Truskawki - cz.4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki - cz.4

Post »

Dziękuję,Teresa ;:167 Dukat ma liście w łódeczkę, więc to on :) Ale ten Kent? Co za dziwadło, z liści podobny, ale powinien już dojrzewać, a tymczasem tylko twarde zielone jeżyki ? ;:223
Pozdrawiam Eugenia
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

Jak tegoroczne doświadczenia z odmianami? Kama przepyszna (kilka dni wcześniejsza od Polki, małe plony) Polka też bardzo smaczna(owoce nieduże, ale znacznie więcej owoców na krzaczkach niż ma Kama) i na razie nie ma problemu ze szkodnikami i chorobami. Sadzonki sadzone w ubiegłym roku. Pojawiają się pojedyncze liście porażone plamistością, ale nie ma "epidemii". Zagon w sumie 120 krzaczków niczym nie pryskany. Pozdrawiam
Pozdrawiam Irek
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Irek_2 jeżeli pojawiają się plamki to jednak musisz pryskać po zbiorze na grzybowe choroby.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresa, spójrz jeszcze raz fachowym okiem na moje NN, udające Kenta, powoli dojrzewają. Są duże, twarde, dosyć słodkie, na krótkich łodyżkach, pod liśćmi, może to Elsanta ? W porównaniu z innymi - chorowite.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
;:7
Pozdrawiam Eugenia
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Na Kenta nie wyglądają , ale skoro twarda kształt by pasował do Elsanty ale tyle tych odmian ze inaczej sie ocenia w realu jakbym spróbowała .Elsanta długo się nie wybarwia , końcówka długo zielona, jest twarda i aromatyczna ale kapryśna bo wymarza i łapią choroby systemu korzeniowego ale mimo to nabyłam sadzonki bo to atrakcyjna truskawka.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci Teresa ;:196 , może nieświadoma pomyłka, albo wrzucił do paczki co miał. Niedawno napisałam do sprzedawcy i foto wysłałam, ale nie raczy odpowiedzieć. Ech, zakupy na aal. Truskawki w smaku Ok, tylko chorowite trochę, będę musiała o nie bardziej zadbać niż o pozostałe.
Pozdrawiam Eugenia
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Heja przerzuciłem temat truskawek, ale może coś pominąłem. Piszecie, że truskawki się przycina po zbiorach. Tzn. tniecie liście. Czy wszystkie liście trzeba wyciąć, czy cześć zostawić ? Może ktoś zrobić i wrzucić foto z takiego wycięcia liści jak powinien krzak wyglądać ? Dzięki z góry. ;:136
:)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Są różne szkoły na ten temat .Jedna , że wycinanie liści po zbiorach ogranicza choroby i szkodniki .Druga ,że nie
wycinać liści gdy zdrowe , bo wycinanie osłabia roślinę .Ja w tym roku jeszcze nie wiem jak zrobię .Mam różne
truskawki w różnych okresach sadzone ,może te starsze przytnę .
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Ja chcę zostawić też flance i wsadzić je od razu w doniczki P9. Druga rzecz to mi przyszło do głowy, żeby wyciąć stare liście, tzn. te które pierwsze wyrosły. Zostawić na każdym krzaku parę młodych. Czy to będzie optymalne dla rośliny ? z jednej strony pozbędę się starych liści, które i tak niedługo by opadły a młode będą żywić roślinkę.:)

Miałby też jedno pytanie odnośnie samej uprawy. Nie wiem niestety jaką mam odmianę, ale krzaki mi wyrosły na 40-50 cm wysokości a owoce nie były jakoś specjalnie duże. 2 cm max, najwięcej 1-1,5 cm :( Czy to kwestia nawożenia czy wina może agro pod którymi jest cała uprawa?
:)
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

U mnie też od lat wycina się liście a tak własciwie to całe poletko jest skaszane kosą. Nie wydaje mi się by to osłabiało roślinę bo owoce mam co roku ładne i grube nawet teraz ( szkoda, że nie zrobilam zdjęć bo właśnie wywiozłam swoje nadwyżki do skupu) kiedy u wielu osób truskawka jest już drobna. I didam jeszcze, że w pełni ekologiczne w tym roku nawet ekolistu, o którym pisałam wcześniej nie dałam, po prostu nie wyrobiłam się z pracami w ogrodach.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

U mnie taka super zdrowa jest Honeoye .Smak owoców średni ,ale poza tym jest niezawodna i plon zawsze dobry .
Nie wszystkie odmiany da się uprawiać tak zupełnie bez ochrony .Ja w czasie kwitnienia pryskałam Polyversum , to
pożyteczny grzyb , który żywi się innymi grzybami .Jednak na Vibrancie miałam kilka truskawek porażonych .Liści
z plamistością nie mam prawie wcale ,kilka na Paladynie .Dlatego po zbiorach opryskam Topsinem .Liście zostawię
to mi się krzaki lepiej rozrosną , usunę tylko te w gorszej kondycji .Drobnienie truskawki pod koniec zbiorów to też
cecha odmiany ,właśnie nie wszystkie odmiany drobnieją .LadyK napisz jaką masz odmianę ,skoro jest taka super. ;:108
Jabu dlaczego pobierasz sadzonki z odmiany , która nie jest dobra ?
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Mam truskawki 3 sezon, przesadzone w inne miejsce w zeszłym roku wiosną ładnie rosły, po zbiorach ścięte na krótko, na bieżąco ścinane odrosty. W tym roku mam krzaczki truskawek dosłownie po kolana :shock: Owoców bardzo dużo, tylko jak sucho pokładają się trochę łodygi, po podlaniu wstają i jest ok, ale już mają plamki drobne plamistości. Niczym nie pryskam, po zbiorach w lipcu znów zetnę liście na kilka cm od ziemi. Mam kilka odmian ale mój faworyt to Elsanta, duże smaczne owoce, zdrowe liście.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Ja nie twierdzę, że moje truskawki takie idealne i nic im nigdy nie dolega, bo teraz na liściach są niestety plamy więc pewnie zrobię oprysk od grzyba ale poza tym albo pomimo tego owoce są fajne. Niestety nie pomogę z nazwą odmiany, rodzice dostali kiedyś flanc od sąsiadki i niestety pamiętają tylko tyle, że to jakaś odmiana deserowa.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”