Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ponury Ogrodnik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lis 2013, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Post »

Witam was ogrodnicy.

Mam taki dylemat nt. moich pomidorów
Obrazek
Obrazek

1.Liście od dołu zaczynają żółknąć-wg mojego rozeznania może to być: zimna woda(podlewam z głębinówki),nieregularne podlewanie,zimne noce-to moje typy,rozważam też za wysoki odczyn i w związku z tym niedobór czegoś,niestety mam do dyspozycji tylko płyn helliga,cięzko mi określić czy to 6,5 czy >7
Dlatego pytam bardziej doświadczonych osób o ich zdanie,dziś prewencyjnie zrobiłem oprysk ze skrzypu.
unlimited1991
100p
100p
Od: 29 paź 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam po przerwie :wit

Pomidory w szklarni uprawiane 4 rok, ale takich 'kwiatków' z nimi jeszcze nie miałem. Brak widocznych odbarwień, czy różnicy w kolorze pojedynczych liści wzdłuż ich przekroju. Na zdjęciach są 2 krzaki z 38, pierwszy w ciągu dwóch dni, pierw miał czubek opadnięty, dziś już cały oklapł. Podobną rzecz zaobserwowałem na roślinie w sąsiedztwie po drugiej stronie wylewki na chodnik. Nawożone jakieś 1,5 tygodnia temu ostatni raz. pH testerem elektronicznym zmierzone na 5.5 i w drugiej roślince 6. Podlane odrobiną popiołu drzewnego 4 tygodnie temu (na początku roku, ani przed wkopaniem roślin nie dawałem nic wapnia, kredy, dlatego).

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

Czy któryś z preparatów zwalcza alternariozę pomidora ? Nie mogę tego odszukać.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

amma pisze:
backstabld
to są objawy zasuszonej szarej pleśni , ale oskub te szypułki z uschniętych części , wietrz foliak, zwiększ częstotliwość podlewania ( nie przesadź z ilością wody). Można wspomóc się opryskując mydłem potasowym ze skrzypem, czy Timoreksem.
pozdrawiam
Czy to na pewno szara pleśń? Miałem takie coś jak u backstabld w tamtym roku, w tym również. Tylko na szypułkach. Część kwiatów odpadała, większość zostawała z takimi szypułkami do końca. Owoce jednak z takich krzaków wyglądały jak przy suchej zgniliźnie wierzchołkowej. O tak https://www.google.pl/search?q=sucha+zg ... qcuJEQM%3A
Początkowo mając czas pryskałem OW później nie mając czasu straciłem szanse na kolejne owoce, ponieważ kwiaty odpadały.
Objawów szarej pleśni na krzakach oprócz kwiatów (jeżeli to była szara pleśń) nie miałem. Może to jednak oznaka jakiegoś niedoboru?
Do dziś ciężko mi było znaleźć informacje o takich zmianach na szypułkach. Wszelkie materiały w internecie charakteryzując szarą pleśń opisują kwiaty (słupek, kielich, płatki), owoce, liście i łodygi. Ja na krzakach takich objawów nie miałem, przynajmniej tak mi się wydaje oglądając zdjęcia zarażonych szarą pleśnią krzaków.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
backstabld
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2016, o 12:25

Post »

docentandrzej Masz rację, że nie wygląda to na typową szarą pleśń, też się wahałam. Ale teoria o zasuszonej (zahamowanej) SzP już mi nawet pasuje do okoliczności. Znalazłam informacje, że szara pleśń najlepiej rozwija się w chłodne noce przy wysokiej wilgotności (np. mgły), a takie warunki miałam u siebie przez niemal tydzień w I połowie czerwca. Te zmiany zaobserwowałam ok. 1-2 dni po ustaniu chłodów, być może SzP zaczęła się rozwijać, ale późniejsze niesprzyjające warunki i oprysk HT ją zahamowały, co dało taki objaw wizualny. Głowy nie daję, ale na razie zmiany nie postępują (tfu tfu!). I faktycznie, tak jak piszesz, niektóre większe zawiązki z tymi zmianami na szypułkach rosną normalnie. W innym temacie, o tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=504 , Agula1985m też wstawiła zdjęcia czegoś podobnego. O ile pierwsze to raczej typowa szara, to już drugie bardziej przypomina te moje brązowe plamy.
To są oczywiście tylko domysły, zobaczymy co będzie dalej z tymi roślinami. I bardzo dziękuję, że poddałeś trop z SZW, będę uważnie obserwowała owoce na tych krzakach, jeśli coś się pojawi, to uzupełnię wapń i oczywiście dam tutaj znać.
docentandrzej
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Tak więc trzymam za słowo. Ja swoje krzaki też zacznę obserwować dokładniej. Oprysk OW wczoraj wykonany. Jutro zrobię cytrynian wapnia i będę pryskał pomidory pierwszy raz tym specyfikiem. Zobaczymy czy SZW wystąpi w tym roku, bo na szarą pleśń to te opryski chyba nie pomagają, prawda?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

U mnie SZW już się pojawiła, co ciekawe, nie na odmianach z długimi owocami typu Orange Banana, Aurija, Specled Roman, tylko na odmianie Zołotyje Kupola, mam ją po raz pierwszy.
W ubiegłym roku był skuteczny Cytrynian Wapnia, zostało mi go sporo, ale nie wiem, czy taki roztwór można jeszcze użyć, czy raczej zasilić nim kompost, a zrobić świeży?
Obrazek

Pozdrawiam
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Co to za oprysk IF na bazie jodyny ?
unlimited1991
100p
100p

Post »

Treść usunięta.PW/KaRo adm.

"Nowy preparat oznaczony skrótem IF jest na razie w fazie koncepcji i wymagać będzie przetestowania w sezonie na pomidorach gruntowych i ogórkach. Oparty jest na specyficznym kompleksie jaki tworzy skrobia ziemniaczana / krochmal / z jodem. Jod to jeden z najsilniejszych środków bakterio- i grzybobójczych.Surowcami do sporządzenia tego preparatu będą : skrobia ziemniaczana, jodyna i ocet. Preparat praktycznie nieszkodliwy dla ludzi a wręcz przeciwnie."
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

A ja postaram się wypróbować srebro koloidalne próbował ktoś ?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na rosyjskim filmiku widziałam , że w tunelu wisiała butelka z jodyną .Poszukam tego preparatu z jodyną ,prosta
receptura ,pewnie warto spróbować .Dzięki . ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Unlimited, a nawożenie i opryski?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

unlimited1991 pisze:... Na zdjęciach są 2 krzaki z 38, pierwszy w ciągu dwóch dni, pierw miał czubek opadnięty, dziś już cały oklapł. Podobną rzecz zaobserwowałem na roślinie w sąsiedztwie po drugiej stronie wylewki na chodnik. ...
Dziś widziałam braki dwóch pomidorów koło siebie w tunelu u siostry - też zwiędły i padły, przy czym u niej to była sprawka turkucia. U Ciebie nie grasuje?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Annia3795
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2016, o 23:12

Brązowe plamki na górnych liściach pomidora

Post »

Witam wszystkich forumowiczów, od jakiegoś czasu śledzę wasze poczynania z pomidorkami i jestem naprawdę pod wrażeniem wiedzy jaką posiadacie ;:138 Ja również załapałam pomidorowego bakcyla i do tej pory szło mi nawet dobrze, niestety ostatnio mam problem z moimi pomidorkami a mianowicie:Moje pomidorki dostają jakieś dziwne plamy na górnych końcowych listkach. Nie wiem czy to jakieś braki czy nadmiary albo co gorsza choroba? Ziemia w namiocie nieznanej jakości taka piaskowa ale dosyć ciężka co widać po wysychaniu. Na wiosnę nawożona obornikiem gołębim i przekopana, od tamtej pory pomidorki wsadzone w maju 2 razy podlane gnojówką z pokrzyw i 2 razy spryskane florovitem uniwersalnym, raz spryskane siarczanem magnezu oraz 3 dni temu Acrobatem. Bardzo proszę o jakąś rade która pomoże mi to rozwikłać.
Obrazek

Bardzo proszę Moderatora o przeniesienie mojego wątku pod Pomidory choroby i szkodniki, dziękuje i z góry przepraszam nie wiem co źle zrobiłam że wątek jest poza tym tematem.
unlimited1991
100p
100p

Post »

@ostatnia szansa
Krety sobie żyją spokojnie, od szklarni w odległości 10 metrów znajduje się miejsce posadzenia 3 koron cesarskich- których podobno nie lubią. Nie widziałem ich, spróbuję wyłapać wszystko z ziemi i popatrzeć czy któryś nie wygląda jak on. W tym roku po raz pierwszy włókniną ściółkuję, ciężko będzie zobaczyć ew. kratery i wybrzuszenia gruntu nad ich ew. korytarzami....
@aria
Oprysków żadnych nie robiłem na żadne pomidory jeszcze. Nawożenie wieloskładnikowy NPK 2 tygodnie temu. Jutro mogę skład dokładny podać. Wcześniej przez sadzeniem bydlęcym granulowanym przekopane (dość wcześnie sadziłem, przed ogrodnikami i zimną Zośką). Temperatury w szklarni mimo otwartych wszystkich okien i drzwi blisko 40*C ostatnimi dniami w odległości 1 metra od drzwi, nocą koło 10*C za oknem jest. Miejscowość pod Żukowem, woj. pomorskie. Może zmiany temperatur ? Te krzaki są idealnie na samym środku szklarni. Dziwne, że tylko 2 krzaki wtedy tak reagują....

https://youtu.be/868k-bpWbjg nagranie amatorskie, proszę bez uwag dot. rąk, albo nie patrzeć, czego można oczekiwać w trakcie przekopywania i mycia rąk wodą z węża.... z krzakiem oczywiście nagraniem. Może lepsze, niż zdjęcia...

Link do filmu jest nieaktywny- mod.jokaer.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”