Wypalony trawnik .Jak założyć nowy na starym?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2016, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowy trawnik na starym,jak założyć?
Po wygrabieniu zasiałem trawe i wszystko przejechałem walcem.Sądziłem ,że to wystarczy.Trawa podlewana co 1-2 dni.
Nie wiem co wysiałeś, ale podlewać nie podlewałeś wystarczająco. Trawa kocha dużo wody. A maj/czerwiec nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie upały i zero opadów (to co spadło, nie przenikło więcej niż 4 mm gruntu a wysychało w ciagu 1h).
A i grunt masz chyba bez gleby.... To co rośnie wygląda na chwasty.
A i grunt masz chyba bez gleby.... To co rośnie wygląda na chwasty.
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 100p
- Od: 7 lip 2015, o 15:48
Lać.
Stare porzekadło - trawa nie zgnije
Stare porzekadło - trawa nie zgnije
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Czy taki wielki trawnik w miejscu, w którym trzeba o niego tak usilnie walczyć jest Ci w ogóle do czegoś konkretnego potrzebny?
Może lepszym rozwiązaniem byłby tylko mały trawnik przy samym domu. A dalej np. łąka kocankowa.
Może lepszym rozwiązaniem byłby tylko mały trawnik przy samym domu. A dalej np. łąka kocankowa.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 0p - Nowonarodzony
Działkę mam ogólnie 3200 m2.Czyli została do zagospodarowania jeszcze znaczna jej część.Jak znajdę więcej czasu to na pewno wezme to pod uwagę.Na chwilę obecną postaram się zadbać o te na nasiona ,które jeszcze nie zakiełkowały.Może jeszcze nie wszystko stracone.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrząc na te zdjęcia wygląda mi to na perz i/lub chwastnicę jednostronną z małą domieszką trawy, która wzeszła prawdopodobnie z tej wysianej mieszanki. Chwasty jednoliścienne jest dosyć ciężko usunąć z darni, więc na twoim miejscu zastanowiłbym się na ponownym zakładaniu trawnika na jesień gdy będą bardziej korzystne warunki pogodowe. W ten sposób będziesz miał około 2 miesiący na pozbycie się perzu z gleby (opcja eko: widły i wybieranie z ziemii kłączy lub oprysk chemią: agil/roundup etc) i na ewentualne posianie jakiegoś nawozu zielonego by wzbogacić glebę (np facelia).Marcin1985 pisze:Witam.
Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.
Siłą rzeczy to coś wyrosło z tej mieszanki.
P.s. polecam przykryć nasiona cienką warstwą piasku by miały lepsze warunki do kiełkowania.
Cześć,
moim zdaniem źle przygotowałeś ziemię pod trawnik i stąd takie efekty.
Na piasku/słabej ziemie nic Ci sensownego nie wyrośnie, przerabiałem to u siebie.
Ja miałem u siebie coś podobnego co Ty, w dodatku teren był nierówny, rosły stare drzewa owocowe.
Co zrobiłem:
1) wycinka drzew,
2) wyrwanie karp (tylko koparka, żadna tam robota ręczna),
3) glebogryzarka,
4) wyciągnięcie tego co się da z ziemi (perz, zielsko),
5) nawiezienie dobrej ziemi (u mnie 2 Kamazy), rozplantowanie jej i wyrównanie walcem,
6) odczekanie ok 2-3 tygodni,
7) Randup na to co wyszło,
8) odczekanie ok 2 tygodni i usunięcie suchych chwastów,
9) ziemia tj. 5-7 cm podkład pod trawnik, walcowanie,
10) delikatne zwilżenie całości, odczekanie 1 dnia,
11) wysiew trawy (ja używam sportowej Iławy),
12) b.delikatne przegrabienie i walcowanie,
13) torf odkwaszony (wystarczy przyprószyć),
14) wzrost trawy, w tym czasie delikatne podlewanie,
15) pierwsze koszenie (1/3 wysokości).
Dalej normalna eksploatacja, tj. regularne podlewanie, nawożenie Azofoską i ew. regularne miejscowe odchwaszczanie Starane.
Obecnie buduję system automatycznego nawadniania.
Pozdrawiam,
Mariusz
moim zdaniem źle przygotowałeś ziemię pod trawnik i stąd takie efekty.
Na piasku/słabej ziemie nic Ci sensownego nie wyrośnie, przerabiałem to u siebie.
Ja miałem u siebie coś podobnego co Ty, w dodatku teren był nierówny, rosły stare drzewa owocowe.
Co zrobiłem:
1) wycinka drzew,
2) wyrwanie karp (tylko koparka, żadna tam robota ręczna),
3) glebogryzarka,
4) wyciągnięcie tego co się da z ziemi (perz, zielsko),
5) nawiezienie dobrej ziemi (u mnie 2 Kamazy), rozplantowanie jej i wyrównanie walcem,
6) odczekanie ok 2-3 tygodni,
7) Randup na to co wyszło,
8) odczekanie ok 2 tygodni i usunięcie suchych chwastów,
9) ziemia tj. 5-7 cm podkład pod trawnik, walcowanie,
10) delikatne zwilżenie całości, odczekanie 1 dnia,
11) wysiew trawy (ja używam sportowej Iławy),
12) b.delikatne przegrabienie i walcowanie,
13) torf odkwaszony (wystarczy przyprószyć),
14) wzrost trawy, w tym czasie delikatne podlewanie,
15) pierwsze koszenie (1/3 wysokości).
Dalej normalna eksploatacja, tj. regularne podlewanie, nawożenie Azofoską i ew. regularne miejscowe odchwaszczanie Starane.
Obecnie buduję system automatycznego nawadniania.
Pozdrawiam,
Mariusz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2019, o 15:08
Czy z tego trawnika coś jeszcze będzie?
Dzień dobry!
Przez jakiś czas nie było nas na miejscu, akurat jak w czerwcu były upały i taki trawnik nas zastał, czy w ogóle jest sens go teraz podlewać czy należy założyć od nowa?
Przez jakiś czas nie było nas na miejscu, akurat jak w czerwcu były upały i taki trawnik nas zastał, czy w ogóle jest sens go teraz podlewać czy należy założyć od nowa?