Dalie wymagania,problemy - cz.4
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Nie podam Ci gotowej recepty na zwalczanie mszyc na daliach. Ja jednorazowo, po zauważeniu występowania mszyc, sikam Calypso. Po 2 tygodniach sprawdzam, gdzie jeszcze są żywe i sikam delikatnie jeszcze raz. Robię to tylko, jak zaczynają mnie wkurzać lub widzę, ze jest ich tak dużo, że zagrażają roślinom.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja polecam rozrobić wodę z ludwikiem miętowym i opryskać, skuteczny i tani sposób na mszyce.
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Zrobiłam oprysk czymś marketowym w takiej małej saszetce na 5l do rozrobienia, zobaczymy czy paskudy przeżyją;/ To są młode rośliny podpędzane w doniczkach więc mszyce zagrażają im bo siedzą na stożkach wzrostu;/ A liście się wykręcają i brzydko wyglądają:(
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsze dalie bardzo cieszą
Franz Kafka
Sylvia
NN
Ale nie wszystkie dobrze rosną . Kilka ma dziwne plamy na liściach. Może ktoś wie co to?
Franz Kafka
Sylvia
NN
Ale nie wszystkie dobrze rosną . Kilka ma dziwne plamy na liściach. Może ktoś wie co to?
Pozdrawiam, Gabriel
- takasobie
Gabriel! To może być mozaika! Obserwuj, ale u mnie z reguły kończyło się to deformacją całej rośliny i ostatecznie je wyrywałam i paliłam. Ale zdarzyło się też, że po usunięciu liści, podlaniu objawy ustąpiły więc w tym wypadku mogła to nie być mozaika.
Miłka
- Gabriel
- 200p
Dzięki za odpowiedź . Czyli mam obciąć i obserwować? A jeżeli wszystkie liście na jednej roślinie są takie?
Dodam jeszcze, że te objawy ma kilka roślin, w różnych częściach ogrodu. Wokół nich inne są zdrowe.
Plamy trafiły się na moich zeszłorocznych, jak i na nowościach, również tych od Stanisława.
Dodam jeszcze, że te objawy ma kilka roślin, w różnych częściach ogrodu. Wokół nich inne są zdrowe.
Plamy trafiły się na moich zeszłorocznych, jak i na nowościach, również tych od Stanisława.
Pozdrawiam, Gabriel
Spróbuj zasilić jakimś nawozem wieloskładnikowym - może brak jej jakiegoś minerału.
- Gabriel
- 200p
Dziękuję, tak właśnie zrobię, a później napiszę o efektach tutaj
Pozdrawiam, Gabriel
- takasobie
Miłka
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witam!
U mnie robaczków nie ma, lecz dalie w tym sezonie są bardzo leniwe w rośnięciu , a na dodatek mnóstwo ślimaków je podjada.Na pocieszenie u moich koleżanek działkowych już nie które dalie kwitną! To jedna z nich, lecz NN.
U mnie robaczków nie ma, lecz dalie w tym sezonie są bardzo leniwe w rośnięciu , a na dodatek mnóstwo ślimaków je podjada.Na pocieszenie u moich koleżanek działkowych już nie które dalie kwitną! To jedna z nich, lecz NN.
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
NN ale ładna
Moje królewny też zaczęły kwitnienie, ale jak na razie strasznie malenkie są. Noce zimne to słabo rosną. Dziwne tylko, że takie maleństwa już kwitną, a cała gromadka ma pąki - a wcale wcześnie nie sadziłam.
Krysiu a to nie są mszyce? Gnojówką z pokrzyw pryskają - ja nie próbowałam. Z naturalnych środków chude mleko z woda w stosunku 1:1. Mówią też o coca-coli, ale wg mnie mleko skuteczniejsze. Jak nie znikną to działaj chemią...
Moje królewny też zaczęły kwitnienie, ale jak na razie strasznie malenkie są. Noce zimne to słabo rosną. Dziwne tylko, że takie maleństwa już kwitną, a cała gromadka ma pąki - a wcale wcześnie nie sadziłam.
Krysiu a to nie są mszyce? Gnojówką z pokrzyw pryskają - ja nie próbowałam. Z naturalnych środków chude mleko z woda w stosunku 1:1. Mówią też o coca-coli, ale wg mnie mleko skuteczniejsze. Jak nie znikną to działaj chemią...