Kalarepka- wymagania,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kalarepa - uprawa
Na targu nikt nie miał fioletowej kalarepki. Przez dwa tygodnie szukałam w czwartki i soboty. Kupiłam białą, podobno jakaś wyjątkowa, nazywa się "pierwszy krok". Moja rozsada białej i fioletowej jeszcze maleńka, fioletowa bardzo skąpo wzeszła.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Piękna kalarepa Przemku. Pisałeś jaka to odmiana? Ja uprawiam ze względu na wielkość, bo jeść to zjem ale bez szału. Moje na razie jeszcze malutkie.
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moje kalarepki zaczęły ładnie przybierać. Niektóre zbliżają się wielkością do piłki tenisowej. Niestety zauważyłem też pierwszych nieproszonych gości na liściach.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Moje dwie samosiejki mają olbrzymie liście, ale zgrubień nie widać. Chyba jedyne co mi pozostaje to zrobienie zupy z liści. Podobno w liściach jest o wiele więcej składników odżywczych.
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawet jeśli nie więcej to porównywalnie do "owocu", moje mają różną wielkość, te w pełnym słońcu mają spore liście i główki trochę mniejsze od tenisowej piłki (chociaż jedna późniejsza chyba wkradła mi się w pierwszy rządek i nie idzie w szerokość a wielkość), od połowy grządki robią się mizerniejsze bo rosną w półcieniu i mimo pełnego słońca w południe wykazują jego niedobór.
Dzisiaj wysiałam drugą rozsadę, powinna być ładna do momentu gdy część gruntowych zostanie wyrwana (20 wiedeńskiej i 10 giganta na jesień).
Dzisiaj wysiałam drugą rozsadę, powinna być ładna do momentu gdy część gruntowych zostanie wyrwana (20 wiedeńskiej i 10 giganta na jesień).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Fioletowa różni się smakiem od białej?
Pierwszy raz siałam kalarepę, tak żeby jej spróbować, ale może z jedna zostawię żeby zobaczyć jak duża urośnie. Chyba że nie będą nikomu smakować to będą mogły wszystkie rosnąć do woli;)
Pierwszy raz siałam kalarepę, tak żeby jej spróbować, ale może z jedna zostawię żeby zobaczyć jak duża urośnie. Chyba że nie będą nikomu smakować to będą mogły wszystkie rosnąć do woli;)
Pozdrawiam, Ewa
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
No właśnie, dlaczego tak się dzieje, ze kalarepa nie tworzy zgrubień. Zawsze jakiś procent mi przez to wypada.MartisM pisze:Moje dwie samosiejki mają olbrzymie liście, ale zgrubień nie widać. Chyba jedyne co mi pozostaje to zrobienie zupy z liści. Podobno w liściach jest o wiele więcej składników odżywczych.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może jest to spowodowane niedoborem wody na początku wzrostu zgrubienia , też mam spory procent nawet nie wyrośniętych a co dopiero mówić o nabieraniu ciała, widać mimo wysadzania punktowego jeszcze im za gęsto, te które wystrzeliły z zieleniną zakryły resztę i osłaniały od słońca i wody.
Zjadłam niedawno największą białą wiedeńską, zaczęła już parcieć , także się okaże czy mniejsze też parcieją (wina pogody), czy po prostu za długo czekała na zebranie.
Zjadłam niedawno największą białą wiedeńską, zaczęła już parcieć , także się okaże czy mniejsze też parcieją (wina pogody), czy po prostu za długo czekała na zebranie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Biała Damo, mi się kiedyś obiło o uszy że to niedobór wody. Ale nie wiem czy to jedyna przyczyna. U mnie były kalarepki w tamtym roku. Pięknie rosly, nic ich nie podgryzało, podlewałam często żeby nie były łykowate. Niestety nic to nie dało. Kalarepa nie dała się zjeść. Ani mniejsza ani wieksza. W tym roku dałam sobie z nią spokój. Kupuje w sklepie.
Re: Kalarepa - upraw
Ja uprawiam odmianę Superschmeltz, właśnie mi wzeszła, nigdy nie jest łykowata, a każda waży parę kilo