Chirurgia drzew - PORADY
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chirurgia drzew - PORADY
W przypadku pierwszym należy podjąć chirurgię. Zdejmij całą martwą korę i przetrzyj powierzchnię rany denaturatem. Obrzeża rany zabezpiecz funabenem (pokryj nim tkankę przyranną oraz ok. 3 cm drewna). Wnętrze rany, tj. suche drewno zaimpregnuj preparatem olejowym.
Przypadek drugi przedstawia zabitkę, czyli wygojone pęknięcie mrozowe. Drzewo poradziło sobie z problemem - nie należy nic robić.
Przypadek drugi przedstawia zabitkę, czyli wygojone pęknięcie mrozowe. Drzewo poradziło sobie z problemem - nie należy nic robić.
Bardzo dziękuję za konsultację w sprawie moich drzew. Czy nie uważasz że powinno się również usunąć spróchniałej (tj martwej) części pnia - przypadek 1, i dopiero to co zostanie impregonować preparatem olejowym? ... trochę strachu że się zwali.
I przy okazji drugie pytanie ogólne: czy drzewom nie szkodzi podlewanie automatyczne które opryskuje pnie wielokrotnie i ciągle w tym samym miejscu - wg mojej opinie to jest dość nie fizjologiczne bo deszcz który nawet jak dotrze do pnia to spływa wzdłóż oraz nie jest pod ciśnieniem ......
Pozdrawiam MJ
I przy okazji drugie pytanie ogólne: czy drzewom nie szkodzi podlewanie automatyczne które opryskuje pnie wielokrotnie i ciągle w tym samym miejscu - wg mojej opinie to jest dość nie fizjologiczne bo deszcz który nawet jak dotrze do pnia to spływa wzdłóż oraz nie jest pod ciśnieniem ......
Pozdrawiam MJ
- ERNRUD
Nie należy usuwać twardego drewna. Tylko sypiący się mursz. Obligatoryjne narażenie pni na spryskiwanie wodą może być groźne tylko w przypadku gdy woda spada na ranę bądź ubytek.
Witam,
mam problem z drzewem śliwkowy. Po ostatniej burzy drzewo rozłamało się na pół. Proszę pomóżcie
co mogę w tym przypadku zrobić. Czy można jakoś drzewo uratować czy jedynym rozwiązaniem jest
odcięcie ułamanej części? Dodam jeszcze że burza była kilka dni temu, a liście w odłamanej części
są nadal zielone więc jeszcze żyje
Będę wdzięczny za rady,
pozdrawiam
mam problem z drzewem śliwkowy. Po ostatniej burzy drzewo rozłamało się na pół. Proszę pomóżcie
co mogę w tym przypadku zrobić. Czy można jakoś drzewo uratować czy jedynym rozwiązaniem jest
odcięcie ułamanej części? Dodam jeszcze że burza była kilka dni temu, a liście w odłamanej części
są nadal zielone więc jeszcze żyje
Będę wdzięczny za rady,
pozdrawiam
- ERNRUD
Tylko do usunięcia. I sąsiednie czopy z hubami też.
Zakupiłam działkę z pieknym starodrzewem niestety dąb ma ogromną ranę po ułamaniu jednego z najniższych konarów rana jest ogromna, obawiam się sama zająć się leczeniem. Próbuję znaleźć osobę ktora potrafiłby się zająć tą raną, niestety nie udalo mi się znaleźć w okolicy żadnej specjalistycznej firmy. Może ktoś z forumowiczów moze mi kogoś polecić w okolicach Piły woj. Wielkopolskie.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Staram się wkleić zdjęcie mojego drzewa.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Staram się wkleić zdjęcie mojego drzewa.
- ERNRUD
Pokaż tą ranę. Może być tak, że i tak nie będzie można z nią nic zrobić. Choć podejrzewam, że będzie trzeba wygładzić krawędzie i zrobić odpływy.
- ERNRUD
Bardzo stara rana. Drzewo już nad nią zapanowało. Obrosło dużą ilością kalusa i zapewne oddzieliło wewnątrz martwe drewno barierami fenolowymi. Tak więc nie ma potrzeby stosować ostrej ingerencji. Jedynym problemem jest gromadzenie się wody u nasady wypróchnienia. Trzeba wybrać tam miękkie próchno, zastosować drenaż żwirowy i uformować ranę tak aby spływała do niego woda.
Bardzo dziękuję za odpowiedz
Dobrze, że się poradziłam i nie ingerowałam w ranę.
Dobrze, że się poradziłam i nie ingerowałam w ranę.
Dzisiaj zauważyłam, ze dąb sam wypuszcza sok nie bedac uszkodzonym, sok splywa po pniu bezposrednio na ranę.
Czy drzewa regulują swoja gospodarke wodną pozbywajac sie nadmiaru wody przez pień ?
Czy to jakiś sposob samoleczenia ?
Z pewnością dąb nie ma uszkodzenia w miejscu wpływu.
Czy drzewa regulują swoja gospodarke wodną pozbywajac sie nadmiaru wody przez pień ?
Czy to jakiś sposob samoleczenia ?
Z pewnością dąb nie ma uszkodzenia w miejscu wpływu.
- ERNRUD
Wpływu czy wypływu? Jeśli z jakiegoś miejsca wycieka sok to musi być tam uszkodzenie. Nigdy nie ma wycieku z nienaruszonych tkanek (wyjątek to szybko gojące się rany u drzew pestkowych). Najlepiej jakbyś pokazała zdjęcie z tym wyciekiem, bo to nie jest naturalna reakcja fizjologiczna na pozbycie się nadmiaru wody. Od tego są aparaty szparkowe na liściach.nie ma uszkodzenia w miejscu wpływu
Wyplywu oczywiście
Nie mam zdjęcia ponieważ miejsce wycieku jest wysoko.
Dzisiaj juz sok nie wycieka.
Nie mam zdjęcia ponieważ miejsce wycieku jest wysoko.
Dzisiaj juz sok nie wycieka.
- ERNRUD
Wyciek soku z pozornie zdrowego miejsca może być spowodowany żerowaniem chrząszczy. Jeśli to był faktycznie wyciek soku a nie wilgoć po deszczu to nawet po wyschnięciu będzie miał czarną barwę.