Linia kroplująca pod trawnikiem

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Linia kroplująca pod trawnikiem

Post »

asprokol pisze:Odpowiedź sobie na pytanie dlaczego linii kroplujących nie ma pod stadionami ? próbowano z marnym skutkiem. Linia kroplująca o długości 100 metrów "wypuszcza" 2,3 litra wody na godzinę, więc podlewanie przez 60 minut jest zaskakujące.
a dlaczego ma być przez godzinę? Duży wydatek=krótki czas mały wydatek=długi czas - ta korelacja jest znana i oczekiwana. Podobnie z zraszaczami. Duży wydatek=jedna sekcja mały wydatek=kilka sekcji.

Czasem wystarczy zmienić rodzaj zraszacza. Sekwencyjne mają większy zasięg, ale Q/s mniejsze, więc muszą dłużej chodzić. Jak nie można dobrać wydajności źródła do systemu, to system należy dostosować do źródła.

Imho, linia kropkująca jest ok. Będzie się wolno sączyć, to w końcu cały teren musi być nawodniony - no chyba że to piach i bezpowrotnie będzie wsiąkać tylko w dół. Przy glebach, jak jest "węgiel", to kapilary utrzymują wilgoć długo, co pozwala na podsiąkanie wody. Utrzymanie takiego stanu permanentnie jest korzystne dla traw.

Dlaczego nie może pracować 24H? Jak 100m za mało, to dać 150, 200 m węża. Jeśli to byłoby za mało, zmienić wąż na taki o wiekszej wydajności. 2,3dm3/h to raczej z 1mb węża a nie odcinka 100m
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz ja nie jestem teoretykiem ale tak się składa że posiadam troszeczkę ogrodu (5000m2) w którym jest tyle trawnika (1200m2) że 12 sekcji podlewania automatycznego ma co robić.
Mogłem podać przykład jak kroplujące linie założyłem pod wrzosowisko i jak to po 3 latach działało że te kosmiczne technologie jak to pisałeś "dzięki innowacyjnej technologii systemu labiryntów kroplowniki samoczynnie się czyszczą" to tere fere kuku. Moje wrzosy załatwiły w 3 lata linie do tego stopnia że pracowała 24/24 i wszystko schło z braku wody. Brednie dla kupującego wymyślone przez dział marketingu ale tylko dlatego że ktoś kto sprzedaje nie musi znać się na matematyce ani fizyce.W swoim ogrodzie wymieniłem już dwa razy całe linie bo i pękały i się zapychały dlatego że nie płynie nimi woda destylowana ale taka co zawiera minerały. Nikt w ogrodach nie zakłada filtrów a nikt w łazienkach w armaturze nie zastosował tej technologii od nawadniania tylko albo ma filtr albo zmienia deszczownice pod prysznicem.

Nie wiem na jakich opierasz się wyliczeniach ale przyjmuje się że duża kropla to 0,1 ml czyli 10000 kropli na litr.
Dzisiejsze ciśnienie to daje jedną kroplę na sekundę a bywa że przerwa zwiększa się do 5 sekund.
Przyjmując nawet że jedna dziurka wydusi z siebie 0,36 litra na godzinę to ile wydusi z siebie tych 33 dziurek w ciągu 15 - 60 minut.
Przyjmuje się że linia powinna minimum zakrywać 40 cm x 100 metrów to taka linia ma obsłużyć 40 m2. Jak to się ma z ilością wody na metr kwadratowy ?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Ale mówisz linii kroplującej, ja proponuję wąż kroplujący - roszący się całą powierzchnią.

Reszta zależy od jakości używanej wody.

Albo zmienić tylko zraszacze, zamiast chmury na impulsowe.
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

a może wystarczy wymienić dysze na modele MP Rotator? Pobierają dużo mniej wody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”