szczególnie często powstających u odmian mięsistych. Zabieg ten przeprowadza się we wczesnych stadiach wzrostu, kiedy owoce są wielkości ziarenek grochu. Rezygnacja z regulowania gron powoduje nierównomierne dorastanie owoców, zazwyczaj 1, 2 pozostają niedorośnięte...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Regulowanie gron to nie tylko obrywanie kwiatów. U niektórych odmian obrywa się najmniejsze owoce, by pozostałe urosły do właściwych rozmiarów. O regulowaniu gron pisała fachowo Ania Kozula. Chyba linki do jej postów na ten temat podała dziś Ela151 w swoim wątku.
Ja nie reguluję gron. Pomidory uprawiam tylko dla rodziny (i znajomych :D ) i wszystkie nawet te małe i fikuśne spożytkowuję, a to jako suszone, a to w przecierze.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te pierwsze juz usunęłam. Czyli resztę zostawić nawwt jak na jednym gronie jest 15-20 kwiatów?dodam ze jest to pomidor malinowy wiec z 5 gron max muszę zostawić.Roślina sobie poradzi?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
beata_m
500p
500p

Post »

SylwesterK6 pisze: Ad3. Możesz oberwać cały ten czarny mikro pomidorek. Nie zapylił się dobrze i opadnie albo zaschnie. Na pewno nie urośnie.
Jeśli mamy na myśli ten sam pomidor (ten z "kikitkiem" czyli pozostałością kwiatu) to moim zdaniem on nie jest czarny. Prawdopodobnie jest ze staśmionego kwiatu. Urośnie z niego pomidor o dziwnym kształcie. Wiele osób takie obrywa, zwłaszcza ogrodnicy uprawiający na sprzedaż. Ja tego nie robię. Często wyrastają pomidory o bardzo zabawnych kształtach.
Wszelkie pozostałości kwiatu należy usuwać z owocu. Zwłaszcza w tunelu, bo stanowią pożywkę dla chorób np. szarej pleśni.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

przy tak nadmiernie rozbudowanym gronie zmniejszyłbym liczbę kwiatów do 5-8... :wink:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
beata_m
500p
500p

Post »

Agula1985m pisze:Te pierwsze juz usunęłam. Czyli resztę zostawić nawet jak na jednym gronie jest 15-20 kwiatów?dodam ze jest to pomidor malinowy wiec z 5 gron max muszę zostawić.Roślina sobie poradzi?
Roślina wytworzyła tyle owoców ile jest w stanie wykarmić. Co najwyżej będą małe. To ogrodnik decyduje czy woli dużo małych czy mniej ale większych. Dużo zależy od odmiany. Są takie, które tworzą grona o równomiernych owocach. Informacja "pomidor malinowy" niewiele mówi. Takich odmian jest dużo. Aczkolwiek 15-20 kwiatów to naprawdę dużo. Sama bym się zastanawiała, czy czegoś nie usunąć. Chyba, że to pomyłka w odmianie i to jakaś koktajlówka, wtedy to normalne. Jak już pisałam ja gron nie reguluję, więc nie jestem ekspertem. Zajrzyj do wątku Eli i poczytaj posty Kozuli.
Pozdrawiam
Bea

-- 4 cze 2016, o 20:28 --

I nie usuwaj na etapie kwiatu. Poczekaj aż utworzą się owoce i ile ich będzie. Może być raptem kilka.
Pozdrawiam
Bea
beata_m
500p
500p

Post »

Zajrzałam do wątku Eli. Podaje ona linki do postów Kozuli ale o obcinaniu liści pomidorów. Więc niestety trzeba samodzielnie przejrzeć posty Ani Kozuli. A zapewniam, że warto. Była ona pomidorowym guru na forum. Niestety już tu nie pisze.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

Witam
Moje pomidory chyba dorwały się do nawozu i rozrastają im się liście, natomiast martwi mnie to, że grona zatrzymały się w rozwoju (są zielone, kwiaty się nie rozwijają).
Z górnego grona potrafi się otworzyć jeden kwiatek, a na dolnych nic. Czy jest jakiś sposób by przyśpieszyć rozwijanie się kwiatów?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Sadzić w bardziej uboższe podłoże w azot, to jest najważniejsze. Tak na przyszłość.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

lucysia11,

poczekałbym trochę na etap zawiązywania owoców - ogólna zasada jest taka, żeby mieć na każdym gronie nie więcej niż kilogram dojrzałych owoców,więc jeśli mają to być owoce powyżej 30 dkg to będzie można zostawić
3-4.Zostawisz na każdym gronie te najwcześniejsze , resztę oberwiesz łącznie z niezawiązanymi...
Pozdrawiam, Mirek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

A ja nigdy nie reguluję gron ;:185 Krzak sam decyduje ile zawiązków da radę wykarmić, reszta czeka. Jak zerwane zostaną dojrzewające owoce, to te czekające wznawiają wzrost. Moje mają z czego czerpać składniki bo nie obrywam liści i ciągle mają dużą masę do produkcji pomidorków ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”