Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
No a te męskie to zbierać otwarte czy zamknięte? I jak pozbyć się meszek ze środka? Bo ostatnio tak płukałam że kwiat cały mokry..
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Otwarte lub lekko uchylone, kwiatów się nie płucze, zostawiasz na trochę już zerwane aż robaczki uciekną (ewentualnie możesz otrzepać kwiaty aby zachęcić robactwo do ucieczki).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Ginka
Moich by już ręce świerzbiły przy tej na pierwszym zdjęciu.
wiem o co chodzi i jutro pewnie zostanie zabrana do domu bo ma już około 20cm. Fajnie, że wszystkie kolory się pojawiają więc jest nadzieja, że będzie kolorowo w słoikach.Ginka pisze:Moich by już ręce świerzbiły przy tej na pierwszym zdjęciu.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Taka mała cukinia usmażona jeszcze z kwiatem jest najlepsza
Moje ogórko- dynio cukinie rosną
Wczoraj dostały do towarzystwa arbuza.
Moje ogórko- dynio cukinie rosną
Wczoraj dostały do towarzystwa arbuza.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
Moze ktos wie co sie dzieje z moimi cukiniami? juz ktoras z kolei robi sie żółta przy koncu a pozniej zaczyna gnic...kiedys juz wystawialam zdjecia tylko mniejszej sztuki... czy to mozliwe ze tak sie dzieje dlatego ze cukinie w tym miejscu dotykaja ziemi i maja za mokro? liscie tez mam w biale plamy ale mysle ze to taka odmiana a nie choroba (mieszanka z w. legut... ) prosze o pomoc co zrobic by tak mi sie nie dzialo z cukiniami... aha no i rosna jakos nierownomiernie...w jednym miejscu sa grubsze w innym ciensze...
To, że mają nierówną grubość to normalne. Jeśli chodzi o żółknięcie to jest to spowodowane nadmierną wilgocią i jeśli ostatnio u Ciebie były duże opady to warto pod wykształcone owoce coś podłożyć (np. kawałek styropianu), ale z tego co widzę twoje cukinie są już do zebrania. Polecam sprawdzony sposób zrywania pierwszych cukinii wcześnie co powoduje większe plonowanie danego krzaka. Ja już zjadłem takie (też wysiane z mixu od firmy W. L......)
- Ginka
Lub zamiast podkładać styropian pod każdy owoc, zabezpieczyć ziemię naokoło krzaka czarną włókniną, nie trzeba by było latać przy każdym nowym owocu, wyczytałam że to przez styczność owocu z glebą (a wiadomo różne rzeczy w niej siedzą), chociaż kiedyś tu na forum ktoś chyba wspominał że to też niedobór czegoś .
Nie wiem jak inni robią, ale ja jednak zbieram cukinie dość małe bo wtedy są najlepsze. Podpowiedziałem styropian bo tak robi się z dynią którą jednak zbiera się gdy całkowicie dojrzeje. Moje cukinie zawsze rosną sobie na gołej glebie i czasem gdy pogoda nie dopisze to zdarzały się podgnite, ale po zerwaniu wystarczy odciąć tę część i reszta jest do wykorzystania.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Jak dla mnie to przy dużej wilgotności takie podpsucia idą od pozostałości po kwiecie żeńskim, dlatego przy dużej wilgotności postaram się je usunąć po zapyleniu żeby nie dać rozwinąć się infekcji, jak jest sucho nie ma takiej potrzeby.baskino2016 pisze:Moze ktos wie co sie dzieje z moimi cukiniami? juz ktoras z kolei robi sie żółta przy koncu a pozniej zaczyna gnic...kiedys juz wystawialam zdjecia tylko mniejszej sztuki... czy to mozliwe ze tak sie dzieje dlatego ze cukinie w tym miejscu dotykaja ziemi i maja za mokro? liscie tez mam w biale plamy ale mysle ze to taka odmiana a nie choroba (mieszanka z w. legut... ) prosze o pomoc co zrobic by tak mi sie nie dzialo z cukiniami... aha no i rosna jakos nierownomiernie...w jednym miejscu sa grubsze
Co do przewężenia to takie się u mnie pojawiały przy niedoborach wody.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja siałam cukinie pod koniec kwietnia, za jakiś tydzień też będę delektować się smażonką.
Ale co niektórzy chwalili się i propagowali dużo wcześniejszy wysiew, ( lutowo- marcowy), pokażcie efekty, jestem bardzo ciekawa co Wam urosło.
Ale co niektórzy chwalili się i propagowali dużo wcześniejszy wysiew, ( lutowo- marcowy), pokażcie efekty, jestem bardzo ciekawa co Wam urosło.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa