Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Praktycznie tak. I zauważyłam ze krzaki w sumie praktycznie stanely i nie rosną.
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pogubiłam się w nadmiarze informacji o pomidorach, i mimo że szukałam co jest nie tak, nie mogłam tego znaleźć. Przez ostatnie dwa dni pozwijaly się liście pomidorków koktajlowych:
To jest nadmiar, niedobór czy coś innego?
To jest nadmiar, niedobór czy coś innego?
Pozdrawiam, Ewa
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
U mnie jest podobnie, tzn. w tunelu obok w rzędzie i sąsiednich rzędach pomidory są zdrowe a tylko dwie odmiany zaczęły się zwijać. Wczoraj liście lekko zawinęły się ku górze a dziś skręciły się dużo mocniej.
4 dni temu były podlane mocno rozcieńczoną gnojówka z pokrzyw i żywokostu. A dzisiaj podlałam część siarczanem magnezu bo zauważyłam że gdzieniegdzie pojawiają się niedobory.
4 dni temu były podlane mocno rozcieńczoną gnojówka z pokrzyw i żywokostu. A dzisiaj podlałam część siarczanem magnezu bo zauważyłam że gdzieniegdzie pojawiają się niedobory.
Pozdrawiam, Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://poradnikogrodniczy.pl/zwijanie-s ... czanie.phpPrzede wszystkim gdy zauważymy pierwsze objawy zwijania się liści pomidora, upewnijmy się, że roślinom zapewniamy właściwe warunki uprawy. Do prawidłowego wzrostu i owocowania pomidor potrzebuje ciepła i dobrze nasłonecznionego stanowiska. Optymalna temperatura to 28°C w dzień i 18°C w nocy. Pomidor lubi, gdy różnica temperatur między dniem, a nocą wynosi właśnie około 10°C. Większe wahania temperatur często są przyczyną zwijania się liści pomidora.
Czy już nie podawałem wcześniej tej iformacji ?
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku w ramach szukania odpowiednich dla siebie odmian posiałem Black King i zaskoczył mnie bardzo szybkim wzrostem, wczesnym zawiązaniem kwiatów ale 9 na 10 krzaków staśmienie pierwszego kwiatu.
Czy to taka jego uroda?
Czy to duża wada?
Czy coś z tym robić?
Czy to taka jego uroda?
Czy to duża wada?
Czy coś z tym robić?
Mam co raz większe wątpliwości (graniczące z pewnością) co do trafności wytypowania, które z pomidorów są samo kończące zastanawiam się nad urwaniem wyrośniętych wilków. Rozumiem ze należy zrobić to stopniowo. Czy 1szt co 3 dni będzie ok?
-
Stopniowo ale w miarę wyrastania niepotrzebnych pędów -wilków.Jak trzeba będzie usunąć 3 w ciągu 2 dni to znów napiszesz ?
Pomidory samokończące zakładają kwiatostan na końcu pędu i w tym momencie pęd przestaje rosnąć.Poniżej grona wyrasta "wilczek" i to on jest zaczątkiem nowego pędu z kwiatostanem.Pomidory o ciągłym wzroście zakładają kwiatostan na pędzie,który rośnie dalej.Trzeba skubać wszystkie wilki oprócz tego który wyrasta poniżej pierwszego kwiatostanu kiedy mamy zamiar prowadzić krzew na 2 pędy.
Nie typuj ,tylko przypatrz się dokładnie i sam dojdziesz który jest który.
PS.
Na samokończących trzeba usuwać te wilki ,ktore niepotrzebnie zagęszczają krzew.
Pomidory samokończące zakładają kwiatostan na końcu pędu i w tym momencie pęd przestaje rosnąć.Poniżej grona wyrasta "wilczek" i to on jest zaczątkiem nowego pędu z kwiatostanem.Pomidory o ciągłym wzroście zakładają kwiatostan na pędzie,który rośnie dalej.Trzeba skubać wszystkie wilki oprócz tego który wyrasta poniżej pierwszego kwiatostanu kiedy mamy zamiar prowadzić krzew na 2 pędy.
Nie typuj ,tylko przypatrz się dokładnie i sam dojdziesz który jest który.
PS.
Na samokończących trzeba usuwać te wilki ,ktore niepotrzebnie zagęszczają krzew.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ukorzeniania wilka. Nie posiadam szklarni i uprawiam pomidorki tylko w gruncie, czy jest sens ukorzenić i posadzić wilki, czy mają szansę urosnąć i dojrzeć jak je teraz posadzę? A może sobie darować i inaczej wykorzystać ten kawałek ziemi.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
Całkiem śmiało możesz ukorzenić wilki,włóż do słoika z wodą lub wsadź bezpośrednio do ziemi,osłoń gałązkami z liśćmi(to takie zabezpieczenie przed słońcem) i podlewaj.Wilki łatwo się ukorzeniają i będą owocowały,sama tak robiłam i część z nich ma już kwiaty.
Dzięki za odpowiedź. Odłożyłam sobie do kubka te wilki i poczekam na korzenie. W zdolność do ukorzeniania nie wątpię, tylko zastanawia mnie czy wyrobi się w sezonie z dojrzewaniem w gruncie. Spróbuję z kilkoma sztukami.
Agnieszka
-
Jesdzcze lepsze są takie wilki odziomkowe, co z gruntu wyrastają. One najczęściej mają już korzenie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
I zależy od pogody, czy zdążą dojrzeć, odmiany bardzo wczesne, tak.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Zależy też jaki region Polski - u mnie okres wegetacyjny jest dłuższy np niż w innych regionach. Ostatnie lata to przymrozki bardzo późno przychodzą. Jak zapomnimy wilka oberwać to często już potem można i z kwiatami wsadzić.
W tym roku miałam problem z rozsadą i część pomidorków jest maleńka - obstawiam, że i tak zdążą zaowocować, bo w gruncie mam bardzo tropikalne warunki.
W tym roku miałam problem z rozsadą i część pomidorków jest maleńka - obstawiam, że i tak zdążą zaowocować, bo w gruncie mam bardzo tropikalne warunki.