Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty Świeżaka :):) - marta_lara
Dawid, no co Ty Widzę, że nie rozpoznajesz już tych, które są od Ciebie... A ja ich już nie oddam!!
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fritchia i ceropegia są wspaniałe, a G, ungispinum to moje wielkie pożądanie, tym bardziej podziwiam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ślicznie u Ciebie, nie wiadomo co podziwiać. Kalanchoe przeurocze z tymi... czymś (listki, kwiatki?).
Frithia przepięknie zakwitła. Z tym białym środeczkiem kwiaty są bajeczne!
To dziwadełko z malusim kwiatuszkiem też ciekawe, zrób makro kwiatka, bo pierwszy raz widzę takie fajne coś.
Oczywiście mała armia gymno najładniejsza i faktycznie unguispinum wyróżnia się zdecydowanie. Czy przypadkiem w ubiegłym sezonie nie wpisywałaś go dopiero na listę?
Prochazkianum i berchtii
Frithia przepięknie zakwitła. Z tym białym środeczkiem kwiaty są bajeczne!
To dziwadełko z malusim kwiatuszkiem też ciekawe, zrób makro kwiatka, bo pierwszy raz widzę takie fajne coś.
Oczywiście mała armia gymno najładniejsza i faktycznie unguispinum wyróżnia się zdecydowanie. Czy przypadkiem w ubiegłym sezonie nie wpisywałaś go dopiero na listę?
Prochazkianum i berchtii
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Ale super opalone gymnolki dziwne roślinki pokazujesz - tu dziwne nie oznacza brzydkie czy coś podobnego, przeciwnie, są wspaniałe
- marta_lara
- 500p
Dziękuję kochani za odwiedziny i miłe wpisy, aż się "chce" !
Madziu "makro"...??!! Ja telefonem robię te fotki, tam bardziej "makro" się nie da...
Unguispinum owszem zobaczyłam u Ciebie w tamtym roku i dzięki kontaktowi który mi poleciłaś od razu sobie go zakupiłam Wtedy doszło aż drugie tyle gymnoli na to co było wcześniej.... Ech zaraza
Madziu "makro"...??!! Ja telefonem robię te fotki, tam bardziej "makro" się nie da...
Unguispinum owszem zobaczyłam u Ciebie w tamtym roku i dzięki kontaktowi który mi poleciłaś od razu sobie go zakupiłam Wtedy doszło aż drugie tyle gymnoli na to co było wcześniej.... Ech zaraza
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Frithię pokazałaś cudownie! Ale czerwona kosmitka jest też piękna
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No było wiadome, że najbardziej wpadnie mi w oko największe dziwadełko - Monanthes polyphylla
- marta_lara
- 500p
Zebrałam dziś wreszcie moje kochane "caudatkowate" Hoje do kupy!! Wykąpane tak się razem prezentują:
hoja caudata sp. Borneo
Teoratycznie... hoja aff. flagellata i hoja sp. Phu Wua (Northeastern Thailand) EPC 888 (jak dla mnie nie ma między nimi różnicy, okaże się dopiero przy kwiatach czy nie dostałam bubla...:/, gdzieś czytałam że flagellata powinna mieć liście atłasowe, a te moje są szorstkie) Tak czy siak pięknie się im liście wybarwiają
hoja caudata 'Sumatra', również ma pięknie wybarwione listki
Z pędu który puściła od korzenia ma jakieś takie niespotykane liście, wąskie...
hoja caudata silver
hoja caudata /big, green leaves/ Thailand
I jeszcze jedna, taka zwykła caudata, liściory ma wielgachne!
hoja caudata sp. Borneo
Teoratycznie... hoja aff. flagellata i hoja sp. Phu Wua (Northeastern Thailand) EPC 888 (jak dla mnie nie ma między nimi różnicy, okaże się dopiero przy kwiatach czy nie dostałam bubla...:/, gdzieś czytałam że flagellata powinna mieć liście atłasowe, a te moje są szorstkie) Tak czy siak pięknie się im liście wybarwiają
hoja caudata 'Sumatra', również ma pięknie wybarwione listki
Z pędu który puściła od korzenia ma jakieś takie niespotykane liście, wąskie...
hoja caudata silver
hoja caudata /big, green leaves/ Thailand
I jeszcze jedna, taka zwykła caudata, liściory ma wielgachne!
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
O żesz ... (rym do bolera)!!!
No jak Cię nie ma to nie ma, ale jak się pokażesz, to od razu z nabojem takim, że paść można. Caudaty! Widzę, ze ta zielona się trzyma całkiem nieźle, u mnie odpukać też. Z flagellatą mam podobne odczucia zwłaszcza przy jednej, ale poczekamy, pożyjemy, zobaczymy. Ale jak jeszcze undulatę pokażesz, to już padnę całkowicie!
No jak Cię nie ma to nie ma, ale jak się pokażesz, to od razu z nabojem takim, że paść można. Caudaty! Widzę, ze ta zielona się trzyma całkiem nieźle, u mnie odpukać też. Z flagellatą mam podobne odczucia zwłaszcza przy jednej, ale poczekamy, pożyjemy, zobaczymy. Ale jak jeszcze undulatę pokażesz, to już padnę całkowicie!
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wspaniałe!
Jeśli chodzi o liście oraz kwiaty to jedne z moich ulubionych w całej tak licznej rodzinie.
Jeśli chodzi o liście oraz kwiaty to jedne z moich ulubionych w całej tak licznej rodzinie.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
No, no, co za widok
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Rośliny , szczególnie w oko "wpadła" mi hoja caudata silver, piękna roślina .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Już śliczne, a jak będą kwiaty, to klękajcie narody!
Kwiatuszki sumatry sa przecudne
Kwiatuszki sumatry sa przecudne
- marta_lara
- 500p
A skąd masz swoją?piasek pustyni pisze: Z flagellatą mam podobne odczucia zwłaszcza przy jednej...
Moja Phu Wua jest ok, zgadza się z opisem, ale jeszcze nie kwitła, natomiast flagellata... kwitła... i te kwiatki są z jasno różową koroną w środku - czyli takie jakie ma PW. Flagellata powinna mieć tą koronę ciemno różową. Ech... ale czy mój jasny róż to jest jasny, a nie ciemny Powinny mi kwitnąć obie jednocześnie i wtedy się upewnię
piasek pustyni pisze: Ale jak jeszcze undulatę pokażesz, to już padnę całkowicie!
Padaj
Jest piękna, ale nie do końca taka jaką chcę mieć, bo podoba mi się szalenie ta o długich liściach, bardziej pofalowanych i z większym splashem.
Taka: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Zgadzam się z Tobą Henryku w 100%, kwiaty są piękne, a kiedy roślina nie kwitnie (a tak jest przecież przez większość czasu) to liście są wystarczająco ciekawe by wlepiać w nie oczy!hen_s pisze:Jeśli chodzi o liście oraz kwiaty to jedne z moich ulubionych w całej tak licznej rodzinie.
Tu liście akurat mało ciapate pokazałam, ale mam też takie prawie całkowicie srebrne.Akwelan_2009 pisze:Rośliny , szczególnie w oko "wpadła" mi hoja caudata silver, piękna roślina .
Wszystkie caudaty mają bardzo podobne kwiatki, piękne, mechate i pachnące wieczorami kiedy to rozwijają się całkowicie.onectica pisze:Już śliczne, a jak będą kwiaty, to klękajcie narody! Kwiatuszki sumatry sa przecudne
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
No tak, tylko tej jednej hoi dziś pokazywanej brakowało...
A ja caudaty lubię raczej platonicznie, próbowałem z nimi kilkakrotnie ale ostała mi się tylko jedna i to nie za bardzo rośnie.
Muszę spróbować z nimi w hydro ale to przy okazji - może wtedy efekty będą lepsze.
A ja caudaty lubię raczej platonicznie, próbowałem z nimi kilkakrotnie ale ostała mi się tylko jedna i to nie za bardzo rośnie.
Muszę spróbować z nimi w hydro ale to przy okazji - może wtedy efekty będą lepsze.