Galeria.Dalie Stanisława cz.5
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 kwie 2014, o 07:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5
Mrówki! to jest właśnie mój aktualny problem. Ledwie moje dalie wyszły z ziemi nieopodal mrówki porobiły sobie korytarze (widać również na powierzchni) i urządzają wędrówki.
Ktoś może mi powiedzieć, czy one w jakikolwiek sposób zagrażają daliom i ewentualnie jak skutecznie z nimi walczyć?
Ktoś może mi powiedzieć, czy one w jakikolwiek sposób zagrażają daliom i ewentualnie jak skutecznie z nimi walczyć?
Pozdrawiam - Mila
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Oczywiście ,że zagrażają i nie tylko daliom .Jedynie służą pąkom piwonii
Milo musisz kupić preparat na mrówki i posypać nim miejsce w którym sie znajdują i kontrolować .
Milo musisz kupić preparat na mrówki i posypać nim miejsce w którym sie znajdują i kontrolować .
Pozdrawiam Alicja
Z reguły tam gdzie są mszyce pojawiają się mrówki, bo mrówki żywią się wydzieliną produkowaną przez mszyce. Z kolei mrówki rozprawiają się z biedronkami, które zagrażają mszycom. Tak to sobie zwierzątka (w tym przypadku owady) ze sobą kooperują... Myślę, że jak najszybciej trzeba pozbyć się mszyc, a mrówki przeniosą się gdzie indziej szukać pożywienia.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Basiu pokaż te mozaikowe liście gdzieś przy okazji. Nie zauważyłam u siebie ( chyba) ale dobrze wiedzieć, że coś takiego może się zdarzyć. U mnie mrówek też sporo ale akurat nie w częsci daliowej. Mam taki różowy cukier na mrówki dość skuteczny.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 10p - Początkujący
Bardzo Wam, drogie forumowiczki, dziękuję za szybką reakcję i podpowiedzi.
Widzę, że zawsze tu można liczyć na życzliwość ludzi chcących podzielić się własnymi doświadczeniami
alicjad31 - z jakiego powodu mrówki służą pąkom piwonii?
BarbaraR - mszyc na daliach nie znalazłam, a nic innego w ich pobliżu nie rośnie.
Znalazłam taki artykuł, myślę że ciekawy ----> http://ogrodniktomek.pl/2011/08/mrowki- ... o-szkodza/
Opisano różne metody, ja zacznę od cynamonu
Widzę, że zawsze tu można liczyć na życzliwość ludzi chcących podzielić się własnymi doświadczeniami
alicjad31 - z jakiego powodu mrówki służą pąkom piwonii?
BarbaraR - mszyc na daliach nie znalazłam, a nic innego w ich pobliżu nie rośnie.
Znalazłam taki artykuł, myślę że ciekawy ----> http://ogrodniktomek.pl/2011/08/mrowki- ... o-szkodza/
Opisano różne metody, ja zacznę od cynamonu
Pozdrawiam - Mila
Kasiu,
tu jest informacja o wirusowej mozaice dalii ze zdjęciami tejże:
http://www.dahlias.net/dahwebpg/Disease/Virus1.htm
a tu zdjęcia jak wygląda choroba zwana głownią liściową dalii
http://jule.pflanzenbestimmung.de/entyloma-dahliae/
i tu strona min. o chorobach dalii
http://naszeogrody.eu/?page_id=32
Przy okazji sfotografuję moje mozaikowe liście - jeszcze nie są tak mocno zaatakowane...
Szybkim i tanim sposobem, aby pozbyć się mrówek, jest rozsypanie w miejscach, gdzie jest ich dużo proszku do pieczenia...
tu jest informacja o wirusowej mozaice dalii ze zdjęciami tejże:
http://www.dahlias.net/dahwebpg/Disease/Virus1.htm
a tu zdjęcia jak wygląda choroba zwana głownią liściową dalii
http://jule.pflanzenbestimmung.de/entyloma-dahliae/
i tu strona min. o chorobach dalii
http://naszeogrody.eu/?page_id=32
Przy okazji sfotografuję moje mozaikowe liście - jeszcze nie są tak mocno zaatakowane...
Szybkim i tanim sposobem, aby pozbyć się mrówek, jest rozsypanie w miejscach, gdzie jest ich dużo proszku do pieczenia...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 10p - Początkujący
BarbaraR dziękuję proszek rozsypany, cynamon, jak na razie, ocalony.
alicjad31 dziękuję za wyczerpujące informacje, niestety przez pw nie mogę odpowiadać
alicjad31 dziękuję za wyczerpujące informacje, niestety przez pw nie mogę odpowiadać
Pozdrawiam - Mila
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Dzięki Basiu. Dopóki człowiek nie zajmie się uprawą czegoś w większej ilości to nie wie nawet jakie paskudztwa mogą męczyć dane roślinki. Na razie patrząc pobieżnie przy podlewaniu nie zauważyłam takich objawów i mam nadzieję nie mieć z nimi do czynienia ale czarna mszyca gdzieniegdzie jednak jest. Widocznie w tym roku mamy do czynienia z plagą.
U mnie jedna z dalii zaczęła kwitnąć ale to moja wieloletnia pojedyńcza rabatowa niezawodna. A na pozostałych coraz więcej pąków.
U mnie jedna z dalii zaczęła kwitnąć ale to moja wieloletnia pojedyńcza rabatowa niezawodna. A na pozostałych coraz więcej pąków.
Pozdrawiam Katarzyna
U mnie kilka dalii już kwitnie, ale żadna od Stanisława, więc zaśmiecać wątku nie będę. W tym roku nie dostałam dalii więc chwalić się będę tymi, które przezimowały z zeszłego roku - niestety straty bardzo duże. Nawet te co posadziłam, to już wiem, ze kilka nie wyjdzie, bo w zeszły weekend grzebałam w maruderach. Wielka szkoda, bo miałam kilka cudnych od Stanisława także spoza katalogu i trudno będzie je teraz odzyskać.
U mnie wszystkie Dalie mają pączki już nie mogę się doczekać jak zobaczę wreszcie jak kwitną, ponieważ w zeszłym roku doczekałam się tylko 5 odmian.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Kasiu ja też nie mam i chyba nie uda mi sie odzyskać tych ,które straciłam na przestrzeni kilkunastu lat . Gdyby nie straty to miałabym niezłą kolekcje liczącą kilkaset odmian
Duże straty w tym roku maja chyba wszyscy ja też .
Teraz zimy mamy jakie mamy i tak ostatnio zastanawiam się nad ilością chęci padania dalii
Na pewno nigdy z nich nie zrezygnuję .
Duże straty w tym roku maja chyba wszyscy ja też .
Teraz zimy mamy jakie mamy i tak ostatnio zastanawiam się nad ilością chęci padania dalii
Na pewno nigdy z nich nie zrezygnuję .
Pozdrawiam Alicja
Sfotografowałam moje chore dalie - dochodzę do wniosku, że wiele choruje na liściową głownię dalii - choroba pojawia się na dolnych liściach i przesuwa się powoli w górę łodygi. W początkowej fazie są to tylko jasnożółte plamki na liściach, z czasem żółkną coraz bardziej, potem brązowieją i liście zasychają. Do tej pory usuwałam chore liście, muszę jednak jeszcze spróbować środków przeciwgrzybiczych.
Wygląda to tak:
Nieliczne z moich dalii mają chyba mozaikę dalii (choroba wirusowa) - wygląda to tak:
i bardzo mnie to martwi, bo wiem, że nie mogę uratować tych egzemplarzy... mszyc nie ma w najbliższej okolicy - przynajmniej na mojej działce - może u sąsiada, który hoduje warzywa i nie używa chemii... muszę zniszczyć te chore dalie , ale serce mnie boli
Wygląda to tak:
Nieliczne z moich dalii mają chyba mozaikę dalii (choroba wirusowa) - wygląda to tak:
i bardzo mnie to martwi, bo wiem, że nie mogę uratować tych egzemplarzy... mszyc nie ma w najbliższej okolicy - przynajmniej na mojej działce - może u sąsiada, który hoduje warzywa i nie używa chemii... muszę zniszczyć te chore dalie , ale serce mnie boli
Pozdrawiam
Barbara
Barbara