Doniczkowe Barbry13
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowe Barbry13
Muszę się w takiego Setiechinopsisa zaopatrzyć - bardzo mi się podoba jego kwiat, jakby ktoś go wsadził do niszczarki
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, i mój zapączkował Basia złapała go przed 20, a ja na noc wsadziłam w karton i około północy rozwinął się cały, coś pięknego: i zapach, i wygląd! Naprawdę mirabilis
Moniko, z tą niszczarką to super trafiłaś
Żanetko, o pudle słyszałam.
Tak wyglądał trochę później, z grzywką na żel . Nie wiem, czy się rozprostowała, bo już go potem nie pilnowałam
Żanetko, o pudle słyszałam.
Tak wyglądał trochę później, z grzywką na żel . Nie wiem, czy się rozprostowała, bo już go potem nie pilnowałam
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obejrzałam cały twój wątek.Masz przecudne roślinki i ciekawe.Ja zakochałam się w twoim adenium.Sama mam malutkie, ale nie bardzo chce mi rosnąć.Może małą podpowiedź mi dasz co mogę zrobić żeby adenium ładnie urosło:)
Witaj Daria, mam nieduże doświadczenie z adenium, bo tylko ponad dwuletnie. Trzeba pogodzić dwie sprawy, po pierwsze korzenie adenium muszą mieć dużo powietrza, więc podłoże musi być przepuszczalne ( dzisiaj Jerzyk w wątku adeniowym pokazywał różne sztuczki), ale jednocześnie jest to roślina żarłoczna, więc trzeba nawozić. Niektórzy stosują czipsy kokosowe+suszony krowieniec, u mnie z braku tego drugiego (i wygody również), używam nawozów sztucznych, różnych, jestem właśnie w trakcie poszukiwania odpowiedniego. Na pewno przydaje się doświadczenie z sukulentami , ważne, żeby adenium nie zalać. Próbuj i obserwuj swoją roślinę.
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
Ja mam je aktualnie w piasku plus trochę keramzytu.Czy takie podłoże może być,bo mam też w posiadaniu podłoże do storczyków może ono by było lepsze?
Do storczyków nigdy nie używałam, natomiast jeżeli w piasku i keramzycie, to musisz je zasilać. Mam jedną roślinę, ale w samym keramzycie w przeźroczystej doniczce storczykowej wstawionej w osłonkę. Na dnie nie więcej niż 1 cm wody, gdy zasilam inne rośliny, tam też wlewam trochę nawozu. Ale to adenium akurat gorzej rośnie od pozostałych, z pewnością potrzebuje odpowiedniejszego odżywiania.
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Basiu kaktusowe nowinki cudne
A kwitnień troszkę zazdroszczę
A kwitnień troszkę zazdroszczę
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Basiu, ale hipsterska grzywka
Przepraszam, że się wtrącę w dyskusję o adenium. Fakt, kupiłam duże, ale kwitnąć zaczęło, jak przestałam się nim interesować. Rośnie w mieszance ziemi z piaskiem i żwirem, czyli w kaktusiance, może trochę bardziej organicznej. Od dwóch tygodni stoi w ogrodzie i zostanie tam do jesieni. Co do nawozu, to zwykle dostaje spady po storczykach.
Przepraszam, że się wtrącę w dyskusję o adenium. Fakt, kupiłam duże, ale kwitnąć zaczęło, jak przestałam się nim interesować. Rośnie w mieszance ziemi z piaskiem i żwirem, czyli w kaktusiance, może trochę bardziej organicznej. Od dwóch tygodni stoi w ogrodzie i zostanie tam do jesieni. Co do nawozu, to zwykle dostaje spady po storczykach.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ślicznie i kolorowo u Ciebie ale to Setiechinopsis mirabilis skradł cały show. Ma naprawdę oryginalny kwiat!
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Setiechinopsis mirabilis jest boski, cudnie się prezentuje szkoda że miesiąc kwiatów nie trzymają.
Kręciołek rewelacyjny
Kręciołek rewelacyjny
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Przepięknie kwitnące baldianum,mirabilis i celosja
Fotorelacja z O.B.w Warszawie super-tam jeszcze mnie nie było a szkoda
Pozdrówka
Fotorelacja z O.B.w Warszawie super-tam jeszcze mnie nie było a szkoda
Pozdrówka
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Nie mogę się napatrzeć na Twojego kręciołka - Albuca spiralis
Moja ślicznotka się pochorowała
Padły wyciągnięte listki, nie kwitnie ...
Możliwe, że zaszkodziły jej nowe warunki ?
Wystawiłam ją jakieś 2 miesiące temu na balkon,
i od tego momentu coś z nią nie tak.
Moja ślicznotka się pochorowała
Padły wyciągnięte listki, nie kwitnie ...
Możliwe, że zaszkodziły jej nowe warunki ?
Wystawiłam ją jakieś 2 miesiące temu na balkon,
i od tego momentu coś z nią nie tak.
Pozdrawiam i zapraszam