Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
Kupowanie tego typu maszyn to jak jedzenie plastikowymi sztućcami. Da się i to długo. Tylko aby nie pękały trzeba się pilnować. Tak jest z kosiarkami. Słabej jakości wykonanie może się bardzo często sprawdzić dokładnie tak samo jak dobrej jakości wykonanie. Wszystko się będzie rozbijało o to jaka zostanie dobrana maszyna do terenu. Dlatego kupowanie stacjonarne jest tak ważne. Przez internet to się g... uzik dopasuje. Stacjonarnie jest drożej ale za to ma się często maszynę dobrze dobraną, odpaloną a użytkownik odchodzi poinstruowany o dalszej eksploatacji i użytkowaniu. Wtedy nawet słabszej jakości kosiarka sprawdza się i działa całkiem poprawnie. Jak człowiek kupuje przez internet, strzela z parametrami i wymaganiami bo niewiele wie o maszynach. Stara się kupić coś najtaniej jak się da, źle dobiera sprzęt i potem są częste wizyty w serwisie. Bo się okazało, że ten silnik choć nie najgorszy to jednak do mniejszej pracy się nadaje niż użytkownik by chciał i przez to często się psuje. Napęd to jednak inaczej się używa niż użytkownik zrozumiał w internecie i tryby się wyrabiają. Dek szybko korozja łapie i regulacja wysokości pada bo "jak to się w ogóle powinno traktować?" Itd, itp.
Masz mały budżet? Kup mądrze. Idź, rozejrzyj się, dotknij, porozmawiaj, poczytaj dobierz stacjonarnie i kup stacjonarnie. Dobrze dobrana maszyna, poinstruowany, z serwisem i często możliwością zniżek na przyszłość niemal na pewno wyjdziesz na tym lepiej niż byś kupił jakieś niezbadane coś w internecie.
No chyba, że kupujesz maszynę za 2-3 tyś to możesz się bawić w Internecie. W tej cenie maszyny często są z takimi parametrami, że mają tolerancję na niedociągnięcia
Masz mały budżet? Kup mądrze. Idź, rozejrzyj się, dotknij, porozmawiaj, poczytaj dobierz stacjonarnie i kup stacjonarnie. Dobrze dobrana maszyna, poinstruowany, z serwisem i często możliwością zniżek na przyszłość niemal na pewno wyjdziesz na tym lepiej niż byś kupił jakieś niezbadane coś w internecie.
No chyba, że kupujesz maszynę za 2-3 tyś to możesz się bawić w Internecie. W tej cenie maszyny często są z takimi parametrami, że mają tolerancję na niedociągnięcia
Czyszczenie najlepiej po każdym koszeniu, zwłaszcza jak trawa mokra. Podnosić tylko przednimi kołami do góry. Nie kosić ostrych zboczy, chyba że masz silnik z pompą oleju w co wątpię. Czyścić tam gdzie chodzi pasek napędu. Nóż utrzymywać idealnie wyważony no i to by było chyba na tyle
Re: Kosa
Szczerze mówiąc za 1000 zł z mocą minimum 2KM to ja też nie wiem Szukaj maszyn z silnikiem Kawasaki TJ043E lub TJ053E. Jeśli nie to sprawdź czy nie masz w okolicy dealera Oleo-Maca i Sprawdź czy pasowałaby Ci jakaś SPARTA. Oczywiście to są maszyny z cenami powyżej 1000 zł. Poszperaj też w Solo lub Active.
W idealnym świecie znalazłbyś odpowiednie fundusze i kupił Stihl FS130 lub FS230. Wtedy byłbyś szczęśliwym posiadaczem rewelacyjnego sprzętu, z serwisem nieopodal i częściami zagwarantowanymi do 3 pokolenia po Tobie.
W idealnym świecie znalazłbyś odpowiednie fundusze i kupił Stihl FS130 lub FS230. Wtedy byłbyś szczęśliwym posiadaczem rewelacyjnego sprzętu, z serwisem nieopodal i częściami zagwarantowanymi do 3 pokolenia po Tobie.
@ Matifcb Pasek jest pod tą czarną osłoną co idzie od mocowania noża do tyłu kosiarki. Trzeba zdjąć nóż, i odkręcić parę śrubek. Warto raz na jakiś czas sprawdzić Jednak wygląda na to, że osłona jest dobrze wykonana (nie to co u mnie w husarze ).
Zgadza się, Partner jest Husqvarnowski ale czy jest tam produkowany? Sądzę, że nie. Składają maszyny z części z taniej produkcji, ot co bym obstawiał. Husqvarny nie lubię ale muszę przyznać, że wiele modeli jest wprost fantastycznych.
Problem w tym,że nie mogę znaleźć kosy Partner,albo źle szukam albo nie produkują.
Nie dociekaj dlaczego! ciesz się, że masz szansę kupić coś dobrego ...że łaskawy los zawraca Cię z tej obranej drogi
Witam,
jestem również przed zakupem kosiarki.
Trawnik ok 500m2 z lekkim skosem.
Jest akurat w Leroy Merlin kosiarka w promocji z 1650zl na 1399zl. Parametry:
Kosiarka spalinowa z napędem DYM1560AQ STERWINS ; Powierzchnia trawnika: do 2000 m2
Moc znamionowa: 2,3 kW; Pojemność skokowa silnika 190 cm3 ; 4T dolnozaworowy ;Marka i seria silnika- Briggs&Stratton 650E ; 3lata gwarancji
lub
mniejsza z 1100zl na 989zl :
Kosiarka spalinowa z napędem DYM1826CQ STERWINS;Powierzchnia trawnika: do 1500 m2;Moc znamionowa: 3 kW ;
Pojemność skokowa silnika-159 cm3 ; Marka i seria silnika- Loncin ; 3lata gwarancji
(Jeszcze rozpatrujemy oleo mac , mamy serwis w mieście,ale są albo droższe lub bez napędu )
Nie mamy pojęcia o kosiarkach, gdyż zaczynam przygodę z działką i tylko z forum cokolwiek wiem.
Mam obawy też przed kupnem w markecie ( serwis , części), co po gwarancji?
Bardzo proszę fachowców, a widzę ich tu sporo, o spojrzenie i radę ,czy są warte zakupu?
jestem również przed zakupem kosiarki.
Trawnik ok 500m2 z lekkim skosem.
Jest akurat w Leroy Merlin kosiarka w promocji z 1650zl na 1399zl. Parametry:
Kosiarka spalinowa z napędem DYM1560AQ STERWINS ; Powierzchnia trawnika: do 2000 m2
Moc znamionowa: 2,3 kW; Pojemność skokowa silnika 190 cm3 ; 4T dolnozaworowy ;Marka i seria silnika- Briggs&Stratton 650E ; 3lata gwarancji
lub
mniejsza z 1100zl na 989zl :
Kosiarka spalinowa z napędem DYM1826CQ STERWINS;Powierzchnia trawnika: do 1500 m2;Moc znamionowa: 3 kW ;
Pojemność skokowa silnika-159 cm3 ; Marka i seria silnika- Loncin ; 3lata gwarancji
(Jeszcze rozpatrujemy oleo mac , mamy serwis w mieście,ale są albo droższe lub bez napędu )
Nie mamy pojęcia o kosiarkach, gdyż zaczynam przygodę z działką i tylko z forum cokolwiek wiem.
Mam obawy też przed kupnem w markecie ( serwis , części), co po gwarancji?
Bardzo proszę fachowców, a widzę ich tu sporo, o spojrzenie i radę ,czy są warte zakupu?
Ta kosiarka to perfidny chińczyk. Korpus identyczny jak w moim husarze... Weź oleo-maca z serwisu i powinieneś być zadowolony. W markecie raczej nikt nie odpali, nie wyreguluje, na serwis też bym nie liczył
Nie bierz dolnozaworowych silników. Kupowanie w marketach jest fajne jak masz zdrowie i ochotę z wszystkim walczyć. cokolwiek się stanie, idziesz walczyć o to... i tak przez 3 lata. W marketach pracują bardzo sympatycznie ludzie, fajni wśród których mam tez swoich znajomych. Jednak niewielu spośród nich ma wiedzę i doświadczenie w temacie kosiarek więc cokolwiek się będzie działo, często najmniejsza nawet pierdoła będzie Cię kosztowała kłótnie z człowiekiem, który nie może Ci pomóc. Weźmie maszynę i zaprosi po odbiór za 2 tygodnie lub dłużej, jak jakiś zewnętrzny serwis powie co trzeba zrobić.
W sklepie z serwisem się nie wykłócisz tak skutecznie jak w markecie bo naprzeciwko Ciebie stanie człowiek mądrzejszy niż Ty. Często wizyta kończy się doradzeniem lub rozwiązaniem problemu od ręki. Wszelkie sprawy z serwisem zawsze pójdą szybciej co będzie Cię mniej kosztować stresu, energii, paliwa, czasu i pieniędzy. Poza tym odpalą Ci tę maszynę i powiedzą co z czym się je. Pouczą na przyszłość i zawsze chętnie przybiją piątkę gdy do nich zawitasz.
Tę markę, o której piszesz znam i ja bym jej nie kupił. Polecam szczerze wizytę w zwykłym punkcie sprzedaży kosiarek z serwisem i tam nabycie maszyny. Tak jak Ci też pisze Jaro710j powyżej
W sklepie z serwisem się nie wykłócisz tak skutecznie jak w markecie bo naprzeciwko Ciebie stanie człowiek mądrzejszy niż Ty. Często wizyta kończy się doradzeniem lub rozwiązaniem problemu od ręki. Wszelkie sprawy z serwisem zawsze pójdą szybciej co będzie Cię mniej kosztować stresu, energii, paliwa, czasu i pieniędzy. Poza tym odpalą Ci tę maszynę i powiedzą co z czym się je. Pouczą na przyszłość i zawsze chętnie przybiją piątkę gdy do nich zawitasz.
Tę markę, o której piszesz znam i ja bym jej nie kupił. Polecam szczerze wizytę w zwykłym punkcie sprzedaży kosiarek z serwisem i tam nabycie maszyny. Tak jak Ci też pisze Jaro710j powyżej
Witam, dziękuję za wasze szybkie podpowiedzi.
Właśnie o serwisowanie w markecie ja się martwię, a mąż chciał brać.
Byliśmy w serwisie kosiarek ,jakiś miesiąc temu i tam handlują właśnie olo mac, podobnie sprzedawca mówiłjak Wy, ale wydawało nam się , że swoje chwali i ile w tym prawdy ? Ale wy to samo piszecie, więc się poważnie zastanawiamy teraz.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa , ze niektóre kosiarki oleo mac mają silnik emak, niektóre B&S, i Loncina. Co tu wybierać?
Musimy jeszcze pomyśleć, czy z napędem czy bez, ale to raczej sprawa indywidualna i kasowa
Chcemy wydać od 1000zl do ok 1300- 1400zl. Na internecie są promocje, więc można coś znaleźć lub potargować się może w serwisie? )
Mąż twierdzi, że lepiej na te nasz 500m2 brać jednak większą moc, to więcej lat pokosimy- prawda to?
Właśnie o serwisowanie w markecie ja się martwię, a mąż chciał brać.
Byliśmy w serwisie kosiarek ,jakiś miesiąc temu i tam handlują właśnie olo mac, podobnie sprzedawca mówiłjak Wy, ale wydawało nam się , że swoje chwali i ile w tym prawdy ? Ale wy to samo piszecie, więc się poważnie zastanawiamy teraz.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa , ze niektóre kosiarki oleo mac mają silnik emak, niektóre B&S, i Loncina. Co tu wybierać?
Musimy jeszcze pomyśleć, czy z napędem czy bez, ale to raczej sprawa indywidualna i kasowa
Chcemy wydać od 1000zl do ok 1300- 1400zl. Na internecie są promocje, więc można coś znaleźć lub potargować się może w serwisie? )
Mąż twierdzi, że lepiej na te nasz 500m2 brać jednak większą moc, to więcej lat pokosimy- prawda to?