Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
Wymiana oleju jest banalna. Masz 3 opcje:
-jeśli silnik ma korek spustowy stawiasz kosiarkę na jakimś podwyższeniu, może być nawet na 2 krzesłach odkręcasz korek na trochę ciepłym silniku, jak wypłynie to zakręcasz i wlewasz nowy
-jeśli nie ma korka to o ile nie ma dużo benzyny w baku przechylasz w stronę wlewu i wylewasz przez wlew i potem analogicznie
-najłatwiej jest przy pomocy zestawu do wymiany oleju w kosiarce. Taką dużą strzykawką z węzykiem wyciągasz stary olej i przez lejek wlewasz nowy.
Jak nie masz wprawy przy ostrzeniu noża to bym tylko to radził robić w serwisie resztę łatwo można w domu zrobić. Mgr inż masz to raczej wiesz jak google używać Tam wszystko o serwisie znajdziesz
-jeśli silnik ma korek spustowy stawiasz kosiarkę na jakimś podwyższeniu, może być nawet na 2 krzesłach odkręcasz korek na trochę ciepłym silniku, jak wypłynie to zakręcasz i wlewasz nowy
-jeśli nie ma korka to o ile nie ma dużo benzyny w baku przechylasz w stronę wlewu i wylewasz przez wlew i potem analogicznie
-najłatwiej jest przy pomocy zestawu do wymiany oleju w kosiarce. Taką dużą strzykawką z węzykiem wyciągasz stary olej i przez lejek wlewasz nowy.
Jak nie masz wprawy przy ostrzeniu noża to bym tylko to radził robić w serwisie resztę łatwo można w domu zrobić. Mgr inż masz to raczej wiesz jak google używać Tam wszystko o serwisie znajdziesz
Jakbyś przeczytał ten wątek choćby kilka stron wstecz to być wiedział co myśleć o husar, nac i B&S poniżej 6 serii. A co do strzykawki to pamiętaj, że oleju jest 0,6 litra, więc małą strzykawką się zarobisz i już lepiej przez korek wylać. Spalanie to ok. od 1 do 1,5 litra na godzinę w zależności od obciążenia.
B&S 625 650 i 675 też jest ok Husara mam i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Została wybrana przez innego członka rodziny ze względu tylko na silnik (B&S 675) i w zasadzie to jedyna dobra część. A popularność to nie miara jakości Po tych wszystkich poradach co się tu przewinęły moją budżetową opcją byłby Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale musiałbym pomacać Drugim wyborem byłby Active 5300 SB Harry a 3 pewnie samoróbka z dobrych materiałów na pompowanych kołach i napędem oraz nożem na paskach
Ja miałem dokładnie takie same odczucia ale najpierw też pomacałem, sprawdziłem a przede wszystkim wybrałem sklep z serwisem w okolicy.jaro710j pisze:Po tych wszystkich poradach co się tu przewinęły moją budżetową opcją byłby Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale musiałbym pomacać
Jak na razie nie żałuję, a więcej - od kiedy przekonałem się do koszenia z mulczowaniem to jeszcze bardziej jestem zadowolony. Tylko ja wybrałam tą wersję z silnikiem Emaka - nie wiem czemu ale nawet w serwisie tą polecali.
Koledzy powyżej dobrze gadają - GV53 to dosyć dobry wybór - i chyba faktycznie na EMAKu lepszy. Masa ludzi tutaj ma i poleca ten model, ewentualnie Victus VS48 z silnikiem Loncina.
Ale pamiętaj - najważniejsze, żebyś miał serwis w pobliżu.
Ale pamiętaj - najważniejsze, żebyś miał serwis w pobliżu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 gru 2015, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Osobiście posiadam tą kosiarkę pisałem o jej zaletach i wadach
jak dla mnie na prostej mogła by szybciej jeździ szkoda ze niema regulacji szybkości jazdy w sklepie można kupić za 1450 zł
napęd jest dość silny tzn kosiarka dobrze ciągnie
wg mnie mogła by lepiej zbierać trawę zwłaszcza gdy jedzie się przy chodniku
dobrze sobie radzi z wysoką i gęstą trawą
mi osobiście już pękł dekielek na tylnym kole chyba od tego ze jeździłem zbyt blisko murka ogrodzeniowego
jak dla mnie na prostej mogła by szybciej jeździ szkoda ze niema regulacji szybkości jazdy w sklepie można kupić za 1450 zł
napęd jest dość silny tzn kosiarka dobrze ciągnie
wg mnie mogła by lepiej zbierać trawę zwłaszcza gdy jedzie się przy chodniku
dobrze sobie radzi z wysoką i gęstą trawą
mi osobiście już pękł dekielek na tylnym kole chyba od tego ze jeździłem zbyt blisko murka ogrodzeniowego
Zdecydowanie lepsze są kosiarki WORLD,silniki mogą być jednakowe,czy to B&S czy Chiński Emak ale jeśli chodzi o obudowy to Oleomac wypada mizerniej niż WORLD,jeśli ktoś porównywał obie kosiarki to będzie widział o czy pisze a ceny są podobne,jeśli Oleomac pokosi np,7 lat to WORLD 10lat ze względu na grubość stali i jej malowanie,tak to się mniej więcej wygląda
WORLD wygląda porządnie, ale nie chcę się wypowiadać, bo nie macałem Podoba mi się, że pasek jest dobrze zaizolowany i obudowa paska jest niemal płaska.
Zwiększyłem budżet na kosiarkę do 800 zł. Czy w tej cenie znajdę już coś względnie sensownego? Trawnik w miarę równy około ~400 m2.
Masz model GRB 530S i GRL 530S,obie kosiarki sa w tym przedziale cenowym,jedna jest na B&S druga na Loncinie i tym się tylko różnią,szerokość 53cm,nawet piasta noże jest stalowa,te kosiarki są bardzo dobrej jakości i tu Oleomac jest w tyle
Wiem, że już po ptokach bo kupiłeś ale dla czytających to forum chcę zgodzić się z Michalbyk. World to faktycznie dobre maszyny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2016, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za ta kwotę,czyli powiedzmy 80-900zł,można śmiało rozglądać się za prostą kosiarką spalinową,która moim zdaniem wypadnie tutaj zdecydowanie lepiej w porównaniu np do kosiarki elektrycznej. Teraz dodatkowo w sklepach internetowych możesz znaleźć fajne rabaty na sprzęt do ogrodu.
@ZielonyGraal a co byś polecił w tej cenie? W oko wpadł mi NAC ALL40450E-P z silnikiem B&S 450E. Niezbyt przez Was chwalony silnik ale chyba lepszy niż jakiś chińczyk no-name bez części.