Iwonko. dziękuję..
Soniu....zleci jak dziś..ja też nie wyobrażałam sobie takiego buszu...
Renata1962..cieszę się że jesteś..
Kasiu..tak trzeba było ..
Gdy czerwiec wodą i chłodem szafuje, to zwykle cały rok popsuje.
Trawę na czerwcowe siano trzeba kosić wcześnie rano.
Piotr i Paweł (29.VI) tak na niby sieją w lesie pierwsze grzyby.
KALENDARZ OGRODNICZY 2016 r.
Mój piękny ogród
13.06.2016
Odchwaszczamy i ściółkujemy truskawki i ziemię wokół młodych nasadzeń, aby podczas letnich upałów nie traciły zbyt szybko wody.
14.06.2016
Porządkujemy rabaty po zbiorach wczesnych warzyw i przygotowujemy na wysianie poplonu lub roślin na zielony nawóz. Spulchniamy ziemię w donicach i skrzynkach.
15.06.2016
Byliny, które kończą właśnie kwitnienie, możemy rozmnażać przez podział: funkie, miodunki, prymulki, barwinek, rozchodniki, skalnice, rojniki.
16.06.2016
Dobry dzień na wysianie nasion kwiatów dwuletnich od razu na miejsca stałe, np. miesięcznicy, a na rozsadniku np. bratków wielkokwiatowych, stokrotek, niezapominajek i dzwonków.
17.06.2016
Dobry dzień, by ukorzenić rozłogi paproci, truskawek, bambusa oraz zrobić sadzonki roślin tarasowych: oleandrów, psianek, czy bieluniów.
18.06.2016
Dobry dzień na sadzenie rozsady jarmużu, cykorii sałatowej i rozmarynu. Można wysadzić rozsadę selera naciowego, sałaty i dosiać koper oraz szpinak na ciągły zbiór.
19.06.2016
Nawozimy i obficie podlewamy warzywa, byliny, krzewy, i rośliny jednoroczne rosnące zarówno w gruncie jak i w pojemnikach.
20.06.2016
Zbieramy nasiona oraz warzywa i owoce na przetwory, które nie wymagają obróbki termicznej. Udane będą kiszenie, solenie i fermentowanie.
21.06.2016
PIERWSZY DZIEŃ LATA!!!!
Usuwamy chwasty i jeśli nie wykształciły nasion umieszczamy je na pryzmie kompostowej, którą przekładamy widłami. Spulchniamy ziemię na rabatach i w donicach.
22.06.2016
Dobry dzień na zbiór ziół i owoców na przetwory wymagające obróbki termicznej. Udane będzie suszenie, np.: mięty, oraz konfitury z truskawek czy porzeczek.
23.06.2016
Usuwamy chwasty i jeśli nie wykształciły nasion umieszczamy je na pryzmie kompostowej, którą przekładamy widłami. Spulchniamy ziemię na rabatach i w donicach.
24.06.2016
Wykopujemy cebule tulipanów, które kończą wegetację i wchodzą w stan spoczynku, dosuszamy przez 2 tygodnie, czyścimy, sortujemy i przechowujemy do jesieni.
25.06.2016
Dobry dzień na cięcie kwitnących wiosną krzewów, aby utrzymać ich naturalny pokrój oraz pobudzić do obfitego kwitnienia w następnym roku.
26.06.2016
Dobry dzień na zwalczanie szkodników, np.: na pniach śliw i jabłoni zakładamy opaski z papieru falistego do wychwytywania larw owocówek.
żółta pnąca marna ale kwitnie
![Obrazek](http://images76.fotosik.pl/675/744bcd7b150f9714.jpg)
różowa pnąca dogania biała..obie pełne i pachną..
Jaśmin zaczyna..biały żylistek i morelowa pełna pnąca...trochę mi róże pnące zmarniały w tamtym roku..jak mnie nie było teraz powoli odżywają..
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/675/13f0a926f2c7ed2c.jpg)