Meble ogrodowe drewniane,metalowe,plastikowe
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2016, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meble ogrodowe drewniane czy metalowe
Jeżeli mam wybierać,to na mnie osobiście zdecydowanie lepsze wrażenie wywierają meble drewniane,które przy odpowiedniej impregnacji będą służyć nam przez lata. Nawet kupno gotowego zestawu mebli ogrodowych nie jest szczególnie drogie.
O każde drewno należy w jakiś sposób dbać, a szczególnie o te wystawione na działanie czynników zewnętrznych.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam meble drewniane dębowe, konserwowane tradycyjną metodą - olejem lnianym. Nie będę się wypowiadał że drewniane są tanie ani że ładniejsze niż metalowe bo widziałem setki pięknych angielskich ogrodów gdzie drewniane pasowałyby jak garbaty do ściany. Meble dobieramy do "ducha" ogrodu albo do stanu kieszeni.
Olej lniany jest dobrą metodą konserwacji - szczególnie dla stołu, który jest meblem spożywczym (nie gotowym do spożycia ;) Ja mam jednak oprócz mebli trochę użytkowego drewna w ogrodzie i stąd używam praktycznie kupnego, gotowego impregnatu. Tak czy siak jakiś środek jest przydatny.
- asprokol
Zapewniam że nie tylko stół ale i fotele z ekomebel konserwuje się najstarszą metodą czyli olejem lnianym. Tanie gatunki drewna sosna świerk wymagają impregnatów.
Uważam że należą do najładniejszych w Polsce wyrobów z drewna do ogrodu ale nie widzę ich w ogrodzie styl angielski. Dlatego nie namawiam do żadnej opcji bo wybór zależy od ogrodu i wizji projektanta.
Uważam że należą do najładniejszych w Polsce wyrobów z drewna do ogrodu ale nie widzę ich w ogrodzie styl angielski. Dlatego nie namawiam do żadnej opcji bo wybór zależy od ogrodu i wizji projektanta.
Można konserwować olejem, można konserwować impregnatem. Impregnat działa jednak o wiele dłużej niż olej.
Jakoś też jestem bardziej przekonana do drewnianych... Wadą jest tylko to, że trzeba o nie dbać, impregnować, co jakiś czas odświeżać i malować. Polecicie jakiś dobry impregnat do drewna? W miarę przystępny cenowo najlepiej.donald333 pisze:Zdecydowanie drewniane, pomimo tego, że trzeba je konserwować raz na jakiś czas, ale metalowe dużo gorzej pasowały by do ogrodowy.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Ja postawiłam jednak na metalowe i jestem bardzo zadowolona.
Co prawda nie żeliwo ,a odlew aluminium więc nie będą rdzewieć .
Wzór jak u mebli żeliwnych ,ale waga nieduża
Co prawda nie żeliwo ,a odlew aluminium więc nie będą rdzewieć .
Wzór jak u mebli żeliwnych ,ale waga nieduża
W moim przypadku stosowanie Vidaronu wychodzi mi na dobre.marie214 pisze: Jakoś też jestem bardziej przekonana do drewnianych... Wadą jest tylko to, że trzeba o nie dbać, impregnować, co jakiś czas odświeżać i malować. Polecicie jakiś dobry impregnat do drewna? W miarę przystępny cenowo najlepiej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2016, o 16:44
Dla mnie technorattan najlepszy jest, trzymają się już 2 rok, nie zabezpieczałam ich czymś specjalnym ani nic. Najgorsze są metalowe meble, bo szybko sie nagrzewają.
- asprokol
Na pewno techno ratan jest doskonałym wyborem dla tych co uwielbiają wyroby made in china i zdobią swoje ogródki plastykowymi mebelkami. Bardzo do tego pasują plastykowe doniczki grabki i łopatki. Wyłożone włóknina grządki i posypane białym lastrikiem stwarzają niepowtarzalny klimat.
- Greta
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
W swoim ogrodzie mam meble tylko drewniane , niczym ich nie konserwuję , zostawiam je "naturalnemu procesowi starzenia się drewna" ,drewno nabiera swoistej patyny ochronnej .Uważam , że meble drewniane raz konserwowane olejem lnianym , czy szelakiem nie odświeżane co roku brzydko się starzeją , powłoka pęka , pojawiają się glony itp. Moich mebli nie chowam na zimę .
To ich stan na wiosnę po umyciu wodą z szarym mydłem .
Polecam do ogrodów naturalistycznych , czy nowoczesnych - meble drewniane .
To ich stan na wiosnę po umyciu wodą z szarym mydłem .
Polecam do ogrodów naturalistycznych , czy nowoczesnych - meble drewniane .