Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Maliny

Post »

Ekopom dzięki ,darowałam sobie oprysk .Podsypałam delikatnie microstarem .
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mam problem z maliną prawdopodobnie zaleciał na nią opryska to znaczy odżywka na kukurydzę i mocznik w stężeniu ok 5%. Czy taka mieszanka może spowodować przypalenie? Dodam, że w czasie wykonywania padała mżawka więc rośliny były mokre co chyba zwiększa prawdopodobieństwo przypalenia? Co teraz zrobić, można im jakoś pomóc, czy będzie w ogóle owoc? :(
Pozdrawiam Marcin
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

marcin10312 pisze:..mocznik w stężeniu ok 5%. Czy taka mieszanka może spowodować przypalenie?
Może. Próbuj ratować Asahi SL, nie w słońcu :!:
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje maliny powtarzające właśnie wchodzą w pełnię owocowania. I tu mam problem, pojawiła się plaga przędziorków. Czy w czasie owocowania można coś z tym zrobić.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

seedkris może przetestuj Afik http://bestpest.com.pl/upl/biuletyn.pdf , jest w małych opakowaniach.
To nie śor, to klajster, warto przetestować na próbie na okoliczność fitotoksyczności (efekt po ok.7 dniach)
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

Moje malinki wsadzone w tym roku wyglądają identycznie jak maliny merle.
Przeczytałam wątek i już wiem że to niedobór fosforu. Jutro kupię Fostar i je opryskam - ale ktoś pisał, że na etykiecie nie ma podanego stężenia do oprysku malin.
Możecie mi podpowiedzieć ile gram Fostaru na 5l wody? Bo na 20 malutkich krzaczków 5l chyba starczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź ;:196
Pozdrawiam, Aneta:)
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

Osobiście opryskuję maliny Fostarem w stężeniu 0.7-1% takim samym jak dla pomidorów.Oprysk należy wykonać najlepiej przed wieczorem ,gdy temperatura spadnie do około 20 stopni C i rośliny nie będą już narażone na intensywne działanie promieni słonecznych.Zwracamy uwagę, aby dokładnie opryskać całą roślinę a szczególnie dolną stronę blaszki liściowej,bo właśnie tą drogą najlepiej następuje wchłanianie nawozu.To ma być oprysk,nie kąpiel- 5 litrów to za dużo.

Tu link, do kalkulatora i tabeli do obliczania ilości preparatu potrzebnej do przygotowania roztworu; http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/15.php

Pozdrawiam klakier.
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

klakier7 - dzięki.
Link też się przyda.
Mówisz, że 5 to a dużo.... ja chciałam porządnie nakarmić wygłodniałe malinki ;:306
Ok - nie będę ich kąpać tylko dokładnie spryskam:)
Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam, Aneta:)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

pelikano11 - dzięki za podpowiedz. Będę szukał tego środka. Na ten sezon to chyba już nie zastosuję. Bał bym się zbierać owoce w tym samym dniu co opryski. Na przyszły sezon, znaczy od września pewnie zastosuję.Po zbiorach wytnę stare pędy. O tegoroczne zadbam. Co dziwne ten przędziorek ruszył na pędy z owocami a nie na młode pędy wybijające od podłoża.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Czy to naturalne, że młode maliny (sadzone jesienią 2015r.) jakoś niechętnie rosną?
Wiosną fajnie wybiły, szły równo ze starszymi siostrami i nagle buba. Wyrosły sobie na 20cm i odpoczywają.

Norma?
Piotrek
jaremo098
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2015, o 15:33

Post »

Można teraz pod maline polana wysypać nawóz azofoska?
Awatar użytkownika
Katiusza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2016, o 21:21

Post »

Kochani co to za szkodnik i czym można go zwalczyć ;:202 Do pieniaka jest trochę niepodobny. Niestety lepiej nie dało mi tego skurkowańca uchwycić. To ten zarazek przyatakował moje biedne malinki :( widać chwastami też nie gardzi, ale tą paskudę muszę wyeliminować :(

Obrazek
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Mnie wygląda na robotę pienika ślinianki. Jak zwalczać - ja miałem u siebie na (pod) malinami i zgniatałem to paskudztwo w palcach, więcej nie powróciło. Jak ktoś się brzydzi, to niech założy rękawiczki.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”