Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maliny
Ekopom dzięki ,darowałam sobie oprysk .Podsypałam delikatnie microstarem .
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mam problem z maliną prawdopodobnie zaleciał na nią opryska to znaczy odżywka na kukurydzę i mocznik w stężeniu ok 5%. Czy taka mieszanka może spowodować przypalenie? Dodam, że w czasie wykonywania padała mżawka więc rośliny były mokre co chyba zwiększa prawdopodobieństwo przypalenia? Co teraz zrobić, można im jakoś pomóc, czy będzie w ogóle owoc?
Pozdrawiam Marcin
Może. Próbuj ratować Asahi SL, nie w słońcumarcin10312 pisze:..mocznik w stężeniu ok 5%. Czy taka mieszanka może spowodować przypalenie?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje maliny powtarzające właśnie wchodzą w pełnię owocowania. I tu mam problem, pojawiła się plaga przędziorków. Czy w czasie owocowania można coś z tym zrobić.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
seedkris może przetestuj Afik http://bestpest.com.pl/upl/biuletyn.pdf , jest w małych opakowaniach.
To nie śor, to klajster, warto przetestować na próbie na okoliczność fitotoksyczności (efekt po ok.7 dniach)
To nie śor, to klajster, warto przetestować na próbie na okoliczność fitotoksyczności (efekt po ok.7 dniach)
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Moje malinki wsadzone w tym roku wyglądają identycznie jak maliny merle.
Przeczytałam wątek i już wiem że to niedobór fosforu. Jutro kupię Fostar i je opryskam - ale ktoś pisał, że na etykiecie nie ma podanego stężenia do oprysku malin.
Możecie mi podpowiedzieć ile gram Fostaru na 5l wody? Bo na 20 malutkich krzaczków 5l chyba starczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Przeczytałam wątek i już wiem że to niedobór fosforu. Jutro kupię Fostar i je opryskam - ale ktoś pisał, że na etykiecie nie ma podanego stężenia do oprysku malin.
Możecie mi podpowiedzieć ile gram Fostaru na 5l wody? Bo na 20 malutkich krzaczków 5l chyba starczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam, Aneta:)
Osobiście opryskuję maliny Fostarem w stężeniu 0.7-1% takim samym jak dla pomidorów.Oprysk należy wykonać najlepiej przed wieczorem ,gdy temperatura spadnie do około 20 stopni C i rośliny nie będą już narażone na intensywne działanie promieni słonecznych.Zwracamy uwagę, aby dokładnie opryskać całą roślinę a szczególnie dolną stronę blaszki liściowej,bo właśnie tą drogą najlepiej następuje wchłanianie nawozu.To ma być oprysk,nie kąpiel- 5 litrów to za dużo.
Tu link, do kalkulatora i tabeli do obliczania ilości preparatu potrzebnej do przygotowania roztworu; http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/15.php
Pozdrawiam klakier.
Tu link, do kalkulatora i tabeli do obliczania ilości preparatu potrzebnej do przygotowania roztworu; http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/15.php
Pozdrawiam klakier.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
klakier7 - dzięki.
Link też się przyda.
Mówisz, że 5 to a dużo.... ja chciałam porządnie nakarmić wygłodniałe malinki
Ok - nie będę ich kąpać tylko dokładnie spryskam:)
Jeszcze raz dzięki
Link też się przyda.
Mówisz, że 5 to a dużo.... ja chciałam porządnie nakarmić wygłodniałe malinki
Ok - nie będę ich kąpać tylko dokładnie spryskam:)
Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam, Aneta:)
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
pelikano11 - dzięki za podpowiedz. Będę szukał tego środka. Na ten sezon to chyba już nie zastosuję. Bał bym się zbierać owoce w tym samym dniu co opryski. Na przyszły sezon, znaczy od września pewnie zastosuję.Po zbiorach wytnę stare pędy. O tegoroczne zadbam. Co dziwne ten przędziorek ruszył na pędy z owocami a nie na młode pędy wybijające od podłoża.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
Czy to naturalne, że młode maliny (sadzone jesienią 2015r.) jakoś niechętnie rosną?
Wiosną fajnie wybiły, szły równo ze starszymi siostrami i nagle buba. Wyrosły sobie na 20cm i odpoczywają.
Norma?
Wiosną fajnie wybiły, szły równo ze starszymi siostrami i nagle buba. Wyrosły sobie na 20cm i odpoczywają.
Norma?
Piotrek
Można teraz pod maline polana wysypać nawóz azofoska?
- Katiusza
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2016, o 21:21
Kochani co to za szkodnik i czym można go zwalczyć Do pieniaka jest trochę niepodobny. Niestety lepiej nie dało mi tego skurkowańca uchwycić. To ten zarazek przyatakował moje biedne malinki widać chwastami też nie gardzi, ale tą paskudę muszę wyeliminować
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Mnie wygląda na robotę pienika ślinianki. Jak zwalczać - ja miałem u siebie na (pod) malinami i zgniatałem to paskudztwo w palcach, więcej nie powróciło. Jak ktoś się brzydzi, to niech założy rękawiczki.