Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Frithia, jeśli mnie wzrok nie myli. To ta, co kwitła Ci na biało? Ale masz do nich rękę, niesamowite jak Ci rosną te stapeliaki! Ja swoje za wcześnie puściłam na balkon i nieco, jak przyszło to ochłodzenie, nieco zmarniały i kilka wypadło, ale na szczęście nie wszystkie. Pięknie Ci rosną, brawo!!! Nie jest ważne, czy w dół czy w górę, zdrowe i ładne, to się liczy
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu się akurat nie zgodzę, bo kierunek ma jednak znaczeniepiasek pustyni pisze:Nie jest ważne, czy w dół czy w górę, zdrowe i ładne, to się liczy
Tym bardziej, że wolałabym jednak kwiatki nad ziemią, a nie pod
Ta kępka to rzeczywiście Fritchia. I rzeczywiście ta biała Różową udało mi sie utrzymać 4 lata. Zobaczymy ile pożyje ta, jest już u mnie kolejny rok - chyba czwarty właśnie, ale musiałabym to sprawdzić dokładnie. W każdym razie nie wystawiam jej pod chmurkę, bo to się kończy tragicznie. One są prawie jak litopsy - strasznie wrażliwe na wilgoć.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz mają najlepszy okres by się dobrze ukorzenić przed zimą i zarosnąć te pojemniki . Wygląda to obiecująco , tylko ze stapeliakami chyba będzie trzeba uciekać wcześniej mają ze 3 miesiące wakacji na zewnątrzOgólnie po wiosennych odmładzaniach, sortowaniu i porządkach wygląda to mniej więcej tak:
- onectica
Tak, wychodzą najpóźniej, a wracają najwcześniej. Wrzesień już na ogół spędzają w domu, potem idą do strychowego pokoju, z tymi, co zimują na ciepło. Przez ostatnie 3 zimy praktycznie zero strat miałam.
A pirantusy nadal zarastają doniczki i ani jednej gwiazdki, jak w tym śnie sprzed paru lat...
A pirantusy nadal zarastają doniczki i ani jednej gwiazdki, jak w tym śnie sprzed paru lat...
- ejacek
To dobrze , że je konsekwentnie szybko chowasz. Ja mam tą słabość że wszystko chcę jak najdłużej przetrzymać na zewnątrz i wystarczy jedna zimna noc i z niektórymi po ptokach
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Fajnie to wszystko wygląda
- onectica
Dzięki
Dzisiaj wreszcie jakiś wolny dzień, a tymczasem u nas małe bollywood - czasem słońce czasem deszcz
Nie wszystko się otworzyło tak, jak mi się marzyło, ale narzekać w sumie nie ma na co. Żadne tam ekstrasy, ale cieszą
Dubeltówka wystrzeliła Matucana madisoniorum pierwszy raz kwitnie dwoma kwiatkami naraz.
potem Escobaria minima
Jeden chamaczek i Huernia niewiemjaka, ale bordowa
A to 2 z przyciętych jaskiś czas temu adenium - jedno wychodzi na 0 (dwa ucięte, dwa wyrośnięte), ale drugie wyraźnie się zagęszcza.
Postanowiłam umieścić wszystkie w inspekcie, zobaczymy, jak tam sobie poradzą.
Zapowiadał się jeszcze jakiś gymniak, ale trzeba by się przejść zobaczyć, jak się rozwinęła sytuacja.
Dzisiaj wreszcie jakiś wolny dzień, a tymczasem u nas małe bollywood - czasem słońce czasem deszcz
Nie wszystko się otworzyło tak, jak mi się marzyło, ale narzekać w sumie nie ma na co. Żadne tam ekstrasy, ale cieszą
Dubeltówka wystrzeliła Matucana madisoniorum pierwszy raz kwitnie dwoma kwiatkami naraz.
potem Escobaria minima
Jeden chamaczek i Huernia niewiemjaka, ale bordowa
A to 2 z przyciętych jaskiś czas temu adenium - jedno wychodzi na 0 (dwa ucięte, dwa wyrośnięte), ale drugie wyraźnie się zagęszcza.
Postanowiłam umieścić wszystkie w inspekcie, zobaczymy, jak tam sobie poradzą.
Zapowiadał się jeszcze jakiś gymniak, ale trzeba by się przejść zobaczyć, jak się rozwinęła sytuacja.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Fajny rzut oka na roślinki, i co tu mówić, że "coś tam", że nie esktrasy czy coś... każdy kaktus jak kwitnie, jest piękny.
A co się dziwisz, że rośnie pod ziemią...? Ostatnio widziałam na zdjęciach jednej hojomaniaczki hoję, która zapączkowała w pojemniku z podłożem. I zakwitła! Tylko trzeba było wyciąć otwór w pojemniczku i tak śmiesznie to wyglądało, że przez to okienko rozwinęła pąki i kwitła. W razie czego można i o takim rozwiązaniu pomyśleć, jak tak znowu któreś będzie Ci rosło albo do góry nogami, albo do Australii
A sen a piarantusami pamiętam!
A co się dziwisz, że rośnie pod ziemią...? Ostatnio widziałam na zdjęciach jednej hojomaniaczki hoję, która zapączkowała w pojemniku z podłożem. I zakwitła! Tylko trzeba było wyciąć otwór w pojemniczku i tak śmiesznie to wyglądało, że przez to okienko rozwinęła pąki i kwitła. W razie czego można i o takim rozwiązaniu pomyśleć, jak tak znowu któreś będzie Ci rosło albo do góry nogami, albo do Australii
A sen a piarantusami pamiętam!
- ejacek
Takie pospolite chwasty (z pierwszego lepszego marketu) to to też nie są , nie bądź taka skromna . Może nie szał ilościowy , ale nie w ilości siła. Podstawa , że masz dobrą miejscówkę , choć ograniczoną gabarytami , ale w takiej to efekty same przyjdą w postaci pięknych roślinNie wszystko się otworzyło tak, jak mi się marzyło, ale narzekać w sumie nie ma na co. Żadne tam ekstrasy, ale cieszą
- onectica
Dzięki, Jacek
Staram się właśnie mierzyc siły na zamiary, ale przyznam po cichu, że chodzi mi po głowie taki pomysł z foliaczkiem, takim małym.. malutkim.. takim chociaż 2metry... A że kiedys inspekt wydawał się nieosiągalny, a jest, to kto wie, co ten pomysł mi w głowie wychodzi
Zanim przyszła burza, na szczęście taka zwyczajna, z grzmotami tylko i ulewnym deszczem, bez szalonych wichrów, zrobiłam szybką fotkę Gymnocaycium occultum
I 8-letnia sansevieria, prawie kwitnie po raz pierwszy
Staram się właśnie mierzyc siły na zamiary, ale przyznam po cichu, że chodzi mi po głowie taki pomysł z foliaczkiem, takim małym.. malutkim.. takim chociaż 2metry... A że kiedys inspekt wydawał się nieosiągalny, a jest, to kto wie, co ten pomysł mi w głowie wychodzi
Proroczy był, jak widać, tego się obawiałampiasek pustyni pisze:A sen a piarantusami pamiętam!
Zanim przyszła burza, na szczęście taka zwyczajna, z grzmotami tylko i ulewnym deszczem, bez szalonych wichrów, zrobiłam szybką fotkę Gymnocaycium occultum
I 8-letnia sansevieria, prawie kwitnie po raz pierwszy
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Occultum ślicznie wywinął płatki Akurat i u mnie zakwitł, i nie ma tak ładnej czerwonej gardzieli. Twój ładniejszy zdecydowanie. Kwiatek, bo roślinka oczywiście moja bardziej mi się podoba
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Gymno piękny ma kwiatuszek
Jak już będą kwiatki na sansevieri to koniecznie pokaż
Jak już będą kwiatki na sansevieri to koniecznie pokaż
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Od razu rzuciło mi się zdjęcie z Matucana madisoniorum. Bardzo ciekawy kaktus. Przypominający nieco kształtem gymnocalycium i do tego te piękne kwiaty. Super