Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Witam postanowiłem posadzić w tym roku swoje pierwsze pomidory, większość zdecydowałem się prowadzić na 2 pędy od dłuższego czasu śledzę forum i wielu sprawach mi pomogło, teraz przyszedł czas na kilka pytań z mojej strony. Dziękuję za każdą odpowiedź.
Liście na tych zdjęciach się zwijają i dziwnie marszczą, czy to oznacza że są przenawożone?
Czy ten pomidor jest staśmiony?
To chyba poparzenie ale chciałbym się upewnić
I tutaj dziwnie rosnące liście do dołu, taka litera S
I tutaj dylemat zostawić te 3 pędy czy obrywać? a jak obrywać to które dodam ze to pomidor czarny i rośnie najwolniej z pozostałych
Liście na tych zdjęciach się zwijają i dziwnie marszczą, czy to oznacza że są przenawożone?
Czy ten pomidor jest staśmiony?
To chyba poparzenie ale chciałbym się upewnić
I tutaj dziwnie rosnące liście do dołu, taka litera S
I tutaj dylemat zostawić te 3 pędy czy obrywać? a jak obrywać to które dodam ze to pomidor czarny i rośnie najwolniej z pozostałych
Te pomidory są troszkę głodne, a nie przenawożone, kwiat staśmiony, oparzenia słoneczne, mnie liście wygięte nie wydają się dziwne, a co do ilości pędów, to wszystko zależy czy to odmiana wysoka czy samokończąca Jak wysoka to oberwij pęd, na którym nie ma grona.
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po oprysku gnojówką na mszyce, na niektórych liściach pomidora pojawiła się lepka, brązowa maź.Czy to mszyce czy od gnojówki?i co ile dni mogę pryskać roztworem gnojówki, bo jeszcze nie zniknęły mszyce.
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Jak rośnie Kibic, jak go prowadzić? Posadziłam 2 przy jednym kołku, ale coś mi się teraz zdaje, że on wysoki nie będzie, a obszerny raczej tak. Na forum znalazłam tylko zdjęcia tego pomidorka.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
badzia z tego co udało mi się znaleźć, to Kibic jest samokonczący http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c#p5353940
Też go mam w tym roku i niestety z rozpędu trochę go ogołociłam z wilków. Mam nadzieję, że wypuści nowe i nie uszczupli to jego plonów. Przy ponad 80 różnych odmianach niekiedy mi się zapomina, których mam się nie tykać podczas prześwietlania.
Też go mam w tym roku i niestety z rozpędu trochę go ogołociłam z wilków. Mam nadzieję, że wypuści nowe i nie uszczupli to jego plonów. Przy ponad 80 różnych odmianach niekiedy mi się zapomina, których mam się nie tykać podczas prześwietlania.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Ja jeszcze go nie ogołociłam choć kilka razy paluszki doń leciały. Przez trzy dni szukałam na forum informacji o nim, bez skutku. A zimą gdzieś czytałam długie dysputy o nim, właśnie wtedy zapragnęłam go mieć. Teraz nie mogłam tego znależć. Mymysteryy, dzięki za info. Jak ja je zmieszczę przy tym jednym kołku
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Czyli kibicowi nie usuwac wilków? Może Janusz by coś podpowiedział?
W takim razie czym proponujesz je podlac, cos uniwerslanego do pomidorow, czy masz cos konkretnego na mysli?aria pisze:Te pomidory są troszkę głodne, a nie przenawożone, kwiat staśmiony, oparzenia słoneczne, mnie liście wygięte nie wydają się dziwne, a co do ilości pędów, to wszystko zależy czy to odmiana wysoka czy samokończąca Jak wysoka to oberwij pęd, na którym nie ma grona.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5293445
Podczas przebywania przy Kibicu ręce najlepiej schować do kieszeni .
Podczas przebywania przy Kibicu ręce najlepiej schować do kieszeni .
Mortis, a jak przygotowana była gleba, jakie nawożenie do tej pory stosowałeś?
Przed sadzeniem dalem obornik, a potem podlalem saletrzakiem i na tym koniec bo zaczely sie dziwnie wywijac i myslalem ze to od tego
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie
Wyrosło mi coś takiego zamiast kwiatka pomidora (Carbon) i nie wiem co z tym zrobić? Czy to kwiat staśmiony? Urwać?
Jeszcze ciężko mi odróżnić...Czy ten pomidor jest głodny czy przenawożony (Indygo Rose), wsypałam mu pod nogi 2 garści obornika granulowanego.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Marta
Wyrosło mi coś takiego zamiast kwiatka pomidora (Carbon) i nie wiem co z tym zrobić? Czy to kwiat staśmiony? Urwać?
Jeszcze ciężko mi odróżnić...Czy ten pomidor jest głodny czy przenawożony (Indygo Rose), wsypałam mu pod nogi 2 garści obornika granulowanego.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem to jednak lekie przenawożenie. U mnie podobnie zareagowały czarne odmiany, które mają mniejsze zapotrzebowania pokarmowe niż pozostałe a nawiozłam wszystkie identycznie. Na braki pokarmu pomidory zawsze reagowały żółknięciem najniższych liści a nie wykręcaniem do góry.Mortis pisze:Przed sadzeniem dalem obornik, a potem podlalem saletrzakiem i na tym koniec bo zaczely sie dziwnie wywijac i myslalem ze to od tego
Ja bym poczekała z nawożeniem. Zwłaszcza, że dotychczasowe było całkiem spore, a zmiany są niewielkie. Czekając z nawożeniem ryzykujesz niewiele a jeśli teraz je mocniej przenawozisz, to skutki mogą być opłakane.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea