Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Mortis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2016, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

Witam postanowiłem posadzić w tym roku swoje pierwsze pomidory, większość zdecydowałem się prowadzić na 2 pędy od dłuższego czasu śledzę forum i wielu sprawach mi pomogło, teraz przyszedł czas na kilka pytań z mojej strony. Dziękuję za każdą odpowiedź.

Liście na tych zdjęciach się zwijają i dziwnie marszczą, czy to oznacza że są przenawożone?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czy ten pomidor jest staśmiony?

Obrazek

To chyba poparzenie ale chciałbym się upewnić

Obrazek

I tutaj dziwnie rosnące liście do dołu, taka litera S

Obrazek Obrazek

I tutaj dylemat zostawić te 3 pędy czy obrywać? a jak obrywać to które dodam ze to pomidor czarny i rośnie najwolniej z pozostałych

Obrazek Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Te pomidory są troszkę głodne, a nie przenawożone, kwiat staśmiony, oparzenia słoneczne, mnie liście wygięte nie wydają się dziwne, a co do ilości pędów, to wszystko zależy czy to odmiana wysoka czy samokończąca :D Jak wysoka to oberwij pęd, na którym nie ma grona.
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po oprysku gnojówką na mszyce, na niektórych liściach pomidora pojawiła się lepka, brązowa maź.Czy to mszyce czy od gnojówki?i co ile dni mogę pryskać roztworem gnojówki, bo jeszcze nie zniknęły mszyce. :roll:
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Jak rośnie Kibic, jak go prowadzić? Posadziłam 2 przy jednym kołku, ale coś mi się teraz zdaje, że on wysoki nie będzie, a obszerny raczej tak. Na forum znalazłam tylko zdjęcia tego pomidorka.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

badzia z tego co udało mi się znaleźć, to Kibic jest samokonczący http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c#p5353940

Też go mam w tym roku i niestety z rozpędu trochę go ogołociłam z wilków. Mam nadzieję, że wypuści nowe i nie uszczupli to jego plonów. ;:124 Przy ponad 80 różnych odmianach niekiedy mi się zapomina, których mam się nie tykać podczas prześwietlania. :wink: :lol:
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Ja jeszcze go nie ogołociłam choć kilka razy paluszki doń leciały. Przez trzy dni szukałam na forum informacji o nim, bez skutku. A zimą gdzieś czytałam długie dysputy o nim, właśnie wtedy zapragnęłam go mieć. Teraz nie mogłam tego znależć. Mymysteryy, dzięki za info. Jak ja je zmieszczę przy tym jednym kołku ;:223
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Czyli kibicowi nie usuwac wilków? Może Janusz by coś podpowiedział?
Mortis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

aria pisze:Te pomidory są troszkę głodne, a nie przenawożone, kwiat staśmiony, oparzenia słoneczne, mnie liście wygięte nie wydają się dziwne, a co do ilości pędów, to wszystko zależy czy to odmiana wysoka czy samokończąca :D Jak wysoka to oberwij pęd, na którym nie ma grona.
W takim razie czym proponujesz je podlac, cos uniwerslanego do pomidorow, czy masz cos konkretnego na mysli?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5293445
Podczas przebywania przy Kibicu ręce najlepiej schować do kieszeni :D .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Mortis, a jak przygotowana była gleba, jakie nawożenie do tej pory stosowałeś?
Mortis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przed sadzeniem dalem obornik, a potem podlalem saletrzakiem i na tym koniec bo zaczely sie dziwnie wywijac i myslalem ze to od tego
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

Witam serdecznie
Wyrosło mi coś takiego zamiast kwiatka pomidora (Carbon) i nie wiem co z tym zrobić? Czy to kwiat staśmiony? Urwać?

Obrazek

Jeszcze ciężko mi odróżnić...Czy ten pomidor jest głodny czy przenawożony (Indygo Rose), wsypałam mu pod nogi 2 garści obornika granulowanego.

Obrazek
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Mortis pisze:Przed sadzeniem dalem obornik, a potem podlalem saletrzakiem i na tym koniec bo zaczely sie dziwnie wywijac i myslalem ze to od tego
Moim zdaniem to jednak lekie przenawożenie. U mnie podobnie zareagowały czarne odmiany, które mają mniejsze zapotrzebowania pokarmowe niż pozostałe a nawiozłam wszystkie identycznie. Na braki pokarmu pomidory zawsze reagowały żółknięciem najniższych liści a nie wykręcaniem do góry.
Ja bym poczekała z nawożeniem. Zwłaszcza, że dotychczasowe było całkiem spore, a zmiany są niewielkie. Czekając z nawożeniem ryzykujesz niewiele a jeśli teraz je mocniej przenawozisz, to skutki mogą być opłakane.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”