Peperomia wymagania, pielęgnacja
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Peperomia - uprawa, pielęgnacja
Witaj, Robert76. Oczywiście, że tak. Nawet palca wtykam i sprawdzam. Może spryskać czymś, tak na wszelki wypadek Chore listki są błyszczące i sztywne, poza tymi plamami wyglądają jak inne, zdrowe.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic się nie stało
Natomiast w kwestii tej Peperomii, możesz spróbować podlać i spryskać preparatem grzybobójczym.
Peperomie, z tego co zauważyłem są bardzo wrażliwe na przelania, ale skoro piszesz że sprawdzasz ziemię, może problem leży w nieco zbyt ciemnym stanowisku? Spróbuj dać troszkę słońca, wtedy są szanse że choroba grzybowa się nie pojawi .
Natomiast w kwestii tej Peperomii, możesz spróbować podlać i spryskać preparatem grzybobójczym.
Peperomie, z tego co zauważyłem są bardzo wrażliwe na przelania, ale skoro piszesz że sprawdzasz ziemię, może problem leży w nieco zbyt ciemnym stanowisku? Spróbuj dać troszkę słońca, wtedy są szanse że choroba grzybowa się nie pojawi .
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Norbert 76, dziękuję. Tyle czytam i czytam o roślinkach, które mam w domu i nadal nic nie umiem. Z tym stanowiskiem, to możesz mieć rację. Może dlatego ma dwa młode listki takie jaśniutkie, niemal żółtego koloru (zielony jest tylko środek, nerw główny?). Inne liski są ciemnozielone, z jaśniejszą, ale też zieloną, obwódką. Dam środek grzybobójczy na wszelki wypadek. Tylko jaki? Czy ma być wszystko jedno jaki, oby na grzyba? No i co z innymi roślinami? Grzyby przecież rozsiewają spory. A i jeszcze - obciąć te chore liście? Pewnie tak, chociaż mi szkoda, bo ogołocę ten pęd.Pozdrawiam majowo.
Per aspera ad astra
- norbert76
Jeśli chodzi o preparat, to użyj np. Previcuru, natomiast jeśli chodzi o zarażone liście, to zgadza się, najlepiej będzie je odciąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Nie miała baba kłopotu? To już ma. Peperomia dzisiaj wygląda tak:
Zdjęcia
Chodzi o fotki 223-228. Czy to jest mokra zgnilizna, o której czytałam? Ta wyjęta z podłoża gałązka zaniepokoiła mnie, bo zaczęła się przechylać. Przyjrzałam się i zauważyłam u nasady czarny kawałek pędu. Ta część nie jest miękka, nie ślimaczy się. Delikatnie wyjęłam ją z doniczki. Resztę rośliny, póki co, zostawiłam - chciałam ją przesadzić, obcinając chory liść - zdjęcie 227 i 228
1. Czy mogę tą wyjętą gałązkę ukorzenić, obcinając dużo powyżej tej czarnej części
2. Co zrobić z resztą roślinki
Bardzo ładnie proszę o pomoc.
Zdjęcia
Chodzi o fotki 223-228. Czy to jest mokra zgnilizna, o której czytałam? Ta wyjęta z podłoża gałązka zaniepokoiła mnie, bo zaczęła się przechylać. Przyjrzałam się i zauważyłam u nasady czarny kawałek pędu. Ta część nie jest miękka, nie ślimaczy się. Delikatnie wyjęłam ją z doniczki. Resztę rośliny, póki co, zostawiłam - chciałam ją przesadzić, obcinając chory liść - zdjęcie 227 i 228
1. Czy mogę tą wyjętą gałązkę ukorzenić, obcinając dużo powyżej tej czarnej części
2. Co zrobić z resztą roślinki
Bardzo ładnie proszę o pomoc.
Per aspera ad astra
- norbert76
Tak, to jest zgnilizna. Obetnij powyżej i spróbuj ukorzenić z użyciem ukorzeniacza. Natomiast nie wiem co z resztą. Ten najniższy liść, to albo odnoga albo tylko liść. Możesz zostawić, a nuż coś wypuści jak wytniesz to czarną zgniliznę. Dobrze by to porządnie spryskać Previcurem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Już to zrobiłam. Odcięłam czarną część wysoko. Ten najniższy liść już wyrzuciłam, graniczył bezpośrednio w tą czarną częścią. Gałązkę obcięłam do zdrowej tkanki, nawet nieco więcej. I tak, jak napisałeś - ukorzeniacz i do ziemi (dałam kaktusową + żwirek). Wstawiłam pod plastikowy klosz, troszkę podlałam. Poszedł do izolatki. Dziękuję za diagnozę i porady Jutro wstawię zdjęcia pacjenta.
Per aspera ad astra
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie dzisiaj wyrzuciłam peperomię zaatakowaną czarną zgnilizną. To już trzecia zmarnowana przeze mnie peperomia. Już nie będę próbować uprawiać peperomii. Nie mam do nich "ręki".
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
Witaj Agnesko. Przykro mi z powodu Twojej peperomii Jak widziałaś moja też ma się bardzo źle. Pędy z korzeniami, które przesadziłam do nowej ziemi umierają. Dzisiaj też wyrzuciłam jeden z nich. Miał początki zgnilizny. Zostały mi jeszcze dwa, póki co zdrowe. Choroba zaczęła się od starej roślinki - miałam ją, z górką, 3 lata. Ale ta młodsza, tegoroczna też dostała. Próbuje ratować i ukorzenić z liści i pędu. Dałam je do izolatki i czekam. No i te zielone kulki w ziemi. Czy miałaś do czynienia z czymś takim
kulki
Malutkie, jak kolorowe łebki szpilek, zielone i zółtawe, pękają i mają wodnisto-mleczy płyn w środku. Znalazłam je u peperosi i niestety w grudniku, który też od marca nie może dojść do siebie. Są na powierzchni ziemi lub płytko pod powierzchnią. Napisałam też post w wątku o grudniku. Może Ty coś poradzisz.
kulki
Malutkie, jak kolorowe łebki szpilek, zielone i zółtawe, pękają i mają wodnisto-mleczy płyn w środku. Znalazłam je u peperosi i niestety w grudniku, który też od marca nie może dojść do siebie. Są na powierzchni ziemi lub płytko pod powierzchnią. Napisałam też post w wątku o grudniku. Może Ty coś poradzisz.
Per aspera ad astra
- Agneska
Czytałam o tych kulkach w wątku o grudniku. Niestety nie mam pojęcia co to może być. Myślałam, że może nawóz bo takie kuleczki nawozowe sa często w podłożu. Ale one sa twarde... Czytałam o czymś podobnym w wątku o różach ale nie pamiętam konkluzji niestety.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Agneska
Szkodniki i choroby róż, poprzedni wątek, sprawdziłam. Nie pamiętałam konkluzji bo jej nie było... Zarażone tym czymś rośliny zostały zlikwidowane.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
Dziękuję, Agneska. Póki co nie będę likwidować. Grudnika mi szkoda. Peperosia rozparcelowana na drobno. Zobaczę, co się urodzi.
Per aspera ad astra
serdecznie
Na listkach mojej peperomii caperata "Rosso" pojawiły się takie plamki:
Czy to coś poważnego? Jak z tym walczyć?
W tej chwili peperomia wypuszcza pędy, więc chyba nie jest jej aż tak źle. Podlewam jak ma sucho, muszę jeszcze przesadzić, choć trochę się obawiam - wydaje mi się, że jest delikatna.
Tak się prezentuje:
Na listkach mojej peperomii caperata "Rosso" pojawiły się takie plamki:
Czy to coś poważnego? Jak z tym walczyć?
W tej chwili peperomia wypuszcza pędy, więc chyba nie jest jej aż tak źle. Podlewam jak ma sucho, muszę jeszcze przesadzić, choć trochę się obawiam - wydaje mi się, że jest delikatna.
Tak się prezentuje:
Pozdrawiam, Luiza