Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie
A w jakim celu masz tak wycięte? Ja mam jednego w worku i porobiłam w nim dużo nacięć, ale mogę jeszcze i wyciąć kawałek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To inna sprawa. Wycięte jest po to, by oglądać jsk rosną ziemniaki lub wrazie chęci wyciągnąć jakiegoś.
On na tym zdjęciu, stoi na identycznym wiaderku, tylko białym, z otworami w dnie. Ja wkładam jedno w drugie i tak stoją i tylko od czasu do czasu wyciągam, by sprawdzić co i jak.
To coś na kształt tych kupnych donic dla ziemniaków.
On na tym zdjęciu, stoi na identycznym wiaderku, tylko białym, z otworami w dnie. Ja wkładam jedno w drugie i tak stoją i tylko od czasu do czasu wyciągam, by sprawdzić co i jak.
To coś na kształt tych kupnych donic dla ziemniaków.
U mnie nie kwitnie tylko Vitelotte, najlepiej wyrośnięte są Blue Congo, jutro sprawdzę czy są jakieś ziemniaczki
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
Małe ziemniaczki mam z Red Emmalie
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Z moich ziemniaków wszystko ładnie powschodziło, dużo grubych łodyg, korzonki są, ale na razie bardzo wybiegnięte łodygi, stosunkowo małe i rzadko rozstawione liście (chociaż jest ich dużo). Nie przypomina to krzaczków jakie widzę u Was.
To moja druga próba z ziemniakami i za pierwszym razem było to samo.
Jaki może być problem? Zbyt cieniste miejsce i ciagną ku słońcu?
Czy może za mało podsypywane i przez to wybiegnięte?
Bardzo proszę o podpowiedź.
To moja druga próba z ziemniakami i za pierwszym razem było to samo.
Jaki może być problem? Zbyt cieniste miejsce i ciagną ku słońcu?
Czy może za mało podsypywane i przez to wybiegnięte?
Bardzo proszę o podpowiedź.
Kraj migdałów i oliwek.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
My już wcinamy od trzech dni młode ziemniaczki, odmiana Yukon Gold, wcale nie kwitnie. Sadzone 23. 03. Jest sporo dużych jak gęsie jaja i jest kilka jeszcze malutkich. Natomiast sadzone fioletowe 30.04 (Viking Purple) zaczynają kwitnąć. Nie podbieram, wyrywam całe krzaczyska, miejsce pod szparagówkę mi potrzebne.
Pozdrawiam! Gienia.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Właśnie ciekawa jestem, od czego to zależy, ale moje kwitną tylko na kilku krzaczkach, reszta się nie spieszy, a ziemniaki pod nimi coraz większe. W okolicy na polach kwiatki są nawet na takich niskich cienkich pędach.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na zagranicznej grupie, powiedziano mi aby kwiatostany usuwać, by roślina skupiła się na bulwach, a nie na kwiatach i nasionach.
Moje fioletowe w wiadrach, kwitną 2egzemplarze na 5 i to te największe krzaki. W gruncie różowe też mają zaczątki pąków ale się nie przyglądałem ilości, w stosunku do samych krzaków, jaki to odsetek.
Moje fioletowe w wiadrach, kwitną 2egzemplarze na 5 i to te największe krzaki. W gruncie różowe też mają zaczątki pąków ale się nie przyglądałem ilości, w stosunku do samych krzaków, jaki to odsetek.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Sprawdziłam przed chwilą drugą grządkę Yukon Gold wysadzonych 17.04. Wsadzone po świeżo zerwanym trawniku, kwaśna gleba, bez wapna, dostały trochę starego, wysuszonego krowieńca, kiepsko przekopana gleba - o tyle, o ile. No bo obok są wsadzone małe krzaczki borówki. O wiele bledsze o tych pierwszych, które mają super uprawioną ziemię, suto pomaszczoną obornikiem - i o dziwo wszystkie mają pączki!! Czyli co? Ta sama odmiana ale różnie uprawiona ziemia, inny termin sadzenia- czyżby to miało wpływ na kwitnienie?
Spod jednego krzaka Yukon-u wybieram 15 szt ziemniaczków 5szt bardzo dużych, 5 - średnich jak kurze jajko i 5 drobiazgu.
A jak u Was z plonowaniem?
Spod jednego krzaka Yukon-u wybieram 15 szt ziemniaczków 5szt bardzo dużych, 5 - średnich jak kurze jajko i 5 drobiazgu.
A jak u Was z plonowaniem?
Pozdrawiam! Gienia.
O plonowaniu wypowiem się jesienią, mam same późne odmiany
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Witam!
A gdzie można dostać sadzonki fioletowych ziemniaków?
Wiem, że jest już za późno na sadzenie, ale chciałem posadzić za rok a w okolicy nigdzie nie wiidzalem.
A gdzie można dostać sadzonki fioletowych ziemniaków?
Wiem, że jest już za późno na sadzenie, ale chciałem posadzić za rok a w okolicy nigdzie nie wiidzalem.
Widziałam sadzeniaki na Aledrogo, wysyłkowo w sklepach int., ja kupiłam za granicą w markecie budowlanym i na kiermaszu ogrodniczym.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pierwszy zbiór.
Mniej więcej takiej wielkości ziemniaki sadziłam do doniczek. Ten z prawej malutki rósł w doniczce ze zdjęcia.
Dwa większe w donicy trzy razy większej. W sumie niepotrzebnie jak się okazało,
bo korzenie ziemniaka w tej dużej donicy wcale nie przerosły bryły korzeniowej.
Natomiast bardzo właśnie byłoby dobre nałożenie jakiejś opaski, aby mogły rosnąć wzwyż.
Teraz zastanawiam się, czy nie zasadzić kilku ziemniaków, żeby móc je później przechować do wiosny,
Bo przecież te się nie przechowają. Posadziłam je 5 kwietnia, a kilka dopiero 27 kwietnia.
Czyli trzy miesiące wegetacji, to jakbym teraz zasadziła powinny być na październik?
Mniej więcej takiej wielkości ziemniaki sadziłam do doniczek. Ten z prawej malutki rósł w doniczce ze zdjęcia.
Dwa większe w donicy trzy razy większej. W sumie niepotrzebnie jak się okazało,
bo korzenie ziemniaka w tej dużej donicy wcale nie przerosły bryły korzeniowej.
Natomiast bardzo właśnie byłoby dobre nałożenie jakiejś opaski, aby mogły rosnąć wzwyż.
Teraz zastanawiam się, czy nie zasadzić kilku ziemniaków, żeby móc je później przechować do wiosny,
Bo przecież te się nie przechowają. Posadziłam je 5 kwietnia, a kilka dopiero 27 kwietnia.
Czyli trzy miesiące wegetacji, to jakbym teraz zasadziła powinny być na październik?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie