Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Wymiana oleju jest banalna. Masz 3 opcje:
-jeśli silnik ma korek spustowy stawiasz kosiarkę na jakimś podwyższeniu, może być nawet na 2 krzesłach ;:333 odkręcasz korek na trochę ciepłym silniku, jak wypłynie to zakręcasz i wlewasz nowy
-jeśli nie ma korka to o ile nie ma dużo benzyny w baku przechylasz w stronę wlewu i wylewasz przez wlew i potem analogicznie
-najłatwiej jest przy pomocy zestawu do wymiany oleju w kosiarce. Taką dużą strzykawką z węzykiem wyciągasz stary olej i przez lejek wlewasz nowy.
Jak nie masz wprawy przy ostrzeniu noża to bym tylko to radził robić w serwisie resztę łatwo można w domu zrobić. Mgr inż masz to raczej wiesz jak google używać :D Tam wszystko o serwisie znajdziesz :wink:
jaro710j
200p
200p

Post »

Jakbyś przeczytał ten wątek choćby kilka stron wstecz to być wiedział co myśleć o husar, nac i B&S poniżej 6 serii. A co do strzykawki to pamiętaj, że oleju jest 0,6 litra, więc małą strzykawką się zarobisz i już lepiej przez korek wylać. Spalanie to ok. od 1 do 1,5 litra na godzinę w zależności od obciążenia.
jaro710j
200p
200p

Post »

B&S 625 650 i 675 też jest ok :wink: Husara mam i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Została wybrana przez innego członka rodziny ze względu tylko na silnik (B&S 675) i w zasadzie to jedyna dobra część. A popularność to nie miara jakości :) Po tych wszystkich poradach co się tu przewinęły moją budżetową opcją byłby Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale musiałbym pomacać :D Drugim wyborem byłby Active 5300 SB Harry a 3 pewnie samoróbka z dobrych materiałów na pompowanych kołach i napędem oraz nożem na paskach :roll:
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jaro710j pisze:Po tych wszystkich poradach co się tu przewinęły moją budżetową opcją byłby Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale musiałbym pomacać
Ja miałem dokładnie takie same odczucia ale najpierw też pomacałem, sprawdziłem a przede wszystkim wybrałem sklep z serwisem w okolicy.

Jak na razie nie żałuję, a więcej - od kiedy przekonałem się do koszenia z mulczowaniem to jeszcze bardziej jestem zadowolony. Tylko ja wybrałam tą wersję z silnikiem Emaka - nie wiem czemu ale nawet w serwisie tą polecali.
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2015, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koledzy powyżej dobrze gadają - GV53 to dosyć dobry wybór - i chyba faktycznie na EMAKu lepszy. Masa ludzi tutaj ma i poleca ten model, ewentualnie Victus VS48 z silnikiem Loncina.
Ale pamiętaj - najważniejsze, żebyś miał serwis w pobliżu.
mati8201
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 gru 2015, o 11:49

Post »

Osobiście posiadam tą kosiarkę pisałem o jej zaletach i wadach
jak dla mnie na prostej mogła by szybciej jeździ szkoda ze niema regulacji szybkości jazdy w sklepie można kupić za 1450 zł
napęd jest dość silny tzn kosiarka dobrze ciągnie
wg mnie mogła by lepiej zbierać trawę zwłaszcza gdy jedzie się przy chodniku
dobrze sobie radzi z wysoką i gęstą trawą
mi osobiście już pękł dekielek na tylnym kole chyba od tego ze jeździłem zbyt blisko murka ogrodzeniowego
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Zdecydowanie lepsze są kosiarki WORLD,silniki mogą być jednakowe,czy to B&S czy Chiński Emak ale jeśli chodzi o obudowy to Oleomac wypada mizerniej niż WORLD,jeśli ktoś porównywał obie kosiarki to będzie widział o czy pisze a ceny są podobne,jeśli Oleomac pokosi np,7 lat to WORLD 10lat ze względu na grubość stali i jej malowanie,tak to się mniej więcej wygląda
jaro710j
200p
200p

Post »

WORLD wygląda porządnie, ale nie chcę się wypowiadać, bo nie macałem :D Podoba mi się, że pasek jest dobrze zaizolowany i obudowa paska jest niemal płaska.
Daro_ufo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2014, o 15:10

Post »

Zwiększyłem budżet na kosiarkę do 800 zł. Czy w tej cenie znajdę już coś względnie sensownego? Trawnik w miarę równy około ~400 m2.
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Masz model GRB 530S i GRL 530S,obie kosiarki sa w tym przedziale cenowym,jedna jest na B&S druga na Loncinie i tym się tylko różnią,szerokość 53cm,nawet piasta noże jest stalowa,te kosiarki są bardzo dobrej jakości i tu Oleomac jest w tyle
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Wiem, że już po ptokach bo kupiłeś ale dla czytających to forum chcę zgodzić się z Michalbyk. World to faktycznie dobre maszyny :)
ZielonyGraal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2016, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za ta kwotę,czyli powiedzmy 80-900zł,można śmiało rozglądać się za prostą kosiarką spalinową,która moim zdaniem wypadnie tutaj zdecydowanie lepiej w porównaniu np do kosiarki elektrycznej. Teraz dodatkowo w sklepach internetowych możesz znaleźć fajne rabaty na sprzęt do ogrodu.
Daro_ufo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2014, o 15:10

Post »

@ZielonyGraal a co byś polecił w tej cenie? W oko wpadł mi NAC ALL40450E-P z silnikiem B&S 450E. Niezbyt przez Was chwalony silnik ale chyba lepszy niż jakiś chińczyk no-name bez części.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”