Susza w ogrodzie
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Susza
U mnie tym roku zdziwiłem się, że pietruszka wzeszła. Jakoś w tym roku korzeniowe sobie radzą. Pekińska też ładnie rośnie jak na pierwszy raz w gruncie Dzisiaj był u Ciebie deszcz ? Widziałem na radarze Mnie ominął Dzisiaj podlałem trochę trawnik. Może to pomoże bo wysechł
Dzisiaj w zasadzie deszczu nie było. Troszkę pokropiło około 6 nad ranem ale tyle co nic, a potem do wieczora gorąco i dość silny wysuszający wiatr. Przed południem pogrzmiało za Wisłą więc do mnie nie doszło. Zaczyna się robić sucho. Pada mi winogron i kolejna porcja malin. Mam wrażenie, ze to przez zimne noce. Rośliny chyba mają problem z pobieraniem skladnikow z gleby.
Jest problem z pobieraniem podstawowych składników mineralnych przez rośliny/ lub też trwa to dłużej. Ja zrezygnowałem w tym sezonie z nawozów długo rozkładających się / idzie oprysk dolistny/ oczywiście dotyczy to roślin niejadalnych. Jest szybkie parowanie wody i nawet jeżeli spadnie deszcz to najcześciej duży potok od razu z silnym wiatrem, połamie , zniszczy , utopi i zaraz idzie słońce i pali.
Zimnie noce, dzisiaj postraszyło nawet gradem połamało mi lilie i róże.
Zimnie noce, dzisiaj postraszyło nawet gradem połamało mi lilie i róże.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mamy pytanie odnośnie podlewania, drzewek i krzewów owocowych. Jak często i mniej więcej jaką ilością je podlewacie? Ja staram się podlewać często ale niedawno słyszałem, że to nie jest dobre, bo rośliny mają przez to płytki system korzeniowy.
Mamy pytanie odnośnie podlewania, drzewek i krzewów owocowych. Jak często i mniej więcej jaką ilością je podlewacie? Ja staram się podlewać często ale niedawno słyszałem, że to nie jest dobre, bo rośliny mają przez to płytki system korzeniowy.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Tylko właśnie tu pojawia się problem. Mieszkam w centralnej Polsce i sytuacja z wodą nie jest tu najlepsza. Niektórzy twierdzą nawet, że od 2 lat jest susza. Nie wiem teraz kiedy podlewać. Na ogół podlewałem co 3 dni 10l wody każde drzewko. Może za często?
- zfieszak
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2015, o 08:20
W naszej cześci kuj.-pom. jest po prostu tragedia... Postawiliśmy na warzywniku deszczomierz i czasami ciężko uwierzyć w podsumowanie miesiąca... przez cały kwiecień dla przykładu spadło 12 litrów wody.. a powinno koło 50...
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas w nocy trochę popadało - akurat tyle, żeby grzyby mogły dobrze się rozwijać w cieple, na wilgotnych liściach.
Susza straszliwa. Róże kupione w donicach czekają w cieniu, aż wreszcie przyjdzie zmiana pogody, żebym mogła je posadzić.
Susza straszliwa. Róże kupione w donicach czekają w cieniu, aż wreszcie przyjdzie zmiana pogody, żebym mogła je posadzić.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Od trzech tygodni utrzymuje się ten sam scenariusz - przez sześć dni tygodnia żar i spiekota leją się z nieba, wszystko więdnie od upałów i schnie z niedoboru wody, potem siódmego dnia przychodzi burza z silnym wiatrem tudzież gradem i tłucze wszystko co zdołało przetrwać suszę. I potem znowu żar i spiekota...
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.