amma pisze:
backstabld
to są objawy zasuszonej szarej pleśni , ale oskub te szypułki z uschniętych części , wietrz foliak, zwiększ częstotliwość podlewania ( nie przesadź z ilością wody). Można wspomóc się opryskując mydłem potasowym ze skrzypem, czy Timoreksem.
pozdrawiam
Czy to na pewno szara pleśń? Miałem takie coś jak u
backstabld w tamtym roku, w tym również. Tylko na szypułkach. Część kwiatów odpadała, większość zostawała z takimi szypułkami do końca. Owoce jednak z takich krzaków wyglądały jak przy suchej zgniliźnie wierzchołkowej. O tak
https://www.google.pl/search?q=sucha+zg ... qcuJEQM%3A
Początkowo mając czas pryskałem OW później nie mając czasu straciłem szanse na kolejne owoce, ponieważ kwiaty odpadały.
Objawów szarej pleśni na krzakach oprócz kwiatów (jeżeli to była szara pleśń) nie miałem. Może to jednak oznaka jakiegoś niedoboru?
Do dziś ciężko mi było znaleźć informacje o takich zmianach na szypułkach. Wszelkie materiały w internecie charakteryzując szarą pleśń opisują kwiaty (słupek, kielich, płatki), owoce, liście i łodygi. Ja na krzakach takich objawów nie miałem, przynajmniej tak mi się wydaje oglądając zdjęcia zarażonych szarą pleśnią krzaków.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej