Wszystko o pomidorach cz. 12
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Ludwik coś w tym jest bo te kwiaty które są osłonięte przez liście sa zdrowe. Masz jakiś pomysł jak i czym zacienić plexę? Pozdrawiam
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Agula1985m Masz za dużą różnice temperatur między dniem a nocą. Musisz zmniejszyć te różnice, czyli maksymalnie wietrzyć szklarnie i ją zacienić np zwapnować.
wodny111 Ja Megagrona też prowadze na jeden pęd. No w sumie nie do końca bo zostawiam boczne pędy do 3liścia i wtedy je skracam. Dzięki czemu krzak się ładnie zagęszcza. Obecnie ma dwa grona, jedno ładnie kwitnie i zawiązują się pierwsze pomidorki. Nie wiem na ile będe go prowadził, to zobacze jak pierwsze się zawiąże w większej ilości i ocenie ile udźwignie. Mam go we wiadrze, a sam krzak wygląda tak:
Reszte fotek już w swoim wątku zamieściłem.
wodny111 Ja Megagrona też prowadze na jeden pęd. No w sumie nie do końca bo zostawiam boczne pędy do 3liścia i wtedy je skracam. Dzięki czemu krzak się ładnie zagęszcza. Obecnie ma dwa grona, jedno ładnie kwitnie i zawiązują się pierwsze pomidorki. Nie wiem na ile będe go prowadził, to zobacze jak pierwsze się zawiąże w większej ilości i ocenie ile udźwignie. Mam go we wiadrze, a sam krzak wygląda tak:
Reszte fotek już w swoim wątku zamieściłem.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam tak samo w poprzednich sezonach - wtedy panowało przekonanie ,że to objawy szarej pleśni . W tym sezonie może odpadły mi ze 3 kwiatki na 50szt pomidorów - jedyną rzeczą ,którą w tym roku zmieniłam to to ,że od przeszło miesiąca nie zamykam w ogóle foliówki na noc więc może to jednak jest Szara pleśń wskutek nadmiernej wilgotności powietrza w tunelu .Agula1985m pisze: Na jednym krzaku drugie grono prawie całe opadło. Ogólnie liście i łodygi bez zmian.
A Ty zamykasz tunel na noc??
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Zostawiam okienko i lekko rozsunięte drzwi żeby była cyrkulacja. Bez tego to rano wszystko mokre, krople na lisciach. Szara nie sądzę bo reszta zdrowiutka. Ale o tak chcę pryskać zapobiegawczo jak pogoda się poprawi bo się boję że te deszcze w końcu coś przywloką
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wasze już pomidorki mają a moje dopiero się za siebie wzięły i teraz zaczną szaleć, Betalux i Maskotka już kwitną, reszta zaczyna się przymierzać do pąków, oby sporo się zapyliło z nowych odmian, najwyżej złapię za szczoteczkę i będę "bzyczeć" , największy w tym momencie jest Czarny książę (wszystkie krzaczki mają duże zdrowe liście i oby tak zostało na długo, bo mszyca i parne dni pewnie coś przyniosą).
Rozprawiłam się dzisiaj z wilkami, Betalux i Maskotka idą na żywioł.
Rozprawiłam się dzisiaj z wilkami, Betalux i Maskotka idą na żywioł.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Agula1985m jakby była szara pleśń, to po kilku dniach w słoiczku w podwyższonej wilgotności powinna się ujawnić.
Aria, BobejGS serdecznie dzięki za odpowiedzi. Niestety, pośpieszyłem się usuwając wszystkie wilki. Uznałem, że krzak ma zbyt mało ziela i trzecie grono uszczypałem. Jest jeszcze dość wcześnie i może narośnie trochę zielska, to będę myślał, co zrobić z czwartym gronem.
W wiadrze, to mam na balkonie Winogronka, ale on ma grona zupełnie inne. Nie są krzaczaste, rozgałęzione, tylko podłużne. Prowadzę go na 2 pędy, ładny, silny krzak, ma w tej chwili 11 gron, na każdym po ok. 13-14 owoców lub kwiatów. Pierwszy owoc już zjadłem, teraz dojrzewa kilka następnych na dwóch dolnych gronach.
Trzeba to wszystko przećwiczyć, to w przyszłym sezonie będę ciut mądrzejszy.
W wiadrze, to mam na balkonie Winogronka, ale on ma grona zupełnie inne. Nie są krzaczaste, rozgałęzione, tylko podłużne. Prowadzę go na 2 pędy, ładny, silny krzak, ma w tej chwili 11 gron, na każdym po ok. 13-14 owoców lub kwiatów. Pierwszy owoc już zjadłem, teraz dojrzewa kilka następnych na dwóch dolnych gronach.
Trzeba to wszystko przećwiczyć, to w przyszłym sezonie będę ciut mądrzejszy.
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje megagronki jakieś inne, bardziej generatywne.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
U mnie też w porównaniu z Megagronem Błażeja, mój krzaczek wygląda jak jakiś wypłosz. Ale ma już sporo owocków zawiązanych i wciąż otwierają się nowe kwiatki w gronie, więc nie narzekam.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
A czy zapylacie megagrona, czy zostawiacie to naturze?
- mymysteryy
Ja nic nie robię. Daje radę bez mojej pomocy.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Megagrona nie zapylam -zresztą innych odmian też nie .kurakao pisze:A czy zapylacie megagrona, czy zostawiacie to naturze?
Pokaż zdjęcia swego megagrona bo u mnie od wielu lat megagroniasty zawsze ma mega kwiatostan choć zwykle nie wszystkie kwiatki "przekształcają" się w owoce .mymysteryy pisze:U mnie też w porównaniu z Megagronem Błażeja, mój krzaczek wygląda jak jakiś wypłosz.
- mymysteryy
Kwiatostan to ma mega . Ja o reszcie krzaczka napisałam, że wypłosz.