Truskawki - jaką odmianę polecacie?
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - jaką odmianę polecacie?
No skąd mam wziąć zdjęcie krzaków jak kupiłam je koło bloku w pasażu BabciaBenia podpowiedziała, że to może być dukat To może być prawda.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokazali dziś w Teleexpressie truskawkę kaszubską - na wygląd cud miód malina!! Tylko że to nie odmiana. A szkoda..
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Shire Wyszło ze nie czytam ze zrozumieniem
Może być Dukat ....owoce smaczne miękkie , a jeszcze jakby liście odwijały się do góry w łódeczkę to na pewno.
Może być Dukat ....owoce smaczne miękkie , a jeszcze jakby liście odwijały się do góry w łódeczkę to na pewno.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Jakie odmiany byście polecili na nalewki, wina? Przy okazji zapytam o zapylacz do mojej odmiany kupionej niegdyś jako pnącą, chyba odmiana Humii. Foto poniżej. Kwiaty pojawiły się w maju
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2015, o 09:58
Na wino nadaje się tylko aromatyczna odmiana typu senga sengana, darselect lub inną o ładnym i trwałym aromacie. Ja osobiście nie polecam wina z truskawek, chyba że jako dodatek. Wisnie, porzeczki a nawet z agrestu jest smaczne, w moim odczuciu wyjdzie bardzo słodkie ale do odważnych świat należy, wiec zrób i zdaj relacje. Mi najlepsze wyszło ze swoich winogron + wisnie. Rozmawiałem z takim Panem co robił z pomidorów i twierdził że dobre tylko bez barwy.
Wino z pomidorów hmm brzmi ciekawie. A w ubiegłym roku robiłem z truskawek, odmiana nieznana i kobietom w wersji 17% słodkie smakuje, określając je jako "bardzo truskawkowe". A jedli chodzi o odmianę na nalewki to czytałem właśnie o tej darselect że powinna być idealna.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Polecam odmianę Pandora ,bardzo słodka .
-
Z odmian póznych polecam Florence, a średniowczesne to Sonata, Elsanta.
Wczesna Darselekt rewelacyjna ,duża i słodka.
Pozdrawiam Teresa
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego wynika , że muszę dokupić Darselect i Florence .Z najwcześniejszych mogę polecić truskawkę
Ariadnę ,chociaż plon niezbyt duży .
Ariadnę ,chociaż plon niezbyt duży .
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
juda pisze:Shire Wyszło ze nie czytam ze zrozumieniem
Mam dukata i nie zauważyłam aby liście się zwijały w łódeczkę. Niektóre z liści przebarwiają się na czerwono. Owoce są duże i smaczne. Zakupiłam późną jesienią. Krzaczki były marne i nie wszystkie przeżyły.
Pozdrawiam
Grażyna
-
Liście innych odmian też się odwijają ale Dukat ma mniejsze liście i bardziej odwinięte i bardziej widoczne łódeczki.
Pozdrawiam Teresa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2015, o 09:58
Juda mam pytanko odnośnie odmiany Sonata jak z chorobami odglebowymi werticilioza? ?? Sam chciałem kupić tą odmianę ale boję się dużych wypadów.
A odnośnie zwijania lisci u niektórych odmian odpowiedzialność za to ponosi maczniak i wszystko zależy od stopnia podatności a dukat jest akurat średnio podatny stąd taka jego uroda
A odnośnie zwijania lisci u niektórych odmian odpowiedzialność za to ponosi maczniak i wszystko zależy od stopnia podatności a dukat jest akurat średnio podatny stąd taka jego uroda