Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

Lidziu tego deszczu to możesz podesłać do mnie, skoro go juz nie chcesz ;:224 U mnie niby troszkę popadało, ale już od dawna muszę podlewać codziennie, bo szkoda mi roślin...
Tyle śliczności wstawiłaś, że nawet nie wiem co pierwsze chwalić ;:173 Daszeńka jak widać w Arabelli bardzo się podoba :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piwonie, te o pustych środkach zachwycające! Pełne chyba mi się opatrzyły i nie robią na mnie takiego wrażenia.
Nazwy kosaćców z 23 strony: 'Great Lakes' (to ten, co wstawił Jurek), 'Senlac', 'Alaska', 'Alcazar', 'Chivalry', 'Edith Wolford, białego nie znam i chyba ten sam co mój, 'Wabash', żółtego nie znam (chyba ciemniejszy od 'Flavescens'?), 'Winterland'. To są moje typy więc mogą być łudząco podobne inne odmiany.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu jak zwykle oryginałki pokazujesz :D Biała piwonia ciekawa, mam taką różowa ale białej nie spotkałam ;:185
Nie wiem czy tak wcześnie kwitną Twoje rośliny czy moje odeszły np. firletka Arkwrighta, bo lwie paszcze pewnie kupowane sadzonki. Czosnek Szuberta jak ognie sztuczne i na koniec cukiereczek laurencja zatokowa :D Przyjemnie było pospacerować rankiem u Ciebie ;:168
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tego brązowego powojnika w naturze jeszcze nie widziałam u nikogo-bardzo ciekawy. Podoba mi się ta biała piwonia pusta drzewiasta zamawiałam podobną u Podstolca ale jest żółta na razie- może zblednie w słońcu :wink:
Masz eksponaty roślinne o których nie słyszałam ;:167
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu mar33 Daszeńka przeważnie chodzi za mną po działce jak piesek, no chyba że sen ją zmoży i zaśnie na dłużej, właśnie tak, jak w Arabelli.
Z piwonią mamy problem. Nazwa odmiany, którą mi podałaś tez mi nie pasuje.
Mój ogród dla Ciebie znajomy, znasz każdy jego kącik i wiesz co gdzie rośnie. W ja w Twoim pewnie bym się zgubiła, bo dawno nie byłam, a Ty w miedzy czasie wiele zmian wprowadziłaś.

Małgosiu clem3 dziękuję. Ziemia w moim ogródku już wyschła i tez czekam na trochę deszczu.
Daszeńce do twarzy tzn. do pyszczka w niebieskim.

Jacku JacekP pełne piwonie już się opatrzyły, chociaż niektóre z nich przyciągają uwagę wielkością kwiatów i zapachem.
Za nazwy odmian kosaćców bardzo dziękuję. W wolnej chwili zrobię dokładne rozeznanie.
Mam dla Ciebie jeszcze taką zagadkę. Ten kosaciec zakończył już kwitnienie, wysokość kwiatostanów około 30 cm.

Obrazek Obrazek

Marysiu Maska miło mi, że wróciłaś zadowolona z porannego spaceru po moim ogródku.
U mnie lwie paszcze same się wysiewają i rosną jako krótkotrwałe byliny. Czasem tylko sypnę nasionami po rabatach, gdy jakiś kolor wypadnie. W tym roku zakwitły na razie cztery kolory, nie widzę białego, albo zniknął, albo jeszcze nie zakwitł.
Czosnek Szuberta mam od niedawna i kwitnie u mnie po raz pierwszy.
Laurencji musiałam w tym roku szukać na targu, bo osiedlowa kwiaciarnia, gdzie zawsze ja kupowałam, zmieniła właściciela i kwiaty już nie te.

Ewuniu ewa w powojnik 'Fusca' ma bardzo ciekawe kwiaty, chociaż niewielkie.
Moja piwonia 'Whitley Major' była biała od samego początku.
Po ostatniej zimie wiele roślin spisałam na straty, a były to i rarytasy jak i zwykłe, popularne byliny, które rosły u mnie od 30 lat. Tak więc z eksponatów roślinnych już niewiele zostało.

Czosnek jednoliścienny
Obrazek Obrazek

czosnek obliquum yellow
Obrazek Obrazek

czosnek osobliwy
Obrazek Obrazek

czosnek zielonawy?
Obrazek Obrazek

czosnek 'Hair'
Obrazek Obrazek

santolina cyprysikowata
Obrazek Obrazek

mieczyk dachówkowaty
Obrazek Obrazek

parzydło leśne
Obrazek Obrazek

macierzanka variegata
Obrazek Obrazek

driakiew lśniąca
Obrazek Obrazek

ostrożeń japoński
Obrazek Obrazek

kosaciec orientalny
Obrazek Obrazek

wyżlin większy, lwia paszcza
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

kosaciec nn
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu jakie nomen omen osobliwe czosnki! driakiew ciekawa czy ona jest niska? i macierzanka też jest variegata ;:224
Lwie paszcze niestety mi się nie wysiewają, a siane wiosną jeszcze nie myślą kwitnąć :wink: Ciemny irys śliczny ;:167
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Chyba czytasz w moich myślach. ;:108 Właśnie miałam Cię pytać, co to za roślina od Ciebie, a to ostrożeń japoński. ;:180 Też mi kwitnie.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dasza wie gdzie jest jej najlepiej i jak pozować do zdjęcia. :D
Moje raczej nie chcą się fotografować, chyba że robię fotki z zaskoczenia.
Widzę sporo kompozycji łąkowych , to właśnie takie jakie lubię najbardziej. ;:215
To mi się bardzo spodobało - http://images77.fotosik.pl/656/fc73c0cb7dc76239med.jpg - czysta natura. ;:333
Lwia paszcza to już bardzo rzadko widziana roślina na forum tak jak laki.
Ładna kolekcja czosnków Ci się uchowała. ;:63
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Dzisiaj u mnie pada drobny deszczyk /ciekawe jak długo/ więc wybrałam się na spacer, po Twoim ogrodzie.
Masz tyle ciekawych i rzadko spotykanych roślin ,że warto zaglądać żeby je chociaż zobaczyć.
Mieczyk dachówkowaty u mnie jeszcze nie zakwitł a u Ciebie już przekwita
Lwia paszcza wysiewa się sama ale do kwitnienia jej jeszcze daleko.
Czosnki w tylu gatunków niektórych jeszcze wcale nie widziałam .
Piwonie o pojedynczych płatkach -rewelacja ;:215 ,musisz mięć duży ogród ,żeby, to wszystko pomieścić .
Daszeńka ;:167 niesamowita uwielbia kwiaty ;:306 pewnie usypia ją ich zapach.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

O już kwitnie śniedek? Czy on zimował w gruncie skoro tak wcześnie wystartował? Posadziłam 3 śniedki na wiosnę (być może inne), jednak kwitnienie jeszcze daleko przed nimi. Nie wiem czy pamiętasz Lidziu moją drakiew z zeszłego roku o którą pytałaś (posłałam Ci potem jej nasionka), okazała się niestety jednoroczną atrakcją.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Lidziu ale ty masz czosnków ;:oj Ja nie dość, że miałam jednego to jeszcze nie pamiętam gdzie go przesadziłam z trawy :oops: Przypomniaąłś mi jak bardzo lubiłam zawsze lwie paszcze, szkoda że one jednoroczne :(
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu Maska driakiew lśniąca, to niska, górska bylina i gdy kwitnie jest śliczna.
Macierzanka variegata jest trochę wyższa od innych macierzanek, ma pokrój wzniesiony i jest niską krzewinką.
Lwie paszcze najlepiej wysiać latem, gdy tylko nasiona dojrzeją i najlepiej wprost na rabaty. Nadmiar siewek zawsze można usunąć.
Ciemny irys piękny, ale niestety bez nazwy.

Marysiu delosperma ostrożeń japoński, to ciekawa, miododajna roślina jego koszyczki są dosłownie oblepione owadami. Jedyną wadą tej rośliny jest jej ekspansywność.

Grażynko kogra Daszy fotografowanie nie przeszkadza, ale ponieważ należy do kotów gadających, przeważnie wtedy się ze mną kłóci.
Nastał teraz ten czas, że moja działka wygląda jak łąka. Oprócz bylin, kwitnie wiele samosiejek ostróżki letniej, maczków polnych, trawek jednorocznych, bratków polnych, czarnuszek, lwiej paszczy, żywokostu, ogórecznika, ostatnich orlików i innych roślin.
Czosnków, przez te lata, trochę uzbierałam. Kwitną właściwie przez cały sezon, począwszy od wiosny, poprzez lato, aż do jesieni. W tym roku nie zakwitły niskie odmiany wiosenne, bo zbyt wcześnie wznowiły wegetację, a potem zmarzły. Niedługo pokażę następne odmiany.

Marysiu Sasanka18 dziękuję za pochwałę roślinek. Piwonie o pojedynczych płatkach, to dla mnie też rewelacja, mam kilka odmian od niedawna i jestem zachwycona ich kwitnieniem.
Mój ogród, to niewielka działka w ROD. Roślin rzeczywiście mam sporo i miejsca już powoli zaczyna brakować.
Daszeńka ostatnio lubi uciąć sobie drzemkę w pachnących goździkach, a więc może rzeczywiście lubi zapach kwiatów.

Olu Bufo-bufo to śniedek magnum, cebule sadziłam jesienią, pięknie przezimował i kwitnie. Kwiatostany jak na śniedka, ma bardzo wysokie. W tym roku wsadziłam jeszcze śniedka wiechowatego i Saundersa. Te śniedki u nas nie zimują, więc rosną u mnie w doniczkach, żebym mogła zanieść je jesienią do piwnicy.
Twoją driakiew doskonale pamiętam, bo bardzo mi się podobał jej kolor. Wysiałam te nasionka, ale niestety nie wzeszły.

Małgosiu clem3 jak już pisałam powyżej, nazbierałam trochę tych różnych odmian czosnków. Następne będę pokazywać w miarę rozkwitania.
Lwie paszcze u mnie przeważnie zimują, no chyba, że zaleje je woda, to wtedy giną. Niektóre, większe kępy mają po dwa, a nawet trzy lata.

A co tam na działce kwitnie:

ogórecznik lekarski
Obrazek Obrazek

róża 'Westerland'
Obrazek Obrazek

czosnek błękitny
Obrazek Obrazek

goździk
Obrazek Obrazek

róża nn
Obrazek Obrazek

szałwia omszona
Obrazek Obrazek

naparstnica ambiqua 'Creme Bell'
Obrazek Obrazek

mak polny
Obrazek Obrazek

jarzmianka większa 'Alba'
Obrazek Obrazek

jarzmianka większa 'Abbey Road'
Obrazek Obrazek

miecznica wąskolistna 'Alba'
Obrazek Obrazek

kosaćce holenderskie
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Miły gość kot Piorun
Obrazek Obrazek

i inne żyjątka
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ostatnio na działce pojawił się trzeci jeż.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

I mi udało się z drakwią tylko raz na kilka prób. Śliczna szałwia, widziałam podobną na targu, może jak będę następnym razem to już nie minę jej bez zatrzymania.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Jaki cudny goździk. :heja Moja jarzmianka niestety w tym roku nie zakwitła. ;:223
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu zdjęcie Pioruna w budce śliczne, udało się ;:215
Tych nad jeżykami nie chce oglądać ;:185
Niebieski czosnek i biała miecznica :D czy też się tak rozrasta jak niebieska? Ogórecznik u mnie jeszcze w pączkach :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”