Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
To są raczej na pewno pędy szlachetne. Wyrastają z miejsca szczepienia (o ile dobrze widać na zdjęciu) więc są bardzo cenne, bo zagęszczą i odmłodzą krzew.
Możesz ją rozmnożyć z naciętych pędów w różnych terminach (np lipiec lub wrzesień), ale poszperaj na forum jak to zrobić bo ja zdecydowanie nie czuję się autotytetem.
Możesz ją rozmnożyć z naciętych pędów w różnych terminach (np lipiec lub wrzesień), ale poszperaj na forum jak to zrobić bo ja zdecydowanie nie czuję się autotytetem.
Pozdrawiam. Sławka
Szlachetne, ale się cieszę
. Fajnie, do tej pory jak coś wyrastało to tylko dziczki. A dzisiaj chciałam ciachnąć łopatą, oddzielić od rośliny matecznej i przesadzić w inne miejsce. Dobrze, że miałam akurat aparat i pomysł żeby zapytać mądrzejszych w tej dziedzinie. Dzięki Sawka. A do rozmnożenia wezmę zielony pęd jak kwiat przekwitnie.

Witajcie, mam pytanie. Czy jak New Dawn wypuściła mi odrost pół metra od krzewu i go odciełam i posadziłam do doniczki to jest szansa na ukorzenienie, mimo, że nie było korzeni włośnikowych?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pewno nie będzie to New Dawn a dziczka na której była oczkowana. Czy się ukorzeni ?....a czy warto?
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Przewertowałam od pierwszej strony będę próbować z ukorzenianiem może i mnie się uda
Złamana róża - prośba o pomoc :)
Witam serdecznie
Ciesze się że tu w końcu dotarłem
Pomimo iż jestem facetem jednak spokój odnalazłem w różach
Dzisiaj dokupiłem 4 kolejne , zauważyłem ze jedna z gałązek jest ulamana ale nie świeżo gdyż końcówka juz jest brązowa i zdrewniała, jest to róża pnąca i zastanawiam się czy jest jakaś szansa żeby ta gałązka była do uratowania? Póki co wsadziłem ją do szklanki z wodą czekając na porady różanych ekspertów
Pozdrawiam serdecznie
Maciek
Ciesze się że tu w końcu dotarłem

Pomimo iż jestem facetem jednak spokój odnalazłem w różach

Dzisiaj dokupiłem 4 kolejne , zauważyłem ze jedna z gałązek jest ulamana ale nie świeżo gdyż końcówka juz jest brązowa i zdrewniała, jest to róża pnąca i zastanawiam się czy jest jakaś szansa żeby ta gałązka była do uratowania? Póki co wsadziłem ją do szklanki z wodą czekając na porady różanych ekspertów

Pozdrawiam serdecznie
Maciek
-
Re: Złamana róża - prośba o pomoc :)
Witam wśród różomaniaków, bo Twój stan wskazuje na początki różanej chorobyMafjozu pisze: Pomimo iż jestem facetem jednak spokój odnalazłem w różach![]()

Jeżeli należysz do os?b kt?rym z każdego patyka coś wyrośnie to może doczekasz się korzonków, inaczej będzie ciężko. Ale spr?bować zawsze warto. Zależy też jaka to odmiana. Warto byłoby odciąć to co obumarło.
Pozdrawiam. Sławka
Chyba zachorowałem na różaną chorobę hi hi hi
Czyli co mam odciąć zdrewniałą część i do ziemi?
Pozdrawiam
Czyli co mam odciąć zdrewniałą część i do ziemi?

Pozdrawiam
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
Nie. Tegoroczny, zielony, sztywny pęd grubości ołówka, ściąć pod skosem i do ukorzeniacza bądź od razu do ziemi i przykryć.
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam że chodzi Ci o już odłamaną gałązkę.
Jeśli tak, to zdrweniały fragment odciąć i dalej jak pisze jafhar.

Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja w tamtym roku kilka gałązek wsadziłam pomiędzy bylinami , na wiosne za szybko puściły pączki i zimno ich załatwiło , a tak się cieszyłam 

Bożena
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Też mam niedobre doświadczenia z ukorzenianiem. Korzonki były, ale różyczki nie przeżyły zimy w zadołowanych doniczkach. Przemarzły. Udało mi się tylko z okrywowymi, The Fairy same się ukorzeniają z leżących pędów
Ale w tym roku znowu próbuję.

Pozdrawiam Eugenia
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
Witam. Chciałem wyhodować sobie podkładki pod różę. Zrobiłem sobie małe sadzonki z róży dzikiej aby mi sie ukorzeniła. I o toż mój problem zamiast sie ukorzenić to uschła. Wiecie jak zrobić dużo podkładek do róż, ze róży dzikiej? Jakie polecacie metody?
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
Witam.
jeszcze się nie doczytałem więc pytam..
Mam w skrzynce ukorzenione sadzonki z pędów zielonych nieznanej starej odmiany róży rabatowej, mają już pąki kwiatowe,
chciałbym je wsadzić teraz do gruntu, co byście doradzili???
ps.
miałem problemy z ukorzenianiem sadzonek zdrewniałych, wypuszczały pędy pod przykryciem, ale po odkryciu usychały,
z pędów zielonych, efekty są lepsze.
jeszcze się nie doczytałem więc pytam..
Mam w skrzynce ukorzenione sadzonki z pędów zielonych nieznanej starej odmiany róży rabatowej, mają już pąki kwiatowe,
chciałbym je wsadzić teraz do gruntu, co byście doradzili???
ps.
miałem problemy z ukorzenianiem sadzonek zdrewniałych, wypuszczały pędy pod przykryciem, ale po odkryciu usychały,
z pędów zielonych, efekty są lepsze.
Witam.
Wczoraj zrobiłem sadzonki pół zdrewniałe róż rabatowych. Pociąłem je na odcinki ok 12 cm, mają po trzy oczka/pączki, dolne dwie pary liści oderwałem, górną parę zostawiłem i jej nie przycinałem. Sadzonki wetknąłem do doniczki z ziemią uniwersalną, dwa oczka/pączki są w ziemi, jeden jest nad ziemią. Podlałem wszystko i tak zostawiłem na zewnątrz. Póki co niczym nie przykrywałem, bo mam odnośne tego kilka pytań.
1. Póki co temperatury są dodatnie, w związku z tym czy mam zostawić sadzonki na zewnątrz, a w razie zapowiadanych mrozów chować do chłodnego pomieszczenia, np. budynku gospodarczego?
2. Jeśli mają zostać na zewnątrz, to czy mam je przykryć np. workiem foliowym żeby zmniejszyć parowanie?
3. A może całość zadołować w ogrodzie, zrobić kopczyk, przykryć igliwiem i zostawić tak do wiosny?
4. Czy lepiej wnieść je do chłodnego pomieszczenia w domu (ok 10-12 stopni C) lecz jasnego?
5. Jeśli miałyby być w domu to czy je przykryć workiem, czy zostawić tak jak są i regulować tylko wilgotność ziemi?
Tak wyglądają sadzonki, jest ich dużo...

A może zrobić to inaczej? Proszę o sugestie i cenne rady.
Pozdrawiam
Wczoraj zrobiłem sadzonki pół zdrewniałe róż rabatowych. Pociąłem je na odcinki ok 12 cm, mają po trzy oczka/pączki, dolne dwie pary liści oderwałem, górną parę zostawiłem i jej nie przycinałem. Sadzonki wetknąłem do doniczki z ziemią uniwersalną, dwa oczka/pączki są w ziemi, jeden jest nad ziemią. Podlałem wszystko i tak zostawiłem na zewnątrz. Póki co niczym nie przykrywałem, bo mam odnośne tego kilka pytań.
1. Póki co temperatury są dodatnie, w związku z tym czy mam zostawić sadzonki na zewnątrz, a w razie zapowiadanych mrozów chować do chłodnego pomieszczenia, np. budynku gospodarczego?
2. Jeśli mają zostać na zewnątrz, to czy mam je przykryć np. workiem foliowym żeby zmniejszyć parowanie?
3. A może całość zadołować w ogrodzie, zrobić kopczyk, przykryć igliwiem i zostawić tak do wiosny?
4. Czy lepiej wnieść je do chłodnego pomieszczenia w domu (ok 10-12 stopni C) lecz jasnego?
5. Jeśli miałyby być w domu to czy je przykryć workiem, czy zostawić tak jak są i regulować tylko wilgotność ziemi?
Tak wyglądają sadzonki, jest ich dużo...

A może zrobić to inaczej? Proszę o sugestie i cenne rady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;