Borówka amerykańska - 7 cz
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Witam , zakupiłem wczoraj 200 sadzonek borowki i dziś podczas sadzenia dopatrzylem się że są zarazone prawdopodobnie szara pleśnią :/ niektóre owoce są w pół fioletowe i po naciśnięciu tryska z nich sok i niektóre młode pędy jakby miały czarne końcówki ... Co teraz mam z tym zrobić ? Oprysk załatwi sprawę czy raczej wstrzymać się z sadzeniem tych sadzonek ?
tamburyn A czym były nawożone?? Najpierw sprawdź pH ziemi bo wygląda mi to na początki chlorozy zbyt wysokim pH. Na początek 1-.1.5 łyżeczki kwasu cytrynowego na 10 litrów i tak co 3-4 dni. Zobaczysz czy kolor liści wybarwia się na ciemno zielonozielono. Możesz się pokusić o oprysk nawozem w płynie do borówki,bo jak pH jest za wysokie to sypanie pod korzeń nic nie da.
Pokaż te czarne końcówki nowych przyrostów bo może być to pryszczak borówki, szara pleśń ma siwy nalot a borówki jak dojrzewają to robią się na początku różowe.Kisiell3 pisze:Witam , zakupiłem wczoraj 200 sadzonek borowki i dziś podczas sadzenia dopatrzylem się że są zarazone prawdopodobnie szara pleśnią :/ niektóre owoce są w pół fioletowe i po naciśnięciu tryska z nich sok i niektóre młode pędy jakby miały czarne końcówki ... Co teraz mam z tym zrobić ? Oprysk załatwi sprawę czy raczej wstrzymać się z sadzeniem tych sadzonek ?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
U mnie z jednym krzakiem n/n jest identycznie pomimo sporej porcji nawozu dedykowanego dla borówki z mikroelementami. Młode przyrosty właśnie tak wyglądają ale za parę dni liście robią się zielone a to młode co nad nimi wyrasta jest znowu takie żółtawo czerwone. Duke na stożkach wzrostu ma ciemne zielone liście a inne borówki takie jaśniejsze aż po żółte.tamburyn pisze:W najgorszym momencie...kaLo pisze:CHWILOWO ZAWIESZAM DZIAŁALNOŚĆ.
Czego brakuje tym Koleżankom?
Nie chcę sam podejmować decyzji czym je zasilić, bo może się to źle skończyć
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
[/quote]Pokaż te czarne końcówki nowych przyrostów bo może być to pryszczak borówki, szara pleśń ma siwy nalot a borówki jak dojrzewają to robią się na początku różowe.[/quote]
W sumie po dłuższym obcowaniu z sadzonkami napotkalem jedynie dwa takie pędy , ale z owocami ewidentnie coś jest nie tak , robią się w pół fioletowe ? Raczej nie wydaje mi się aby już dojrzewaly .
W sumie po dłuższym obcowaniu z sadzonkami napotkalem jedynie dwa takie pędy , ale z owocami ewidentnie coś jest nie tak , robią się w pół fioletowe ? Raczej nie wydaje mi się aby już dojrzewaly .
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
Mam problem ze środkową borówką, brzegowe ładnie rosną, ładnie owocują, a ta jedna straciła liście, kwiaty uschły i sterczą badyle. Jakieś pojedyncze listki są, ale ich stan liczbowy się nie zmienia, nie rośnie nic, nie rozwija się. W miejscu gdzie myślałam, że wyjdą nowe liście te mini pąki zrobiły się rude i suche.
Nawożone tak samo, podlewane tak samo. Na brzegowych nic się nie dzieje niepokojącego. Będę wdzięczna za sugestie co robić, czy ratować (jak ratować?) czy pozbyć się, żeby nic nie przeszło na pozostałe?
Nawożone tak samo, podlewane tak samo. Na brzegowych nic się nie dzieje niepokojącego. Będę wdzięczna za sugestie co robić, czy ratować (jak ratować?) czy pozbyć się, żeby nic nie przeszło na pozostałe?
Papi
Pokaż te czarne końcówki nowych przyrostów bo może być to pryszczak borówki, szara pleśń ma siwy nalot a borówki jak dojrzewają to robią się na początku różowe.[/quote]Kisiell3 pisze:
W sumie po dłuższym obcowaniu z sadzonkami napotkalem jedynie dwa takie pędy , ale z owocami ewidentnie coś jest nie tak , robią się w pół fioletowe ? Raczej nie wydaje mi się aby już dojrzewaly .[/quote]
Może to tak u Ciebie wygląda https://www.google.pl/search?q=szara+pl ... 7HrFXEwzM:
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomala3d moim zdaniem jest to niedobór żelaza oprysk mikrowitżelazo 2ml/1litr wody oprysk co 2 lub 3 dni powinien pomóc.
pozdrawiam Kazik
pozdrawiam Kazik
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mikrovit Żelazo 75 można kupić http://www.e-sklepagro.pl/i83_mikrovit_zelazo_75.html
Przerabiałem to samo i oprysk żelazem nic nie dał. W borówce pH jest najważniejsze jak jest za wysokie to nie pobiera azotu i innych pierwiastków choćby stała w nawozie. Wtedy interwencyjne można robić oprysk nawozemnawozem wieloskladnikowym do czasu obniżenia pH ziemi.
Jednak zdecydowałem się zasilić borówki siarczanem amonu (płaska łyżeczka na 10l), patrząc na wasze przyrosty widać, że u mnie faktycznie azotu im brakuje. Nie przekompostowane trociny zapewne cały azot pochłaniają.
Bo to dział, w którym wszystko samo zdrowo rośnie i owocuje. Żadne drzewo czy krzew owocowy nie ma prawa niedomagać, a jeśli już znajdzie się jakiś nieudacznik, co je do złego stanu doprowadził, to niech sobie szuka pomocy albo w śmietniku albo w dziale chorób wszelakich
Niech żyją róże i pomidorki