Agave - agawa
Re: Agave - agawa
Mam kilka malutkich agaw (americana zwykła i żółto-zielona, i chyba parryi) w jednej doniczce, zdobyte w poprzednie wakacje. Na dworze stoją od połowy marca, na początku maja dałem im sporą dawkę nawozu i kilkanaście dni temu zaczęły rosnąć jak na drożdżach. Mogę je bezpiecznie rozsadzić do osobnych doniczek, czy poczekać do końca sezonu?
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej teraz przesadź, zdążą się zadomowić w nowych warunkach.
Przesadziłem jedną, reszta czeka na weekend, bo muszę kupić doniczki. Obesżło się bez uszkodzeń korzeni Trochę zmoknięta po dzisiejszej ulewie. Jest ktoś w stanie dokładnie powiedzieć, jaki to gatunek? To moje pierwsze agawy, kompletnie się na nich nie znam.
Ta agawa to agave salmiana var. ferox.
Jeżeli ją przesadziłeś do zwykłej doniczki z jedną dziurką i jeszcze nie dałeś drenażu to się długo nią nie nacieszysz.
Jeżeli ją przesadziłeś do zwykłej doniczki z jedną dziurką i jeszcze nie dałeś drenażu to się długo nią nie nacieszysz.
Dorosły egzemplarz, z pod którego wyciągnąłem malucha nie wygłądał w ogóle jak ta salmiana, roślina była zwarta, kulista, o liściach szerszych niż dłuższych. Niestety nie mam zdjęcia, nie pomyślałem o tym wtedy Co do doniczki, to mam kilkanaście innych sukulentów i kaktusów w identycznych od paru ładnych lat i nigdy żaden nie zgnił.
-
- 50p
- Od: 25 maja 2013, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć,
jak się miewają Wasze agawy? Pogoda chyba całkiem im sprzyja, przynajmniej u mnie. Nie licząc małego epizodu, kiedy padało przez cały dzień dość intensywnie i biegałam z parasolem, żeby poprzenosić je pod dach. Na kolejne dni przeniosłam na słońce z nadzieją, że nie będzie deszczu i na szczęście się udało, więc podłoże już ładnie im przeschło i wygląda na to, że letni deszcz im krzywdy nie wyrządził. Wklejam kilka zdjęć i liczę na to, że podzielicie się swoimi, żebym mogła pocieszyć oko
jak się miewają Wasze agawy? Pogoda chyba całkiem im sprzyja, przynajmniej u mnie. Nie licząc małego epizodu, kiedy padało przez cały dzień dość intensywnie i biegałam z parasolem, żeby poprzenosić je pod dach. Na kolejne dni przeniosłam na słońce z nadzieją, że nie będzie deszczu i na szczęście się udało, więc podłoże już ładnie im przeschło i wygląda na to, że letni deszcz im krzywdy nie wyrządził. Wklejam kilka zdjęć i liczę na to, że podzielicie się swoimi, żebym mogła pocieszyć oko
Sylwia
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trochę się Ci nazbierało agawek,są śliczne tez mam parę,ale Ja ich nie chowam przed deszczem,niech się przyzwyczajają
do trudnych warunków
do trudnych warunków
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Farel
Ktoś potrafi zidentyfikować?
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Wygląda na agawa ferox tak moim zdaniem wygląda, mam feroxa w domu ale małego
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Farel
Też skłaniałbym się ku temu, tylko że mam feroxa, i jest bardziej zielona. Dorosła, z której mam sadzonkę też nie była taka niebieska. Na americanę ma za szerokie liście.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Może to być jakaś A.salmiana , może Agawa franzosinii lub Agave americana var. protoamericana lub jeszcze inna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sty 2016, o 09:19
Cudne okazy