Grubosz - Crassula cz.4
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.4
Zgadzam się z Norbertem.
Poza tym to porównanie byle małego drzewka do bonsai zawsze mnie intryguje. Ale to już czepianie się moje. ; )
W każdym razie radzę rozsadzić, one naprawdę ładnie prezentują się osobno. A przede wszystkim należy zmienić ziemię. I podejście do formowania. Też kiedyś tak często obcinałam swoje i wcale to ładnie nie wygląda. Lepiej pozwolić mu rosnąć i delikatnie skubać. Ewentualnie co parę lat pozbyć się kilku gałązek. No ja bym u Ciebie usunęła tę co rośnie prawie równolegle do parapetu. Jakoś tak mnie razi.
Ale ja ostatnio mam dni, że się czepiam więc na spokojnie moje porady przeczytaj i zrób jak chcesz. Mimo wszystko zgadzam się z Norbertem i jego rady polecam uskutecznić : )
Poza tym to porównanie byle małego drzewka do bonsai zawsze mnie intryguje. Ale to już czepianie się moje. ; )
W każdym razie radzę rozsadzić, one naprawdę ładnie prezentują się osobno. A przede wszystkim należy zmienić ziemię. I podejście do formowania. Też kiedyś tak często obcinałam swoje i wcale to ładnie nie wygląda. Lepiej pozwolić mu rosnąć i delikatnie skubać. Ewentualnie co parę lat pozbyć się kilku gałązek. No ja bym u Ciebie usunęła tę co rośnie prawie równolegle do parapetu. Jakoś tak mnie razi.
Ale ja ostatnio mam dni, że się czepiam więc na spokojnie moje porady przeczytaj i zrób jak chcesz. Mimo wszystko zgadzam się z Norbertem i jego rady polecam uskutecznić : )
Zachwyciła mnie ta kolekcjaraflezja pisze:Niestety za dnia znów nie zdążyłąm, postaram się jutro, gdy będzie słońce odpowiednio je pokazać.
Dziś widoczek z 30-go sierpnia i dla porównania dzisiejszy, niestety zdjęcie z lampą.
Jednak widać, ze kolor czerwony jest mocno zaznaczony.
Czyli słońce i chłód robią swoje.

Przeczytałam wątek i przygotowuję się do przesadzenia roślinek. Do podłoża do kaktusów dodam żwirek akwarystyczny, zastanawiam się jaki zamówić:
Dostępne frakcje podłoży kwarcowych: 0,3-0,5mm, 0,5-1mm, 1-2mm, 2-4mm, 3-5mm, 4-8mm
Te dwa pierwsze to właściwie drobniejszy i grubszy piasek, myślałam żeby wziąć pół na pół piach i żwir (0,5-1 i 2-4). Dobrze kombinuję?
Proszę mi jeszcze doradzić co będzie lepsze jako drenaż? Żwirek 4-8mm wystarczy? Czy lepiej kupić keramzyt? Od biedy mogę jeszcze iść nad rzekę i nazbierać drobniejszych kamyczków. Ile cm takiej warstwy muszę umieścić na dnie doniczki?
Dostępne frakcje podłoży kwarcowych: 0,3-0,5mm, 0,5-1mm, 1-2mm, 2-4mm, 3-5mm, 4-8mm
Te dwa pierwsze to właściwie drobniejszy i grubszy piasek, myślałam żeby wziąć pół na pół piach i żwir (0,5-1 i 2-4). Dobrze kombinuję?
Proszę mi jeszcze doradzić co będzie lepsze jako drenaż? Żwirek 4-8mm wystarczy? Czy lepiej kupić keramzyt? Od biedy mogę jeszcze iść nad rzekę i nazbierać drobniejszych kamyczków. Ile cm takiej warstwy muszę umieścić na dnie doniczki?
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj!
Ja swoje grubosze kształtuję od początku . Najpierw usuwam im listki z łodygi a potem zbędne gałązki. Staram się ich nie przycinać. Zbędne pędy ukorzeniam.
Ja swoje grubosze kształtuję od początku . Najpierw usuwam im listki z łodygi a potem zbędne gałązki. Staram się ich nie przycinać. Zbędne pędy ukorzeniam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2016, o 21:46
Witam wszystkich ?
Ja w tym roku młodzież postanowiłem posadzić w korytkach na balkonie i o dziwo bardzo im to służy.

Swoją przygodę z tą rośliną zacząłem kilka lat temu. Dostałem małą odnogę od koleżanki z pracy. Muszę przyznać że grubosze rosną jak chwasty. Mam ich już dziesiątki i dalej je rozmnażam. Nigdy nie stosowałem specjalnego podłoża. Zawsze kupuje wysokiej jakości ziemię ogólnego zastosowania. Dodatkowe otwory w doniczkach i drenaż na dnie w zupełności wystarczają. Za to sekretem który odkryłem kilka lat temu okazał się być nawóz który w chwili obecnej stosuje do wszystkich kwiatów w domu. Jest to nic innego jak obornik granulowany bezwonny. Grubosze super się po nim wybarwiają. Liście są grube, roślina rośnie szybko i zdrowo. Jak będę miał więcej czasu to wrzucę kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam
Ja w tym roku młodzież postanowiłem posadzić w korytkach na balkonie i o dziwo bardzo im to służy.

Swoją przygodę z tą rośliną zacząłem kilka lat temu. Dostałem małą odnogę od koleżanki z pracy. Muszę przyznać że grubosze rosną jak chwasty. Mam ich już dziesiątki i dalej je rozmnażam. Nigdy nie stosowałem specjalnego podłoża. Zawsze kupuje wysokiej jakości ziemię ogólnego zastosowania. Dodatkowe otwory w doniczkach i drenaż na dnie w zupełności wystarczają. Za to sekretem który odkryłem kilka lat temu okazał się być nawóz który w chwili obecnej stosuje do wszystkich kwiatów w domu. Jest to nic innego jak obornik granulowany bezwonny. Grubosze super się po nim wybarwiają. Liście są grube, roślina rośnie szybko i zdrowo. Jak będę miał więcej czasu to wrzucę kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
SiMoNa - na pierwszej fotce to jest sedum, może nawet Sedum stahlii.
Też to mam, tylko moje wybarwione już prawie na brązowo

Też to mam, tylko moje wybarwione już prawie na brązowo

Pozdrawiam i zapraszam
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Pierwsze wygląda zdecydowanie na sedum, nie jestem pewna jakie konkretnie.
Drugie to crassula, ale bardziej perforata niż perfoliata
Drugie to crassula, ale bardziej perforata niż perfoliata
- raflezja
To pierwsze na S. stahlii mi nie wygląda. Zbyt grube łodygi. To może być ogołocone z liści i wyciągnięte Sedum burrito.
Crassula perforata - tak. Nie widzę natomiast wariegacji. Ale może niedowidzę.
Crassula perforata - tak. Nie widzę natomiast wariegacji. Ale może niedowidzę.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
dziękuję za pomoc
ale Sedum i Crassula sa piękne
.Ten ostatni czeka na ukorzenienie. a sedum jak dotknę to sypią się kulki 

- raflezja
One (te liście - kulki) łatwo się ukorzeniaja same. I powstają nowe roslinki.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
ooooooraflezja pisze:One (te liście - kulki) łatwo się ukorzeniaja same. I powstają nowe roslinki.

- raflezja
Tak, zdecydowanie lubi sucho.
Sedum morganianum i S. Burrito jakiś czas temu, teraz urosły

Sedum morganianum i S. Burrito jakiś czas temu, teraz urosły

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
To sedum jest chyba bardziej podobne kształtem do rubrotinctum, niż burito, tylko nie pamiętam, jak się nazywała ta niewybarwiona odmiana. Miałam, ale niepodpisane. Jak zagląda tu Mateusz (mataan) to może co podpowie, bo to od niego było 

- raflezja
Ma zbyt grube łodyżki jak na S. rubrotinctum. Ja obstaję przy swoim.
Jednak Wszystko się wyjaśni, jak normalnie zacznie rosnąć.

Jednak Wszystko się wyjaśni, jak normalnie zacznie rosnąć.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis