Chirita - pielęgnacja, uprawa
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chirita - pielęgnacja, uprawa
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, moja patina stoi na północnym parapecie i nie traci wzorów na liściach. Zauważyłam też, że lepiej dawać im mniej nawozu, niż więcej.
- IkaD
- 1000p
Dzięki Dorotko zmienię im parapet a nawozu w ogóle jeszcze nie stosowałam a jaki stosować .na kwitnienie,a może biohumus?
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie dostaje to samo co cała reszta, czyli albo biohumus, albo jakiś do zielonych (bo najczęściej te do doniczkowych minimalnie się różnią składem). Ale nie za często.
A tak swoją drogą - może to po prostu nie jest 'Deco'..?
A tak swoją drogą - może to po prostu nie jest 'Deco'..?
- IkaD
- 1000p
Czy ma ktoś może doświadczenie, którym zechciałby się podzielić, w jaki sposób ponownie ukorzenić dorosłą chiritę (taką z tzw. "łabędzią szyją")? Lepiej to zrobić w wodzie, czy w ziemi?
Jak odróżnić chiritę sinensis 'Hisako' od chirity sinensis 'Latifolia Dwarf'? Na co zwrócić uwagę, by je rozpoznać, bo dla mnie wyglądają identycznie
Jak odróżnić chiritę sinensis 'Hisako' od chirity sinensis 'Latifolia Dwarf'? Na co zwrócić uwagę, by je rozpoznać, bo dla mnie wyglądają identycznie
Nie wiem czy to standard, ale u mojej Hisako młode liście ze środka rozety wychodzą od razu ciemne, a u Dwarf jasne. Może tak można je odróżnić? Potem już są bardzo podobne. Ciekawe czy u innych osób też jest podobnie.
Tutaj moje inne. Dużo zapączkowanych
Deco
Peridot Tsuan
[Silver Surfer
Rachel
Keiko
Kazu
Longangensis
Aiko
Chastity
Tamiana
Moonlight
Junco
Mam nadzieje, że się nie pomyliłam . Jeszcze kilka lisków w ukorzenianiu mam. Nie wiedziałam tylko, że one tak duże rosną . Może wiecie czym chirity można zapylać oprócz nich samych między sobą?
Tutaj moje inne. Dużo zapączkowanych
Deco
Peridot Tsuan
[Silver Surfer
Rachel
Keiko
Kazu
Longangensis
Aiko
Chastity
Tamiana
Moonlight
Junco
Mam nadzieje, że się nie pomyliłam . Jeszcze kilka lisków w ukorzenianiu mam. Nie wiedziałam tylko, że one tak duże rosną . Może wiecie czym chirity można zapylać oprócz nich samych między sobą?
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
Ula, piękna kolekcja!
Nie zapylałam chirit między sobą, ale chyba można spróbować. Wiem, że niektórzy krzyżują smithianthy, skrętniki, a to ta sama rodzina. Spróbuj, na pewno wyjdzie coś ciekawego i Twojego własnego
Nie zapylałam chirit między sobą, ale chyba można spróbować. Wiem, że niektórzy krzyżują smithianthy, skrętniki, a to ta sama rodzina. Spróbuj, na pewno wyjdzie coś ciekawego i Twojego własnego
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
Przepiękne rośliny - i rozetki, i kwiaty
Moja chirita sinensis 'Hisako' i chirita Lutea planują zakwitnąć - pierwsza wytworzyła jeden pęd kwiatowy, druga ze cztery, ale na razie ledwo je widać spod liści. Sinensis 'Hisako' przepięknie się wybarwia, młode liście są jeszcze bardziej wzorzyste, niż stare. Rośnie też coraz większa (a dokładniej - szersza), na ten moment ma ok. 33 cm średnicy, niedawno była przesadzana, a znów muszę rozglądać się za nową donicą
Jaką średnicę mają Wasze największe chirity?
---2 wrz 2017, o 19:45 ---
Chirita sinensis 'Hisako' - średnica rozety ok. 33 cm
Chirita Lutea - średnica rozety ok. 31 cm
Chirita Junko - średnica rozety ok. 21 cm
Moja chirita sinensis 'Hisako' i chirita Lutea planują zakwitnąć - pierwsza wytworzyła jeden pęd kwiatowy, druga ze cztery, ale na razie ledwo je widać spod liści. Sinensis 'Hisako' przepięknie się wybarwia, młode liście są jeszcze bardziej wzorzyste, niż stare. Rośnie też coraz większa (a dokładniej - szersza), na ten moment ma ok. 33 cm średnicy, niedawno była przesadzana, a znów muszę rozglądać się za nową donicą
Jaką średnicę mają Wasze największe chirity?
---2 wrz 2017, o 19:45 ---
Chirita sinensis 'Hisako' - średnica rozety ok. 33 cm
Chirita Lutea - średnica rozety ok. 31 cm
Chirita Junko - średnica rozety ok. 21 cm