Dida127 pisze:drugi sezon z Murarkami zakończony około 1300 kokonów wystawionych, około 40szt nie wygryzione,zamurowane ponad 1000 rurek trzcinowych,kilkanaście rurek z bulionu również zamurowane.
Podejrzewam iż moją kolonię odwiedzały też dzikie murarki, jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli kolonia powiększy się 5 lub 6 razy.
Za ro tylko trzcina i bulion.
Następny wpis po wydobywaniu kokonów.... więc do jesieni Pozdrawiam
A ile było rurek przygotowanych dla tych 1300 kokonów ? i jak z kwiatostanem w najbliższej okolicy ?
trochę mnie zaskoczyło ponieważ miałem około 600 kokonów z czego wygryzło się około 500+-20 , rurek przygotowałem z trzciny niewiele ponad 2 tyś do tego na próbę rdestowca z 40 rurek , i trzciny zamurowały praktycznie 99% rdestowca z 20-30 rurek , mam wrażenie że jakby było trzciny jeszcze ze 100 może 200 to by zamurowały a że sąsiad miał około 100 kokonów i z 500 rurek to prawdopodobnie poszły do niego dokończyć dzieła .
Tak że na te 1300 kokonów , 1 tyś rurek zamurowanych to według mnie 1/4 ich możliwości , ja osobiście na tyle kokonów przygotowałbym około 4-5 tyś rurek . Dokładnie mam taki zamiar na przyszły rok przygotować około 8-10 tyś rurek ( jeszcze tylko nie wiem skąd ich pozyskam bo nie mam zamiaru już kupować bo to już byłby drogi interes ) na pewno rdestowca też dołożę bo łatwiej go znaleźć i pozyskać u mnie fakt że niechętnie go wybierały ale jak już nie miały wyjścia to też go zasiedliły .